Kore zirvesinde tarihi karar!

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir araya geldiği tarihi zirveden barış kararı çıktı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir araya geldi.

Kore zirvesinde tarihi karar!

İki lider yürütülen görüşmeler sonrasında 1950'den bu yana süren iki ülke arasındaki savaşı bu yıl içerisinde tamamen bitirmek ve Kore yarımadasının nükleerden tamamen arındırmak konusunda anlaşmaya vardı.

İki ülke arasında 1950-1953 yılları arasında sıcak savaş yaşanmış, ardından çatışmalar bitse bile iki ülke arasındaki savaş hali günümüze kadar devam etmişti.

Kore zirvesinde tarihi karar! - Resim : 2

GÖRÜŞMEDEN 'BARIŞ' ÇIKTI

İki liderin görüşme sonrasında yaptığı ortak açıklamada 'kalıcı ve sağlam' bir barışın inşası için çabalanacağı ifade edildi. Güney ve Kuzey Kore liderlerinin imza attığı ortak deklarasyonda askeri silahların azaltılması, sınırda barış bölgesi oluşturulması ve diğer ülkelerle çok yönlü görüşmelerin yapılması vaatleri yer aldı.

Ortak açıklamada, "Kore Yarımadası'nda bundan böyle savaş olmayacak" denildi.

Açıklamada, "İki lider 80 milyonluk Kore halkının ve tüm dünyanın önünde Kore Yarımadası'nda bundan böyle savaş olmayacağını ve yeni bir barış devrinin açıldığını resmen ilan eder." ifadeleri yer aldı.

İki ülke saldırmazlık taahhütlerine bağlılıklarını teyit ederek birbirlerine karşı güç kullanmayacaklarını, karşılıklı silahsızlanmayla birlikte askeri gerilimleri sonlandırarak aralarında barışı pratik olarak tesis edeceklerini vurguladı.

Açıklamada Kore Savaşı'nın resmi olarak sonuçlandırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için iki ülke arasında ABD ve Çin'in de dahil olacağı 3'lü ve 4'lü görüşmeler yapılması konusunda mutabakata varıldığı bildirildi.

Kore zirvesinde tarihi karar! - Resim : 3

İŞTE YAŞANANLAR

Görüşme için yerel saatle 06.40 sularında Pyongyang'dan yola çıkan Kim, kendisinden az önce Panmunjom'a ulaşan Moon ile görüşmek için iki ülke sınırının güney tarafına geçti.

Kuzey Kore lideri bunun barış için bir 'başlangıç noktası' olduğunu söyledi. Seul'den gelen haberlere göre, iki liderin ayak üstü konuşmasında Kim Jong-un, Moon Jae-in'e uykularının artık füze denemeleriyle bölünmeyeceğini söyledi.

Kore zirvesinde tarihi karar! - Resim : 4

KORE SAVAŞI'NDAN BU YANA İLK!

İki ülke liderlerinin 1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı'ndan bu yana üçüncü kez düzenlediği liderler zirvesinde Kim, Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri oldu. Mao tarzı siyah bir takım elbiseyle görüşmeye gelen Kim, Moon ile el ele kameralara poz verdi.

Kim daha sonra Moon'u sınırın kuzeyine geçmeye davet etti. İki lider birlikte sınırın kuzey tarafına geçtikten sonra tekrar güneye döndü.

Moon ile bir süre yürüyüş yapan Kim, akabinde Güney Kore askerlerinden oluşan ve şeref kıtası olarak da bilinen tören mangasını selamladı.

Kuzey Kore lideri Kim'in şubat ayında Güney Kore'ye özel temsilci sıfatıyla gönderdiği kız kardeşi Kim Yo-jong da yer aldı.

"YENİ BİR TARİH BAŞLIYOR"

Kim Jong Un daha sonra Panmunjom'daki Barış Evi'ne geçerek ziyaretçi defterini imzaladı ve beraberindeki Kuzey Kore heyetiyle, Moon'u grup fotoğrafı çekilmeye davet etti. Kim Jong Un, ziyaretçi defterine, "Şimdi yeni bir tarih başlıyor. Bir barış çağının tarihi başlangıç noktasında" ifadelerine yer verdi.

Güney Kore makamlarından yapılan açıklamaya göre, Kim-Moon görüşmesinde, Kore Yarımadası'nın yeniden birleşmesi, iki Kore ilişkilerinin iyileştirilmesi ve nükleerden arındırılma konuları ele alınacak.

Moon ve Kim öğleden sonraki programlarının ilk bölümünde "Kore Yarımadası'nda barış ve refahın sembolü olması umuduyla" birlikte ağaç dikti.

İki ülkeyi ayıran askeri sınır hattı yakına dikilen çam ağacının Kore Savaşı'nın bittiği yıl olan 1953'te filizlendiği belirtildi.

Liderler ağacın köklerine Güney Kore'deki Halla Dağı'ndan ve Kuzey Kore'deki Baekdu Dağı'ndan getirilen topraklardan serpti. Kim , Güney'in Han Nehri'den, Moon ise Kuzey'in Daedong Nehri'de getirilen sularla ağacı suladı. Ağacın yanına iki liderin isimlerin yazılı olduğu bir anıt taşı dikildi. Taşın üzerinde "Barış ve refahı ekiyoruz." ifadeleri yer aldı.

"ŞANS OLMASINI UMUYORUM"

Güney Kore Devlet Başkanı Moon ile açık, samimi ve dürüstçe bir görüşme gerçekleştireceğini belirterek, zirveden iyi bir sonuç almayı umduğunu söyledi.

"Bunun (zirvenin) geçmişteki gibi uygulanamayan sonuçları olması yerine geleceğe kararlılıkla bakarken, birlikte el ele yürüyebileceğimiz bir şans olmasını umuyorum." diyen Kim, Moon'a "bu tarihi yerde" olmaktan çok heyecan duyduğunu belirtti. Kim, Moon'a kendisi ile buluştuğu için teşekkür etti.

"Başkan Kim, askeri demarkasyon hattını geçti. Böylelikle Panmunjom, bir ayrılığın değil barışın sembolü oldu." yorumunu yaptı.

Dünyanın gözleri ve kulaklarının Panmunjom'a çevrildiğini vurgulayan Güney Kore Devlet Başkanı Moon, denizaşırı ülkelerdeki vatandaşların yanı sıra iki ülke halklarının zirveden beklentilerinin çok yüksek olduğunu kaydetti.

Moon, zirvede bir anlaşmaya ulaşmayı, dünyada barışı dileyen herkes ve kendi halkları için mükemmel bir hediye oluşturabilmeyi dilediğini belirtti.

Kore zirvesinde tarihi karar! ile ilgili etiketler Kuzey Kore Güney Kore
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.