Korkutan uyarı: İzmir Körfezi'nde deprem üretecek 13 aktif fay var

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan, “Deprem İzmir Körfezi’nde olsaydı kıyıda 8-10 şiddetinde hissedilirdi. 196 bin konut zarar görür, 1 milyon insan evsiz kalırdı”

İzmir Karaburun açıklarında önceki gün meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından 24 saatte 342 artçı deprem yaşandı.

AFAD verilerine göre artçı sarsıntılardan 8’inin büyüklüğü 4.0 ile 4.9 arasında gerçekleşti.

Büyük korku yaşayan İzmirliler geceyi deniz kenarında ve sokaklarda geçirdi.

Habertürk'ün haberine göre bazı vatandaşlar çimlerde çadır kurdu, bazı vatandaşlar da parkta sahur yaptı.

Büyükşehir Belediyesi Aşevi’ne bağlı 10 adet Gezici Mutfak ekibi, geceyi dışarıda geçiren vatandaşlara çorba, pide, ayran ve su servisi yaptı.

FAY ÜZERİNDEKİ ÇELİK BİNA BİLE YIKILIR’
Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depreme karşı bir an önce kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini belirterek, “Jeofizik ve jeoloji mühendisleri tarafından kentlerin içinden geçen faylar belirlenerek buna göre yapılaşma olmalı.

Fay hatları imar haritalarına işlenmeli. Çelikten bile olsa fay hattına yaptığın bina yıkılır” dedi. Sözbilir, “Yerin altındaki sarsıntının 10 kilometre derinden yüzeye doğru çıktığını düşünürseniz önce yılanlar duyar” diye konuştu.

‘BÜYÜK BİR ŞANS’
JEOLOJI Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, büyüklüğünü 6.4 olarak belirledikleri depremin Karaburun’un 25 kilometre açığında olmasını İzmir için büyük bir ‘şans’ olarak değerlendirdi.

1998’de İzmir’de olası 6.5 büyüklüğündeki bir depremi konu alan çalışma yaptıklarını belirten Murathan, “Depremin kıta sahanlığımızın dışında olması büyük bir şans.

Bu deprem İzmir Körfezi’nde olsa kıyı kesimlerdeki yapılar bunu 8-10 şiddetinde hissederdi. 1998’de hazırlanan senaryoya göre 6.5 şiddetindeki depremde en az 196 bin konut zarar görerek 1 milyon insan da evsiz kalırdı.

İzmir’i aradaki 70 kilometrelik mesafe korudu. İzmir’de 13 tane 6.5 ila 7 şiddetinde deprem üretecek fay var. Asıl riskin Körfez’deki 13 aktif fayın olduğu unutulmamalı” dedi.

KARABURUN’U TETİKLEYEBİLİR’
DOKUZ Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ depremin dolaylı da olsa İzmir’deki fayları tetikleme ihtimali olduğunu söyledi. Uluğ, “Karaburun fayı kuzeye denize doğru çıkıyor sonra dönerek kuzeybatıdan Midilli açıklarına uzanıyor.

Bu deprem Midilli fayı üzerindeyse orada olan deprem bizim Karaburun fayını harekete geçirebilir. Çünkü faylar birbirleriyle mekanik bağlantılara sahipse veya birbirlerine yakınsa o zaman diğerini etkileyebilir.

Karaburun ve Midilli fayı da birbirine çok yakın. Bu deprem hangisinin üzerindeyse diğerine enerjisini aktarabilir. Onun için bu artçıların biraz daha birikmesi, çoğaltması ve yakından izlenmesi önemli.

Eğer Karaburun fayı tetiklenirse orada yaşanacak deprem 6.5’i geçer. Çünkü bu fay tarihte 7’ye yakın depremler üretti” diye konuştu.

Korkutan uyarı: İzmir Körfezi'nde deprem üretecek 13 aktif fay var ile ilgili etiketler izmir deprem
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.