Mazlum Kobani Haberleri

MAZLUM KOBANİ KİMDİR?

Kobani 1990 yılında PKK'ya katılarak Abdullah Öcalan'ın Suriye'deki karargahında idari işlerde görev aldı. 1996'da Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde, 1997-2003 yılları arasında Avrupa'da üst düzey yönetici olarak, 2003 ile 2004 yılları arasında ise Mahmur Kampı'nda faaliyet gösterdi. Politik faaliyetleri nedeniyle Suriye hükûmeti tarafından beş kez hapse atıldı. 2009-2012 arasında ise HPG özel kuvvetler sorumluluğunu üstlendi.

Suriye İç Savaşı'nın başlamasından sonra Suriye'ye geçti. Ağustos 2014'te rak Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı ittifak oluşturmak amacıyla Halk Koruma Birlikleri'nin temsilcisi olarak Süleymaniye'de İran yetkilisi Kasım Süleymani ve ABD yetkilileri ile görüştü, daha sonra ABD ile ittifak gerçekleştirdi] 25 Nisan 2017'de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak'taki Sincar Dağları ve Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Karaçok Dağı'nda bulunan PKK hedeflerine yönelik hava harekatı düzenlendi. Kobani, Karaçok Dağı bölgesinde Türk jetleri tarafından bombalanan hedeflerin olduğu bölgeyi ziyaret eden ve incelemelerde bulunan Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekat subaylarınında yer aldığı ekipte yer aldı. 5 Mart 2018'de Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Robert Manning, basın toplantısında Kobani hakkında "IŞİD'den kurtarılan bölgelerde general Mazlum'u ve Suriyeli yerel güvenlik güçlerini desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklamada, Pentagon sözcüsünün basın toplantısında Türkiye'nin "en çok aranan teröristler listesi"nde bulunan Kobani'nin ismini kullanmasına ve "YPG'li general" demesine tepki gösterdi. Kobani, Temmuz 2019'da Birleşmiş Milletler'in "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi" Virginia Gamba ile görüştü ve SDG adına Birleşmiş Milletler belgesi imzaladı.

Barış Pınarı Harekâtı'nın başladığı gün olan 9 Ekim'de ABD Başkanı Donald Trump, Kobani'nin Trump'a gönderdiği mektubu ekleyerek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup gönderdi. Mektupta "Bazı sorunlarınızı çözmek için çok çalıştım. Dünyayı hayal kırıklığına uğratmayın. İyi bir anlaşma yapabilirsiniz. [SDG Genel Komutanı] General Mazlum sizinle müzakere etmeye istekli ve geçmişte asla vermeyecekleri tavizleri vermeye de istekli. Onun bana yazdığı, benim yeni aldığım mektubun bir kopyasını size gönderiyorum." ifadeleri yer aldı. Harekât sırasında Suriye Demokratik Güçleri'nin başkomutanlığını yaptı. Harekât devam ederken, ateşkesi kapsayan konuların ele alınması amacıyla ABD başkanı Donald Trump Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu isimlerle görüşmeler gerçekleştirdi. Rusya-Türkiye arasında imzalanan Soçi Mutabakatı sonrası Trump doğrudan Kobani'nin twitter hesabını da eklediği mesajında, Kobani ile telefonda görüştüğünü, bundan çok memnun olduğunu belirtti ve Kobani'ye teşekkür etti.