KORONA AŞISI YAPTIRMALI MI? HANGİ AŞI?

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtladı…

Metehan Demir ile Gündem’in yeni bölümünde Koronavirüs aşısı ile ilgili son gelişmeler ve herkesin kafasındaki soru işaretleri masaya yatırılırken, Metehan Demir, görüştüğü uzmanlardan aldığı bilgileri de aktardı.

KORONA AŞISI YAPTIRMALI MI? HANGİ AŞI?

“11 PROFESÖRLE GÖRÜŞTÜM”

Metehan Demir, “1,5 milyar nüfusu olan Çin’de günde 20 vaka oluyor, haftalardır 0 ölüm var. ABD, İngiltere, Fransa yıkılıyor. Ancak Çin bitirdi. Çin ‘Bu virüs Avrupa’dan geldi, suç sizde. Buraya gelmeyin’ diyor. İnsan sinirlerini zorlayan noktalar da var. Aşıyla ilgili 11 profesörle görüştüm. 7’si ‘yaptırın’ diyor, 4’ü ‘yaptırmayın bekleyin görelim’ diyor. Kafa karıştıran mevzular da var; çiftlerden biri virüs taşıyor ama 14 gün boyunca aynı evin içinde eşine hiç bulaşmıyor. 25-30 yaşındaki genç çocuklar bazen koronavirüsten hayatını kaybediyor. 90 yaşında hastaneye gidip 3 gün içinde çıkan kişiler de var. Bu çok karışık bir durum. Hayatı boyunca sigara, içki kullanmamış ve spor yapmış insanları entübe ederek yatağa vuruyor. Aşı yaptırılsın mı, yaptırılmasın mı diye bu işten kavga çıkacak demiştim. Yaptırırsam da Çin mi, Alman mı, Amerikan aşısı mı yaptırayım diye soruyorlar. Herkes biz neden aşıyı Çin’den aldık diye sorup duruyor. ‘Çin eski usül üretiyor, güvenilir usül yan etkisi yok, ölü virüsleri enjekte ederek, antikor oluşturuyorlar’ gibi bir sürü şey söylüyor. Diğer bir taraf ise, ‘yaptırmayın’ diyor. Birbirimize karşı karşılıklı güveni kaybettiğimiz için kimse kimseyi dinlemiyor. Türkiye’de herkes birbirini beklemek, önce bir yaptıranları görmek istiyor. Aşı yaptıranların bulaştırıcı olup olmadığıyla ilgili yarısı bulaştırır diyor, yarısı bulaştırmaz diyor. Dikkat edin, yaptırdıktan sonra koruma anlamında ne kadar sonra aktive olduğuna dair de farklı rakamlar var. Hemen diyenler var, 2, hafta, 4 hafta, 6 hafta sonra aktive oluyor diyenler var. En büyük kavga, Çin aşısı olayından çıkıyor. Çakma ürünleri olduğu için düşünülüyor. Biz de en çok Çin’den almışız. Brezilya ve Meksika almış bizim kadar Çin aşısı. Rus aşısı da yaptı ama kimse bunu konuşmuyor. Bizim yerli aşısı da bitmek üzere. Dünyada 300 civarında aşı çalışması bulunuyor. Eğer aşı yaptırma yaptırmama sorusunu merak ediyorsanız tamamen sizin kararınız. Televizyonu açtığınızda kafanız daha da karışıyor. Çıkan öğretim üyelerinin yarısı ‘yaptır’, yarısı ‘yaptırma’ diyor. ‘Yaptırmayacağım’ diyen toplum içinde korkunç şekilde aşağılanıyor, ‘yaptıracağım’ diyen de aşağılanıyor. Türkiye’de tanınmış bilim insanlarından bazıları Rus aşısı yaptırmış. Tıpta yaptıran öğretim üyeleri de var. İlerde yaptırıyorum yaptırmıyorum derken, iş yürütmek için sertifika zorunluluğu getirebilirler. İtalya ile ABD arasında güvenli uçuş koridoru başlayacağını duydum.” sözlerini kullandı.

Metehan Demir’in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

KORONA AŞISI YAPTIRMALI MI? HANGİ AŞI? ile ilgili etiketler Metehan Demir metehan demir ile gündem aşı

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.