Napoli Haberleri

NAPOLİ

Napoli Güney İtalya’da, Campania bölgesinde bulunan ve kendi adını taşıyan Napoli şehrinin ve Campania bölgesinin başkentidir. Nüfus ele alındığında şehir, Roma ve Milano’nun ardından en büyük üçüncü şehirdir. Şehir tarih, kültür, sanat, mimari, astronomi ve müzik bakımından İtalya’da yer alan önemli bir şehirdir. İtalya tarihinde 2800 senelik bir geçmişi olan ve Napoli Krallığı başkentliği yapmasıyla büyük bir önemi vardır. Napoli şehrinin 720 hektarlık eski tarihsel şehir merkezi UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır. Napoli, başkent Roma’nın yaklaşık 250 km güneyinde yer alır. Kent Akdeniz sahilinde Napoli Körfezi’nin üstünde iki volkanik bölge arasında yer almaktadır. Dünyanın ve Akdeniz’in en büyük limanlarından biride Napoli’de bulunmaktadır. Şehir sınırları içerisinde nüfus 2009 senesinde yapılan sayıma göre 962.638 kişi olup Roma ve Milano’nun ardından gelen en büyük üçüncü şehirdir. Şehir ülkenin en yüksek nüfus yoğunluğu olan şehirdir.

İtalya ekonomisi ele alındığında gelişim bakımından Napoli; Roma, Milano ve Torino’nun ardından en güçlü şehir sayılmaktadır. Napoli şehri ekonomik açıdan çok büyük bir gelişme göstermektedir ve şehir merkezi olduğu Campania bölgesinde, işsizlik oranı da 1999 senesinden bu yana sürekli düşüş göstermektedir. Ancak bu Napoli’nin politik ve ekonomik sorunlar yaşamadığı anlamına gelmez. Şehirde karaborsa faaliyetleri merkezi olarak tanınmaktadır. Aynı zamanda İtalya’da bulunan büyük şirketlerden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Şehir turizm açısından da büyük önem taşır, özellikle Vezüv yanardağı etrafında yer alan antik şehirler (Pompei) ve Capri Adası turist çeken bazı yerlerdir. Kuzeyde yer alan Amalfi Kıyısı UNESCO dünya mirasları arasında yer alır.

Napoli’de şehir içi ulaşım oldukça kolaydır. Metro, Otobü ve Tramvay ile ulaşmak istediğiniz yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca şehirde ulaşmak istediğiniz yere yürüyerek gidebilirsiniz çünkü şehrin kültürel ve tarihsel kalıntıları birbirine oldukça yakın mesafededir. Napoli’ye gittiğiniz zaman rahat yolculuk için Unico Napoli denen ulaşım kartlarından almalısınız. 90 dakika geçerli kalan bu kart 1.30 Euro, günlük almak isterseniz 3.10 Euro vermeniz yeterlidir. 3 günlük bir seyahat için yetişkinlere verilen kart ücreti 32 Euro, 18-25 yaşındakiler içinse 25 Euro’dur.