Korona aşısı eczanede ne zaman satılacak?

Geldi gelecek derken 3 milyon Çin aşısı CoronaVac artık Türkiye'de. Peki, alınan aşılar hemen uygulanmak yerine neden önce incelemeye alınıyor? Güvenilir olduğu yapılan deneylerle ortaya çıktığına göre risk ne? Aşılar ne zaman eczanelerde dileyen herkese satılabilecek hale gelecek? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, merak edilen bu soruların yanıtını CNN Türk'te verdi...

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Çin'den gelen Sinovac firmasının ürettiği CoronaVac aşısıyla ilgili CNN TÜRK'te önemli açıklamalarda bulundu.

Aşıların dağıtımından önce örneklem yöntemi ile testten geçeceğini belirten Kara, "Aşılar incelenecek ve belirtilenden farklı herhangi bir şey var mı diye bunlara bakılacak"  diye konuştu.

Prof. Dr. Ateş Kara'nın açıklamaları şöyle:

Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz kurumu tarafından laboratuvarları var ve bu laboratuvarlar dünya tarafından da akredite edilmiş. Yaptığı işlemlerin hepsi yurt dışında da birebir kabul edilen ve onaylanan laboratuvarlar. Burada yapılacak testler ilk etapta aşının içeriğine içindekilere ve aynı zamanda da herhangi bir şekilde potansiyel olarak olmaması gerekir çıkışında çünkü her türlü testler yapılır ama herhangi bir şekilde belirtilenden farklı bir içeriği var mı şeklinde testleri yapılıyor. Etkinlik testleri derken o da şöyle aşının içerisinde belirtildiği kadar antijen var mı şeklinde de bakılıyor. Onun dışında herhangi bir kişiye uygulanıp cevap verip vermeyeceği testler değil temel testler. Aşıların içerisinden rastgele örneklem alınacak. Yaklaşık 250'ye yakın örneklem alınıp test edilecek. 1 hafta sonra yine aşı gelecek onlar da aynı şekilde örneklem alınım test edilecek. Her bir parti test ediliyor. Aşıların fabrikadan üretildiği andan itibaren kaç derecede çıktığı, uçakta kaç dereceye maruz kaldığı gibi tüm sıcaklık testleri yapılacak. 

AŞILAR ECZANELERDE SATILMASI 1,5-2 SENE OLUR

Bu aşıların yakın dönemde eczanede satılmasını beklememek lazım. Dünyanın talebi çok fazla. Çin'in üreteceği inaktif aşı üretimi 500 milyon doz civarında. Aşıların eczanelerde satılması en iyi ihtimalle 1,5-2 senede olur."

Aşılara ilişkin şüphelerle ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Kara aşıların güvenilirliğine ilişkin şu benzetmeyi yaptı:

"Eğer siz bugün otomobile binip herhangi bir yere gidiyorsanız aşı ondan 100 kat daha güvenli. Otomobille giderken aldığımız riskten 100 kat daha güvenli. Bu da en riskli aşıyla ilgili bir durum. ABD'de buna ilişkin bir söz vardır; 'Aşıdan ölme ihtimali, bugün doğan bir bebeğin ABD Başkanı olma ihtimalinden azdır' diye" ifadelerini kullandı.

Korona aşısı eczanede ne zaman satılacak? ile ilgili etiketler Bilim Kurulu prof. dr. ateş kara sinovac coronaVac aşı
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.