Jamaika Haberleri

JAMAİKA HAKKINDA BİLGİ

Jamaika, Küba'nın güneyinde, Büyük Antiller'de bir ada ülkesi. Orta Amerika ve Karayiplerde bulunur. Yüzölçümü, 10.990 km²'dir. Sahil şeridi, 1.022 km dir. İkliminde; tropikal, sıcak, nemli hava etkindir; iç kısımlarda ise ılıman iklim görülür. Arazisi çoğunlukla dağlıktır, kıyıda dar ovalar vardır.

Künye
Başkent: Kingston

Nüfus: 2 milyon 890 bin (2016)

Etnik yapı: Yüzde 92,1 siyahi, yüzde 6,1 melez, yüzde 0,8 Doğu Hindistanlı, yüzde 0,4 diğer, yüzde 0,7 bilinmiyor

Yüzölçümü: 10 bin 991 kilometrekare

Dil: İngilizce, Patois

Din: Yüzde 68,9 Hristiyan, yüzde 1,1 Rastafarianizm’e inananlar, yüzde 6,5 diğer, yüzde 21,3 inançsız, yüzde 2,3 bilinmiyor

Para Birimi: Jamaika doları

Genel Bilgiler
Jamaika’nın nüfusunun çoğunluğunu Afrika kökenli siyahiler oluşturuyor.

10 bin 991 kilometre kare yüzölçümüne sahip ülkede İngilizce ve Patois dilleri konuşuluyor.

Jamaika’nın uzun yıllar İngiliz sömürgesi altında kalması İngilizce’nin sık konuşulmasının nedeni.

Genellikle dağlık olan ve dar kıyı ovaları bulunan ülkede tropikal, sıcak ve nemli iklim hakimken iç kesimlerde ılıman iklim görülüyor.

Christopher Columbus tarafından 1474’te keşfedilen adaya 16. yüzyılın başında İspanyollar yerleşti.

Yüzyıllar boyunca Jamaika’da yaşayan Taino yerlilerinin sayısının bugün çok az olduğu ifade ediliyor.

1655’te İngiltere’nin ele geçirdiği adada şeker, kakao ve kahveye dayalı sömürge ekonomisi oluşurken köleliğin 1854’te ortadan kaldırılmasıyla çeyrek milyon kölenin çoğu küçük çiftçiler haline geldi.

İngiltere’den yavaş yavaş bağımsızlığını kazanan Jamaika, önce 1958’te Karayipler’deki Britanya Denizaşırı Topraklarına katılarak Batı Hint Adaları Federasyonu’nu oluşturdu.

Jamaika, 1962’de federasyondan ayrılarak, tam bağımsızlık kazandı.

Ülke, 1970’lerde ekonominin kötüleşmesi, rakip çetelerin önde gelen siyasi partilerde etkili olmasıyla sürekli şiddet olaylarına sahne oldu.

Şiddet olayları, uyuşturucu kaçakçılığı ve yoksulluk, bugün Jamaika yönetiminin karşı karşıya kaldığı başlıca sorunlar arasında yer alıyor. Kırsal kesimler ve tatil bölgeleri ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Ekonomi
Jamaika’nın gayri safi yurtiçi hasılası 2016 tahminlerine göre 25,39 milyar dolar. Ülkede kişi başına milli gelir 9 bin dolar civarında. 2016’da büyüme oranı yüzde 1,5’i bulan Jamaika’nın ihracatı 1,278 milyar, ithalatı 3,772 milyar dolar. Ülkede enflasyonun 2016 tahmini rakamı yüzde 2,5 iken işsizlik oranı yüzde 13,8 civarında.

Siyasi Durum
1962 Anayasası ile ülkede İngiliz modelini esas alan bir parlamenter sistem kurulmuş. Devletin başı olarak Kraliçe 2. Elizabeth, Başbakanın tavsiyesi üzerine, kendisini temsil edecek Genel Vali’yi atıyor. Yürütme, Başbakan başkanlığındaki kabineye ait.

Jamaika, üyeleri iktidar ve ana muhalefet partisi liderlerinin önerisi üzerine Genel Vali tarafından atanan 21 üyeli bir Senato (iktidar partisi 13 sandalye ve ana muhalefet partisi 8 sandalyeye sahip) ve genel seçimle 5 yıllığına seçilen 60 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nden oluşan, 2 meclisli bir yasama sistemine sahip.

Ülkede şubat 2016’da yapılan genel seçimleri Andrew Holness liderliğindeki muhalefetteki İşçi Partisi kazandı.