Kopuz: Enerji kısıtlaması, telafisi mümkün olmayan gıda kayıplarına yol açacak

Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, BloombergHT’de yayınlanan Günden Kalanlar programında, son günlerde gündemde olan enerji kesintilerini ve gıda sektörünün endişelerini değerlendirdi. Kopuz, “Enerji kısıtlaması, telafisi mümkün olmayan gıda kayıplarına yol açacak” dedi.

Bir süre önce elektrik ve doğalgaz sistem dengesinin korunması amacıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesislerinde doğalgaz tüketiminde kısıtlamalar yapılacağı duyuruldu. Enerji sektöründe yaşanan doğalgaz ve elektrik kesintileri ise sanayiyi zora soktu.

gidahatti.com'un haberine göre; Geçtiğimiz günlerde bu konu hakkında yazılı bir açıklama da yayınlayan ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz, bu kez BloombergHT’de yayınlanan Günden Kalanlar programına katılarak Sunucu Açıl Sezen’in sorularını yanıtladı.

Kopuz: Enerji kısıtlaması, telafisi mümkün olmayan gıda kayıplarına yol açacak

"GIDA VE İÇECEK, EN STRATEJİK SEKTÖR"

Gıda ve içecek sektörünün en stratejik sektör olduğunu söyleyen Kopuz şunları söyledi:

“Pandemi koşullarında bile tedarik zincirini kırmamak için yoğun bir çaba sarf ettik. Bunun için birçok kamu organı ile koordineli hareket ettik. Raflarda ürünlerimizin her zaman bulunur olmasını sağladık.

Enerji ise bu sektörün vazgeçilmezi. Tarladan sofraya, gıda tedarik zincirinin her aşamasında enerji kullanımı mecburidir. En ufak bir tavizde dahi halkın sağlığını tehdit eden sonuçlar söz konusu olur. Bu nedenle devlet gerekli planlamayı yapmalı, gıda ve içecek sektörüne enerji muafiyeti anlamında pozitif bir ayrımcılık yapılmalıdır.

Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu ile ona bağlı dernekler, bu konuyla ilgili Bakanlıklarla birçok temasta bulundu. Sonuçta, et ürünleri, işlenmiş etlerde ve süt ürünlerinde belli bir muafiyet sözü aldık.

“ENERJİ KISITLAMASI, TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN GIDA KAYIPLARINA YOL AÇACAK"

Ancak bu yeterli değil. Bizim bitkisel, tahıla dayalı ürünlerimiz de var. Bu ürünlerin tarladan sofraya gelişinde depolanması, muhafazası, taşınması ve işlenerek tüketime hazır gelmesinde tüm aşamalarda enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Söz konusu süreçlerde olası bir enerji kısıtlaması, tamiri ve telafisi mümkün olmayan gıda kayıplarını beraberinde getirecektir.

Ürünler fabrikalarda işlenirken mayalama, soğutma, ısıtma gibi birçok zorunlu aşamadan geçer. Bunların bir tanesi sekteye uğrasa bile, bu durum tedarik zincirinde tehlikeye neden olur. Ayrıca şu farkındalığı oluşturmak istiyorum.

“GIDA ENFLASYONUNA NEDEN OLABİLİR"

Bu enerji kısıtlamasının Şubat ayında da devam edeceği söyleniyor. Ramazan ayı da yaklaşıyor. Eğer gıda sektörü enerji kısıtlaması konusunda muaf tutulmazsa, gıda enflasyonu da yukarı yönlü tetiklenebilir. Talebin çoğaldığı bir dönemde arz yeterli olmazsa, gıda fiyatları artacaktır.

Bu anlamda Enerji Bakanımıza, Tarım Bakanlığımıza ve BOTAŞ’a ilgili yazılarımızı yazdık, görüşmelerimizi başlattık. Sizler kanalıyla da kamuoyu ile duyarlılık sağlamak istiyoruz.

Pandemi koşulları, gıda tedarik zinciri ve sürdürülebilirlik açısından ne kadar önemliyse, bugünkü enerji muafiyetinde gıda ve içecek sektörüne muafiyet tanınması da aynı önemdedir.”

Kopuz: Enerji kısıtlaması, telafisi mümkün olmayan gıda kayıplarına yol açacak ile ilgili etiketler Gıda enerji kısıtlaması
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.