Klorokin nedir, neye yarar? Coronavirüse iyi geliyor mu?

Klorokin nedir, Coronavirüse iyi geliyor mu? Dünyay hızla yayılan Coronavirüse karşı aşı, ilaç çalışmaları hızla devam ediyor. Avrupa ülkelerinden Fransa, Covid-19'a karşı Klorokin ilacı kullanmaya başladı. Dünyanın her ülkesinde ortaya çıkan virüse karşı insanlık aşı ve ilaç beklerken, Klorokin ilacını araştırmaya başladı. Peki klorokin nedir, neye yarar? Klorokin coronavcirüs tedavisinde işe yarar mı? Bu soruların cevabı ve detayla haberimizde...

Klorokin nedir, Coronavirüse iyi geliyor mu? Dünyayı etkisi altına alan coronavirüsüne karşı ilaç ve tedavi çalışmalarında klorokin ilacı yer aldı. Geçmişte sıtma tedavisinde kullanılan Klorokin Fransa'da corono virüsü tedavisinde kullanılmaya başlandı. Tüm dünyada yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbirler alınmaya devam ediyor. Öte yandan ilaç ve aşı çalışmalarına hız kazandırılıyor. Avrupa ülkelerinden Fransa'da kullanılmaya başlanan Klorokin nedir, hangi ilaçta var? Klorokin ilacı Corona virüse iyi gelir mi? İşte Klorokin ilacı hakkında merak edilenler…

Klorokin nedir, neye yarar? Corona virüsüne iyi geliyor mu? - Haberler

KLOROKİN NEDİR?

Klorokin, sıtmanın etkin olduğu bölgelerde sıtmayı önlemek ve tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Bazı sıtma tipleri, dirençli soylar ve karmaşık vakalar tipik olarak farklı veya ek ilaç gerektirir.

Klorokin on yıllardır kullanılıyor. Afrika'da artık kullanımı, sıtma parazitlerinin bu ilaca karşı oluşturduğu direnç nedeniyle artık tavsiye edilmiyor. Bazı ülkeler, bu ilacın kullanımını azaltmak için bazı düzenlemeler getirdi ama ilaç piyasasında özel sektörün faal olduğu bazı ülkelerde hala çok rağbet görüyor ve satışı yaygın yapılıyor. Bu, özellikle Nijerya için geçerli. Trump'ın açıklamalarından sonra Nijerya'daki eczanelerde klorokine olan talebin büyük oranda arttığı ve ilaç sıkıntısı yaşandığı bildirildi.

FRANSA'DA KLOROKİN'E ONAY ÇIKTI

Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Kararnamesi'nde, klorokinin Kovid-19'un tedavisinde doktor kontrolünde kullanabileceği belirtildi.

Ülkede, Kovid-19'un tedavisinde klorokinin kullanımını en çok savunanlardan Marsilya'daki Akdeniz Enfeksiyon Enstitüsü Genel Direktörü Prof. Dr. Didier Raoult, Twitter'dan yaptığı açıklamada, bu karardan dolayı Sağlık Bakanı Olivier Veran'a teşekkürlerini iletti.

Fransız hükümeti, klorokinin ihracatını yasakladı.

Kullananların yüzde 75'i iyileşti

Dr. Raoult, klorokini yeni tip koronavirüse yakalanan 24 kişide test etmiş, hastaların yüzde 75'i de iyileşmişti. Fransız ilaç şirketi Sanofi tarafından yapılan açıklamada, klorokinin 300 bin dozunun virüse karşı kullanılacak aşının geliştirilmesine katkıda bulunacağı belirtilmişti.

ABD KORONAVİRÜS İÇİN KLOROKİN'İ ONAYLAMADI

Trump, günlük toplantısında klorokinin, koronavirüs tedavisinde kullanılması için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onayını aldığını iddia etti. FDA, Amerika'da ilaçlara ruhsat verilmesinden sorumlu birimin adı. Trump, "Bu ilacın derhal kullanılabilmesini mümkün kılacağız. FDA de çok iyi iş çıkardı. Onay sürecinden geçti, onaylandı" dedi. Ama FDA ise Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılması için onay vermediklerini açık bir dille ifade etti:

"Covid-19'un önlenmesi veya hastaların tedavisi için FDA onaylı herhangi bir tedavi veya ilaç yok."

Ama FDA, Covid-19 tedavisinde klorokinin etkili olup olmadığına dair yürütülen araştırmalardan bahsetmedi, ilacın incelenmesi için geniş çaplı klinik deneyler oluşturulması amacıyla Trump tarafından direktif verildiğini söyledi.

Daha sonra düzenlediği bir diğer günlük brifingde Trump, klorokinin 'insani nedenlerle hastaya verilmesi için' onaylandığını söyledi.

GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.