Korkulan hastalık tekrar gündeme geldi: Covid-19’un yeni varyantı hızla yayılıyor!

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını yeni mutasyonlara uğramaya ve yayılmaya devam ediyor.

2019 yılında ortaya çıkan ve yaşam kalitemizi tamamen yok eden corona virüs, hızla yayılarak can almaya devam ediyor. Son zamanlarda etkisi azalan virüs, tekrar mutasyona uğrayarak canlanmaya başladı.

Korkulan hastalık tekrar gündeme geldi: Covid-19’un yeni varyantı hızla yayılıyor!

Bu güne kadar corona virüsünün en çok mutasyona uğrayan türü olarak bilinen Omicron varyantının mutasyona uğramış en yeni versiyonu olan XBB.1.5 ABD ve İngiltere’de etkisini artırıyor.

ABD’de geçen hafta her 10 vakadan ikisinde bu varyant tespit edilirken bu hafta yapılan açıklamada bu sayının her 10 vakadan dörde çıktığı belirtildi. Bu varyantın önceki mutasyonlara göre çok daha bulaşıcı olduğunu belirten uzmanlar İngiltere’de de her 25 vakadan birinin XBB.1.5 olduğunu duyurdu.

XBB.1.5’in mutasyona uğraması sonucunda aşı ve daha önceden hastalanmaya bağlı olarak oluşan bağışıklığı da yenmeyi başardığı ve önceki varyantlara göre çok daha bulaşıcı olduğu belirtildi.

"Özellikle yaşlılar arasında yayılıyor"

İngiliz Daily Mail gazetesinin internet sitesine konuşan uzmanlar, bu yeni varyanta karşı yetkililerin harekete geçmesi ve önlem alması gerektiğini söyledi. Uzmanlar henüz XBB.1.5’in önceki varyantlara göre daha öldürücü olup olmadığının bilinmediğini belirtirken bu varyantın ilk olarak Ağustos’ta Hindistan’da görüldüğünü duyurdu.

Omicron’un BJ.1 ve BA.2.75 varyantlarının birleşiminden oluşan bu yeni virüs ile ilgili olarak Warwick Üniveristesi’nden Profesör Lawrence Young, “Bu varyant çok bulaşıcı ve New York’ta özellikle yaşlılar arasında yayılıyor. Hastaneye yatış oranlarını çok artırdı. Bağışıklığın azalması ve kapalı alanda zaman geçirmekle birlikte maske ve sosyal mesafe önlemlerinin rafa kalkması da hastalığı artırıyor” dedi.

Korkulan hastalık tekrar gündeme geldi: Covid-19’un yeni varyantı hızla yayılıyor! ile ilgili etiketler Koronavirüs
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.