KKTC hamlesi panikletti: Avrupa Konseyi’nden Türk Devletleri Teşkilatı’na KKTC tepkisi

Kıbrıs’ta Türk nüfusunu görmezden gelerek sadece Rum kesimini muhatap alan Avrupa, Türk Devletleri Teşkilatı’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) gözlemci üye olarak kabul etmesiyle panikledi.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

İBRAHİM AÇAR

Avrupa’dan Türk Devletleri Teşkilatı’nın Semerkant zirvesinde aldığı KKTC’nin “gözlemci üye” devlet statüsüyle Teşkilata katılmasına tepki geldi. Avrupa Konseyi Sözcüsü Peter Stano twitter hesabından yaptığı açıklamada TDT kararını kınayarak KKTC’yi ‘ayrılıkçı yapı’ olarak nitelendirdi.


Türk Devletleri Teşkilatı’nın Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlediği toplantıda Teşkilat üyesi devletler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Gözlemci Üye ülke olarak teşkilatın bir parçası olmasına karar verdiler.

ERSİN TATAR: “TARİHİ BİR KARAR”


KKTC’nin TDT’ye “gözlemci üye” olarak kabul edilmesi üzerine açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar karar hakkında “Bir kere bu, tarihi bir adımdır. Tarihi bir karardır. Çünkü netice itibarıyla ben cumhurbaşkanı olduktan sonra eşit egemenlik temelinde ve eşit ulusal statüyü vurgulamıştım. Bir uluslararası kuruluşa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kendi adıyla üye olması, iki devletli siyasi mücadelemizi destekler nitelikte ve bunun önemi çok büyük.” ifadesini kullanmış ve duyduğu memnuniyeti dile getirmişti.

AVRUPA KONSEYİ TEPKİLİ!


Ancak kararın memnuniyetle karşılanmadığı yerler de vardı. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Peter Stano resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada KKTC’den “Kıbrıs Türk varlığı” diye bahsederek “Avrupa Birliği, Türkiye’nin ‘Kıbrıs Türk Varlığının’ TDT’ye gözlemci üye olarak kabul edilmesi üzerine yaptığı açıklamayı reddeder” ifadesini kullandı.

STANO’DAN KKTC’YE ‘AYRILIKÇI YAPI’


Açıklamasının devamında “Avrupa Birliği uluslarası hukukun öznesi olarak sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanır ve ‘ayrılıkçı yapının’ tanınması yönündeki herhangi bir çaba Birleşmiş Milletler’in çabalarına zarar verir” dedi.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İLKESİYLE ÇELİŞİYOR!


Stano twitine eklediği açıklama metninde de Türk Devletleri Teşkilatı’nın diğer üyelerinin bu kararla birlikte BM’nin toprak bütünlüğü ilkesiyle çeliştiklerini ve kararın AB tarafından üzüntüyle karşılandığını ifade etti. Oysa AB, Kıbrıs Rum kesimini Avrupa Birliği’ne tam üye olarak kabul etmişti.

KKTC hamlesi panikletti: Avrupa Konseyi’nden Türk Devletleri Teşkilatı’na KKTC tepkisi ile ilgili etiketler Kıbrıs KKTC
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.