Kontrolmatik, ABD’de kuracağı fabrika için federal teşvik paketinde ön onay aldı

Borsanın prim liderlerinden olan Kontrolmatik, ABD’de önemli bir aşamayı geçti. Şirket daha önce yaptığı açıklamalarda ABD’de yıllık 3GWh kapasiteli lityum-ion hücre, batarya ve enerji depolama ürünleri fabrikasının South Carolina eyalet sınırları içinde Colleton County'de kurulacağını duyurmuştu. Fabrika kurulumu amacıyla şirkete sunulan teşvik paketi, South Carolina eyalet meclisi tarafından görüşüldü. Şirket, ilgili teşvik paketinin dün itibarıyla onaylanıp karara bağlandığını duyurdu.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Kontrolmatik, ABD’de kuracağı fabrika için federal teşvik paketinde ön onay aldı.

Kontrolmatik, ABD’de kuracağı fabrika için federal teşvik paketinde ön onay aldı

Yapılan açıklamaya göre teşvik paketi kapsamında toplam 127 milyon dolar tutarında; 
personel istihdamına yönelik destekler, eyalet gelir vergisi, emlak ve satış vergileri muafiyeti ile altyapıda kullanılmak üzere nakit hibe desteği ve ayrıca teşvik paketine ilave olarak 160 dönüm alana sahip bedelsiz sanayi arsası, üretim için gerekli ham madde ve elektrik alımlarında fabrika faaliyet gösterdiği müddetçe uygulanacak olan, yıllık yaklaşık 20 milyon dolar karşılığında gider ve kullanım vergisi muafiyeti onayı alındı.

Kontrolmatik, bu teşvik paketinin onaylanmasıyla birlikte daha önce açıklanan federal desteklerden (IRA Production Tax Credit) yararlanma ön şartını sağladığını ifade etti
Kontrolmatik’in ABD’de kurulacak fabrikası 2024 yılında faaliyete geçecek.

Şirket, South Carolina eyalet sınırları içinde kurulacak fabrikanın 2024 yılının ikinci yarısında üretime geçmesiyle beraber, 16/8/2022 tarihinde ABD Kongresinde onaylanan Inflation Reduction Act (IRA) kapsamındaki Batarya Hücresi Üretimi: 35 USD/kWh, Batarya Paketi üretimi: 10 USD/kWh olan Production Tax Credit'ten yararlanılmaya başlanılacağı bilgisini de verdi.

Sonuç olarak Kontrolmatik, mevcut yatırımı kapsamında South Carolina eyaleti teşvik paketi ve federal teşvikleri (IRA Production Tax Credit) ile beraber, 2032 yılına kadar yararlanılacak toplam teşvik miktarının 1 milyar doları geçeceğini bildirdi. 
Haftaya 153 TL’den satıcılı başlayan KONTR, Salı günü 126 TL’ye geriledikten sonra aynı gün %10 yükselerek yönünü yukarı çevirdi. Dünkü işlemlerde de %8 yükselen hisse, haftanın son gününe girilirken 173 TL’ye yükseldi. Ağustos ayından bu yana yükseliş trendinde dik bir ivmeye geçen KONTR, yılbaşından bu yana %1294 oranında değer kazandı. 
Bunun yanında Kontrolmatik, Eylül ayında yüzde 425 oranında bedelsiz sermaye artırımı sonrası sermayesini 200 milyon TL’ye çıkardı. O dönem hisse fiyatı, 230 TL bandına kadar yükseldi. Bölünme sonrası KONTR fiyatı 43,52 TL'lik teorik fiyatından devam etti.

Kontrolmatik, ABD’de kuracağı fabrika için federal teşvik paketinde ön onay aldı ile ilgili etiketler Kontrolmatik ABD
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.