Köpeği, Atatürk’ün elini ısırmıştı

Prof. Dr. Metin Hülagü

Prof. Dr. Metin Hülagü

Köpek meselesi sadece bugünün değil, dünün de meselesi olmuştur. Yarının meselesi olmaya devam edeceğinde ise hiç kuşku yoktur.

Tarihte bazı paşalar ve beyler, devletin üst kademesinde yer alan bürokratlar yahut topluma mal olmuş isimler evlerinde it beslemişler, itlere fazlası ile merak salmışlar, kendilerine karşı samimi ve içten bir muhabbet duymaktan geri kalmamışlardır.

İtlere alaka duyan ve köşkünde it bulundurup onu besleyip seven isimlerden birisi de Mustafa Kemal Paşa olmuştur.

Mustafa Kemal’in evinde it beslemesi onun cumhurbaşkanlığı günleri sırasında vuku bulmuştur. Ancak Mustafa Kemal Paşa sadece it besleyen bir paşa olarak kayıtlara geçmemiştir, fakat aynı zamanda bir paşa ve cumhurbaşkanı olarak köpek tarafından ısırılan tarihteki meşhur isimler arasında da yer almıştır.

Cumhuriyet Arşivi’nde bulunan 9 Nisan 1925 tarihli bir belgeye göre Mustafa Kemal Paşanın köpeği 5-6 Nisan 1925 gecesi, kıskandığı diğer bir köpekle kavgaya tutuşmuştur. Paşa da köpekleri ayırmak istemiş, ancak o esnada köpeklerden biri tarafından sağ elinin iki parmağı ısırılmıştır.

Hadise üzerine Paşa İstanbul Daulkelb Müessese Müdürü ve Baştabibi Doktor Haim Naum; Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Müdürü Doktor Neşet Ömer ve Sağlık ve Sosyal Dayanışma Bakanlığı Doktoru Nihat tarafından muayene edilmiştir.

Mutabık kalınan karar gereğince her iki köpek müşahede altına alınmış ve ayrıca köpeklerde hali hazırda hiçbir kuduz belirtisi olmadığı verilen baytar raporu ile de teyit olunmuştur. Fakat öyle olsa da, ihtiyaten olmak üzere, köpeğin müşahede altıda tutulmasına devam edilmesi kararında mutabık kalınmıştır.

Mustafa Kemal Paşanın ise, müşahede neticesine bakılarak, daha fazla tedavi edilmesine gerek görülmemiştir.

Atatürk’ün söz konusu itine, dönemin psikolojisi gereği, Kurtuluş Savaşı sırasında, 2 Eylül 1922’de esir alınan Yunan Başkomutanına atfen, Trikopis isminin verildiği kaynaklarda zikredilir.

Köpeği, Atatürk’ün elini ısırmıştı

Diğer Yazıları