15 Temmuz Haberleri

Türkiye 15 Temmuz 2016'da tam 36 yıl sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu bazı generallerin ve askeri personelin içinde olduğu darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. İhanet girişimi halkın sokağa çıkması ve TSK içindeki çoğunluğun destek vermemesi üzerine akamete uğradı. Bu cunta girişiminin bilançosu ise çok ağır oldu. Türkiye'nin en uzun 48 saatinde 248 kişi şehit oldu, 2196 vatandaş ise yaralandı. Türkiye, darbe girişimi karşısındaki kararlı direnişiyle dış aktörlerin oyununu bozarken İslam dünyası için de bir umut ışığı olduğunu gösterdi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini milletin meydanlara inip bastırması ile darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Peki Terörist Fetullah Gülen kimdir? Silahlı terör örgütü FETÖ'nün elebaşı Fethullah Gülen'in emekli maaşı kesildi mi? soruları da merak edilen sorular arasında yer alıyor. İstanbul ve Ankara'da 15 Temmuz gecesi başlatılan FETÖ'cü darbe girişimi halk tarafından başarıyla püskürtüldü. Örgütün elebaşı Fethullah Gülen'in darbe girişiminden saatler önce skandal bir tweet attığı görüldü. Terörist başı Gülen'in 'onaylı' Twitter hesabı üzerinden bir mesaj paylaştı. 15 Temmuz tarihinde saat 9'da paylaştığı tweet ile FETÖ'cü teröristlere adeta darbe talimatı veren Gülen, 'Hizmet insanı' başlığıyla FETÖ'cülere seslendi.Söz konusu mesajda, "Müesseseleri yıkıp planları bozulduğu ve birliği dağılıp kuvvetleri tarumar olduğunda fevkalade inançlı ve ümitli; yeniden kanatlanıp zirvelerde pervaz ettiği zaman da mütevazi ve müsamahalı olmalıdır" ifadelerini duyurdu.

FETÖ liderine 92 kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

İddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbus etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbus etme", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle ve kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldurme", "tasarlayarak bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle kasten öldurme", "cebir kullanarak, silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, kamu görevinin sağladığı nufuz kötuye kullanılmak suretiyle kişiyi hurriyetinden yoksun kılmaya teşebbus etme”, "cebir kullanmak suretiyle gece vakti, silahla, kamu görevinin sağladığı nufuz kötuye kullanılmak suretiyle ve birden fazla kişi tarafından birlikte konut dokunulmazlığını ihlal etme", "silahlı terör örgütü kurmak", "kara ulaşım araçlarının alıkonulması", "hava ulaşım araçlarının alıkonulması", "gece vakti, cebir kullanmak suretiyle, silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nufuz kötuye kullanılmak suretiyle işyeri dokunulmazlığını ihlal", "haberleşmenin engellenmesi", "işyeri dokunulmazlığını ihlal", "silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nufuz kötuye kullanılmak suretiyle kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi" ile "silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte ve kamu görevinin sağladığı nufuz kötuye kullanılmak suretiyle siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi" suçlarından 92 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 56 yıldan 174 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

Aynı suçlardan 10 şüpheliye de 92 kez ağırlaştırılmış müebbet talebi

Şüpheliler Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyup Gürler, Muzaffer Düzenli, Uzay Şahin, Onur Özden, Ahmet Zeki Gerehan, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Murat Yanık'ın da aynı suçlardan ayrı ayrı 92 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 56 yıldan 174 yıla kadar hapsi talep edildi. Diğer şüpheliler Engin Durmaz, Mehmet Kapan ve Fatih Karakaya hakkında 47 kez, şüpheli Sadık Cebeci hakkında 17 kez, şüpheliler Nebi Gazneli, Müslüm Kaya hakkında 6 kez, şüpheliler Şakir Çınar, Rıfkı Keser, İrfan Arat, Ömer Faruk Özköse, Ahmet Gümüş, Erdal Öztürk ve Yüksel Durak hakkında ise üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapsi talep edildi.