Korona aşısı 1 haftayı geride bıraktı

Çin tarafından üretilen ve Türkiye'de Hacettepe Üniversitesinin sonrasında Kocaeli Üniversitesinde gönüllü sağlık çalışanları üzerinde denenen aşı çalışması bir haftayı geride bıraktı. Aşıyı ilk uygulayan Prof. Dr. Hüsnü Efendi, ilk haftada herhangi bir yan etki görmediğini, 14’üncü gün ikinci dozu yapacağını belirtti.

Koronavirüs ile mücadelede dünyada birçok ülkede yapılan aşı çalışmalarından biri olan Çin aşısı Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinin ardından Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinde denek olan gönüllü öğretim görevlileri üzerinde denendi. Aşının ilk haftası Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Prof. Dr. Zafer Cantürk, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akan ve aşı yapılan Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi tarafından değerlendirildi.

HİÇ KORONA OLMAMIŞLARA YAPILIYOR

Dünya üzerinde çok fazla aşı çalışması olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akan, "Bu aşı sadece sağlık çalışanlarına yapılıyor. Sadece hekimler ve sağlık çalışanlarına yapmaya devam ediyoruz. Uygulanan kişiye gerçekten aşı mı yapıldı bunu sonuçlarına göre göreceğiz. İlk doz yapıldı. Bir hafta geçti. 14'üncü gün ikinci dozu yapılacak. Bu aşı için kişilerin antikorlarının olmaması ve hiç korona olmaması gerekiyor. Yani sağlıklı olması gerekiyor. Burada son derece itinalı ve özenli yapılan güvenirliliği yüksek bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar da belli bir kişiye ulaşılması hedefleniyor. Bu çok önemli bir çalışma. Aşı virüse karşı etkin bulunursa herkese uygulanacak hale gelecek. Ayrıca 25 merkezde yapılması gerekiyor.

ŞU ANA KADAR BİR ŞİKAYET YOK

Bizim 1300 sağlık çalışanımız var onların hepsi bittikten sonra diğer gönüllülere yapacağız. Deneklerden sıra dışı bir şey olup olmadığını alıyoruz. Ama şu ana kadar bir şikâyet gelmedi. 1 haftada 30 kişiye aşı yapıldı. Aşı yapılan kişilerin yaklaşık 1 yıllık takipleri olacak. Ama ilk 4 ay daha sıkı bir takip yapılacak. Aşağı yukarı 1,5 aylık süreçte aşının ne kadar faydalı olduğunu göreceğiz" dedi.

HİÇBİR YAN ETKİSİ OLMADI

Klinik çalışmalardan bahsederek aşının yan etkilerini anlatan Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi, "Şu anda 80 aşı çalışması var. Faz 1 ve faz 2 aşamasını geçen aşılar artık güvenli olarak görülüyor. Şu ana kadar bir haftadır aşı oldum. Ne aldığımı ben de bilmiyorum. Pleseba mı yoksa aşı mı verildi bilemiyoruz.14 gün sonra antikor alıp almadığım belli olacak. Yapılan bu çalışma gönüllülüğe dayanıyor. Gönüllüler formu doldurup hiçbir ücret ödemeden aşılanıyor. Sonra takibe alınıyor. Bu bakanlıktan izinli yapılan bir çalışma. Hastalar her türlü yan etkiye karşı sigortalanıyor" dedi.

Korona aşısı 1 haftayı geride bıraktı ile ilgili etiketler Kocaeli Koronavirüs Korona aşı çalışmaları
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.