Komplo gündemleri sürerken

Veda Kılıç

Veda Kılıç

Dün, can havli ile Avrupa’ya koşan mültecilerin içine düştüğü dramadan söz ediyorduk.
Öncesinde kritik konu İdlib’ti.

Bugün ise ülkeye giren “Covid-19” tüm korku cümlelerinin başında!

Yunanistan’a girebilen insanlara ne olduğunu bilmiyoruz.

Sınırımızda bekleşenlerin hâli medya ilgisinden sessizce düştü!

İdlib’te ateşkes olsa da insani perişanlık sürüyor.

Yeni virüse gelince; onu evvelce tanıştığımız diğer örnekler üzerinden tanımlamak mümkün değil!

“İzleyiciye doğrultulan algı silahına dönüşmüş ekranlar”bakalım yarın ve sonrasında ne işleyecek; başka neler haykıracak! Güncel sorumluluklarımızı aşan alanlarda, gene hangi ilginin ağında çekiştirileceğiz!

Tabi eğer bombardıman seslerini kısıp selîm akla yönelmemişsek!

Ülkemizin son on yıl boyunca maruz kaldığı ve asla unutulmadığı için ismini anma gereği olmayan saldırılarda; “despotizmin korku yayarak, felaket yaratarak zihinsel yeteneklerimizi geriletme çabasını” bu çabanın can yakıcı uyaranlarıyla, hep beraber yaşadık, yaşıyoruz.

Sanırım her duruma karşın saflar korunduğundan, sersemletme için savrulan “darbeler” görme eşiğimizi yükseltti. Bizi algı mihvalinin ardına sinen düşmanlar hakkında bilinçlendirdi ve nihayet “yumuşak” güçle gözlerimize çekilen perdeyi beklenmedik şekilde yırttı.

Yırtıktan görünen manzara, İtalo Calvino’nun “İkiye Bölünen Vikont” hikâyesindeki “Tasalı Medardo’yu” anımsatıyor. “Vikont Medardo” bencil, hastalıklı bir ruh. Ortadan ikiye bölünmüş vücut ve benliğin, iyi yarısından; sevgi ve merhametten tamamen yoksun bir akıl.

Gece örtüsüne gizlediği suçlarda göze değmese de hep bilinen fail!

“Post-truth” algının görünmezliğine sarındıkça daha da barizleşen küresel failleri tek ses dinlerken, kitaptaki küçüğüne şeytani kahkahalarla gülen devasa “ Medardo” ile karşılaşıyorum.

Varlığının, değerlerimize zıt manzarasına şoklansak da, karanlık sınırını seçmekle (Elhamdülillah) etkisinden çıkmaya başladık.Şerle başlayandan, herkes için şer çıkacağı hakkında bir önerme yok öyle değil mi!

Bilakis“…(Olur ki) hoşunuza gitmeyenler sizin için hayr, hoşunuza gidenlerse sizin için şer olabilir. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” buyuruyor Allah(cc) (Bakara/216).

Müslüman isek yaklaşımlarımızı belirleyen yaşam kodları belli.

Evet; bugünkü gündemimiz “the corona family” in (şimdilik) son üyesi “covid 19”.Bilim bildiğinden beri hayvan hastalığı olan bu virüslerin insana geçip yayılması; yenisinin Çin, İran, İtalya gibi ülkelerde verdiği zarar, çıkış sebebi ve hedefleri ile ilgili komplo yelpazesi hayli geniş. Bununla beraber hemen hepsinin ortak noktası taşkın “Medardo”yu işaret etmek! Bu konuya ekleyebileceğim bir şey kaldığını düşünmüyorum.

Diğer yandan Sağlık Bakanlığı’mız zamanında gösterilmiş refleksle çok başarılı bir çalışma yürütüyor. Bize düşen yetkililerin yaptığı tüm açıklamalara kulak verip tavsiyelere uymak. Ne abartmak, ne de hafife almak doğru değil.

Sonrasında “politik bahardan” uzak durup bahar mevsiminin tadını ölçü dahilinde çıkarmak için durum müsait. Evlerimizde biraz dinlenip rahatlayalım. “Görelim Mevlam neyler”, her hesabın üstünde bir hesap eyler.

Selam ile…

Diğer Yazıları