hakem Haberleri

Hakem Kimdir?
Hakem, spor müsabakalarını kurallarına göre yöneten kişilere denir. Belirli eğitim ve nitelik kıstaslarını karşılayan herkes hakemlik yapabilir. Bu göreve gelmek isteyen biri, branşını seçtikten sonra ilgili eğitimleri alarak kariyerini şekillendirebilir.

Hakem Ne İş Yapar?
Sporcuları branşın kurallarına göre yönetir. Örneğin futbol hakemi, futbol oyun kuralları dahilinde maçları yönetir.
Bu meslek, profesyonel olarak yapılabileceği gibi yarı zamanlı bir iş olarak da düşünülebilir.
Profesyonel hakemliği düşünenler, Süper Lig maçlarına kadar yükselebilir. Hobi olarak yapmayı düşünenler ise amatör küme gibi liglerde görev alır.
Nasıl Hakem Olunur?
Hakem olmak için belirli fiziki şartları ve eğitim beklentilerini karşılamak gerekir. Hakem kurulları tarafından verilen eğitimleri ya da hakem yetiştirme kurumları tarafından hazırlanan dersleri tamamlayarak kariyerinizi bu yönde şekillendirebilirsiniz. Bu eğitimlere katıldığınız takdirde ilk unvanınız aday hakemlik olur. Yazılı, sözlü ve fiziki yeterlilik sınavlarını verdikten sonra profesyonel kariyerinize başlayabilirsiniz.

Hakem Olma Şartları Nelerdir?
Şartlar, branşlara göre değişkenlik göstermekle beraber hakem olabilmek için aşağıdaki kıstasları karşılıyor olmanız gerekir. Örneğin 30 yaşını aşmış adaylar bölgesel hakem olamazlar.

En az lise ve dengi kurumlardan mezun olmak,
İstenilen sağlık raporlarını tamamlamak [KBB (kulak burun boğaz), göz, dahiliye vs.]
Boy ve kilo kıstaslarına uyuyor olmak,
Adli sicil kaydının temiz olması.
Hakemlik Başvurusu Nereye Yapılır?
Başvurular, merkez hakem kurulu kararlarına bağlı olarak tüm belgeler tamamlanmış şekilde İl Hakem Kuruluna teslim edilerek gerçekleştirilir.