YouTube Haberleri

YouTube, bir video barındırma web sitesidir. Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'deki San Bruno, Kaliforniya şehrindedir. 15 Şubat 2005'te 3 eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuştur. Kasım 2006'da Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alınmıştır. 

YouTube Tarihi

Video izlemenin yanında kişiler arası etkileşimi maksimum düzeye çıkaran popüler sosyal ağ YouTube; Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim isimli 3 eski Paypal çalışanı tarafından 2005 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde kuruldu. Time dergisine göre, YouTube’un ortaya çıkmasında site kurucularının görüş farklılığı var. Burada anlatılmak istenen şu; Hurley ve Chen’e göre platform, Chen’in dairesinde yapılan bir akşam yemeği sonrası video paylaşımında yaşanılan sorunlardan ötürü çıktığını savunurken, Karim ise YouTube fikrinin Janet Jackson’ın canlı yayın kazasının ve 2004 Hint Okyanusu depreminin ardından çıktığını belirtiyor.

Youtube’un doğuşu 2005 yılının Şubat ayında , YouTube.com alan adının verilmesiyle başlıyor. Böylelikle yıllar içinde milyonlarca video yüklenecek olan siteye ilk olarak sitenin kurucularından Jawed Karim, “San Diego Hayvanat Bahçesi”nden bir video yüklüyor.

İlk videonun yüklenmesinden yaklaşık 1,5 yıl sonra 9 Ekim 2006 tarihinde YouTube, 1.65 milyar dolar karşılığında Google tarafından satın alınmıştır. Bu durum Google tarihinde yapılmış en büyük satın alımlardan biridir. Bu yönüyle de YouTube sosyal ağlar tarihinde özel bir yere sahiptir.

Aynı yıl içerisinde YouTube’da HTML kod geliştirilerek kullanıcılara bazı kolaylıklar sağlanmıştır. Bunlardan biri kullanıcılar tarafından YouTube’a yüklenen videolara yapılan yorumların silinmesi özelliğidir. YouTube, içerik üreticilerine bu imkânı tanımıştır. Ağustos ayında ise videoları şikâyet etme özelliği geliştirilmiştir. Böylece etkileşim tüm yönleriyle sağlanmaya çalışılmıştır. Bunlara ek olarak benzer içeriğe sahip videolara daha kolay ulaşılabilmesi için “Kanallar” özelliği geliştirilmiştir.

2007 yılının Ocak ayına gelindiğinde ise YouTube’un Google tarafından satın alınmasının sonuçları daha doğrusu avantajları ortaya çıkmaya başlamıştır. YouTube videoları “Google Video” aramalarında ön plana çıkarılarak YouTube için içerik üretilmesi teşvik edilmiştir.

2009 yılına girmeden YouTube’da işletmeleri ilgilendiren bir gelişme oluyor ve “Sponsorlu Video” özelliği kullanıma sunuluyor. Nisan ayında, en eski elektronik ödüllerinden biri olan “The Peadbody Ödülü”nü kazanan YouTube yükselişini sürdürmüştür.

Sürekli güncellemelerle hızlı bir şekilde kullanıcı sayısını arttıran YouTube, 2010 yılının Nisan ayında günlük 2 milyar görüntülemeye ulaşmıştır. Yine aynı yıl içerisinde YouTube için bir Chrome eklentisi yayınlanmıştır.

2011 yılının Ocak ayında YouTube, sosyal medya analizleri ile ön plana çıkan, Fflick isimli bir platformu satın alarak Nisan ayında telif hakkı konusunda çalışmalara başlamıştır. Bunun akabinde “Youtube Copyright School” özelliği duyurulmuştur. Bu sayede telif hakkı ihlalinde bulunan kullanıcılara online eğitimin verildiği sanal kursun tamamlanması zorunluluğu getirilmiştir.

2012 yılının Şubat ayında Google Plus profilleri, YouTube kanalında görülmeye başlamıştır. Yine aynı yıl içerisinde 500.000 işletmeye “ücretsiz reklam” desteği verilmiştir. Bu özellik sayesinde YouTube, işletmelerin de potansiyel müşteri bulabileceği bir pazarlama mecrasına dönüşmüştür. İşletmelere verilen teşviklerle markaların platforma alışmaları sağlamıştır.

2013 yılına girildiğinde YouTube’da taşlar iyiden iyiye yerine oturmuştur. Bunu rakamlarla görmek mümkündür. Her 1 dakikada yüklenen video süresinin 100 saate ulaştığı ve aylık ziyaretçi sayısının 1 milyarı aştığı bir platforma dönüşen YouTube dünyada ve Türkiye’de en çok kullanılan sosyal ağlar sıralamasında ilk 5’e girmeyi başarmıştır.

Çocuklar İçin YouTube
YouTube yalnızca işletmeleri ya da yetişkin kullanıcıları hedeflemiyor. YouTube için çocuklar da en az yetişkin kullanıcılar kadar büyük önem taşıyor. Bu maksatla YouTube, 2015 yılının Şubat ayında çocuklar için özel bir uygulama geliştirerek Google Play ve APP Store üzerinden yayınlamıştır.