Kıyamet mi yaklaşıyor 2020? 2020 felaketleri kıyamet alameti mi?

Kıyamet mi yaklaşıyor 2020? 2020 yılında yaşanan felaketler sebebiyle internet üzerinde "kıyamet alametleri neler", "kıyamet yaklaştı mı" gibi sorular araştırılıyor. Depremler, koronavirüs gibi felaketler kıyametin habercisi mi? İşte detaylar..

Kıyamet mi yaklaşıyor? 2020 yılında yaşanan felaketler sonrası kıyamet alametleri ile ilgili araştırmalar başladı. Çin'de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan corona virüsü sonrası "Kur'an-ı Kerim'de geçen kıyamet alametleri nelerdir" gibi sorular gündeme geldi. Peki, kıyamet yaklaştı mı? 2020 felaketleri kıyamet alameti mi? Kur'an-ı Kerim'de geçen kıyamet alametleri neler? İşte merak edilen soruların yanıtı....

KIYAMET Mİ YAKLAŞIYOR 2020?

IYAMET NEDİR? KIYAMET ALAMETLERİ NELERDİR?

Kıyamet kelimesi, kalkmak, dikilip ayakta durmak manasındaki kıyam kökünden gelir.

Kıyamet kelimesi, dirilip mezarından kalkma, Allah'ın huzurunda durma yahut bu olayın başlangıcını teşkil eden kozmik değişikliğin gerçekleşmesi anlamına gelir.

KUR'AN-I KERİM'DE KIYAMET NASIL GEÇİYOR?

Kur'an-ı Kerim'de kıyamet kelimesine çok yakın bir muhtevada kullanılan âhiret -beş yerdeki farklı kullanılışı hariç- 110 yerde geçer; 26 âyette "el-yevmü'l-âhir" terkibiyle yer alır.

İslam inancının üç temel esasından birini oluşturan kıyamet veya ahiret konusu sayısı yüzleri aşan, çok değişik ve etkileyici üsluplar taşıyan ayetlerde ve müstakil surelerde ele alınmıştır.

KIYAMETLE İLGİLİ BAŞVURULACAK KAYNAK

Kıyamet, semavî dinlerin temel iman esaslarından biri olarak kabul ettikleri bir konudur. Bu ölümsüz âlem hakkında bilgi edinmek için başvurulacak yegâne kaynak nakildir.

Kur'an'da yer alan ayetlerle akaid alanında delil kabul edilebilecek derecede sahih olan hadislerin muhtevası insan aklının çözüm aradığı her probleme cevap vermemektedir. Bu sebeple ilk dönemlerden itibaren kıyamet alâmetleri, kıyametin çeşitli merhaleleri, cennet ve cehennem hayatıyla ilgili birçok zayıf veya mevzu rivayet ortaya çıkmıştır.

KIYAMET NE ZAMAN KOPACAK?

Kozmik anlamda kıyametin ne zaman kopacağı bilinmiyor. Kur'an'da 40 yerde geçen "saat" kelimesiyle anlatılan kıyametin kopuşunun -jeolojik zaman çerçevesinde- yakın olduğu, ansızın geleceği ve alâmetlerinin belirdiği ifade edilir. Ansızın gerçekleşecek olan kıyametin kopuş zamanına ait bilgi Allah nezdindedir, dünyadaki davranışlarının karşılığını görmeleri için bunun zamanı insanlardan gizlenmiştir.

KUR'AN-I KERİM'DE GEÇEN KIYAMET ALAMETLERİ NELER?

Ancak bu alâmetlerin nelerden ibaret olduğu açık bir şekilde haber verilmemiş, sadece Ye'cûc ve Me'cûc'ün gelişiyle (Enbiyâ, 96) dâbbetü'l-arzın çıkışı (Neml, 82) kıyamet alâmeti manasına alınabilecek bir bağlam içinde zikredilmiştir. Mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'de ayrıca kıyamet alametleriyle ilgili olarak göğün insanları saracak bir duman (duhân) yayacağından (Duhân, 11-12) ve ayın yarılacağından (Kamer, 1) bahsedilmiştir.

HADİSLERE GÖRE KIYAMET ALAMETLERİ

Çeşitli hadis rivayetlerinde yer alan kıyamet alâmetlerinden zaman içinde sosyal hayatın bozuluşu ve ahlâkî gerileyişi konu alanların dışında kalanlar isnad veya metin kritiği açısından iman derecesinde bağlayıcı olmaktan uzak bir görünüm arz eder.

Hadislerde de kıyamet alâmetleri eşrâtü's-sâa tabiriyle ifade edilir. Bu hadislerde belirtildiğine göre Hz. Peygamber kıyametin kopuş zamanını bilmediğini söylemiş ancak kopmasından önce vuku bulacak bazı olayların onun yaklaştığının alâmetleri sayılacağını haber vermiştir (Buhârî, Îmân, 37).

PEYGAMBER EFENDİMİZİN ZİKRETTİĞİ KIYAMET ALAMETLERİ NELER?

Âhir zaman peygamberi ve son nebî olması dolayısıyla kıyamete yakın bir zaman diliminde gönderildiğini açıklayan Resûl-i Ekrem'in kıyamet alâmeti olarak zikrettiği rivayet edilen olayların başlıcaları şunlardır:

İlmin ortadan kalkıp cehaletin yerleşmesi,
Sarhoşluk veren içkilerin yaygınlaşması,

Zinanın alenî hale gelmesi,
Köle kadının efendisini doğurması,
Çobanların zenginleşerek bina yapmakta yarışması,
Zekât verilecek kimse bulunamayacak kadar servetin çoğalması,

Aynı davayı güden iki büyük topluluğun birbiriyle savaşması,
Adam öldürme olaylarının ve fitnelerin fazlalaşması,
Elli kadına bir erkek düşecek şekilde kadın nüfusunun artması,

Müslümanların kıldan ayakkabı giyen, küçük gözlü ve geniş yüzlü insan gruplarıyla savaşması, İnsanların hayatlarından bıkarak ölülere gıpta etmesi,
Allah'ın elçisi olduğunu iddia eden otuza yakın yalancı deccâlin türemesi,
Yeryüzünde Allah veya lâ ilâhe illallah diyen bir kimsenin kalmaması,

Gece ile gündüzün birbirine eşit hale gelip kopuş zamanının yakınlaşması,
Ye'cûc ve Me'cûc Seddi'nin açılması,
(Suriye'de bulunan) Busrâ'daki develerin boyunlarını aydınlatacak bir ateşin Hicaz bölgesinden çıkması,

Depremlerin sıklaşması,
Güneşin batıdan doğması,
Dâbbetü'l-arzın zuhur etmesi,
Doğuda, batıda ve Arap yarımadasında kara parçalarının batması.

KIYAMET NASIL KOPACAK?

Hadislerde belirtildiğine göre kıyametin kopuşu ansızın vuku bulacak, bu sırada alışveriş yapanlar işlerini bitiremeden, yemek yiyenler lokmasını ağzına götüremeden, havuz yaptıran kişi havuzuna giremeden ve devesinin sütünü sağan kimse bunu misafirine ikram edemeden kıyamet kopacaktır.

(Buhârî, Fiten, 25)

.KIYAMET ALAMETLERİ KAÇA AYRILIR?

Kıyamet alâmetleri, insan iradesine bağlı olması veya olmaması, kıyametin kopuşuna çok yakın bulunup bulunmaması durumu göz önünde tutularak iki başlık altında incelenir: Küçük alâmetler, büyük alâmetler.

Alâmetlerin büyük veya küçük diye nitelenmeleri önemlerinden dolayı değil, açıklanan sebepten dolayıdır.

.KIYAMETİN KÜÇÜK ALAMETLERİ NELER?

Kıyametin küçük alametleri, dinî emirlerin ihmal edilmesi ve ahlâkın bozulması gibi insan iradesine bağlı olarak büyük alâmetlerden çok önce meydana gelecek olan olaylardır.

Peygamberimizin gönderilmesi ve onunla peygamberliğin sona ermesi, ilmin ortadan kalkıp bilgisizliğin artması, şarap içme ve zinanın açıkça yapılır olması, ehliyetsiz insanların söz sahibi olması. Adam öldürme olaylarının artması, dünya malının bollaşması, zekât verecek fakirin bulunmaması gibi olaylar kıyametin küçük alâmetlerinin bazılarıdır.

(Buhârî, Tefsîr, 79, Hudûd, 20, Fiten, 25; Tirmizî, Fiten, 34; İbn Mâce, Fiten, 25; Ebû Dâvûd, Sünnet, 15)

.KIYAMETİN BÜYÜK ALAMETLERİ NELER?

Kıyametin büyük alametleri ise kıyametin kopmasının hemen öncesinde meydana gelecek ve birbirini izleyecek olan olaylardır. Büyük alâmetler, tabiat kanunlarını aşan ve insan iradesinin dışında gerçekleşen olaylardır.

Hz. Peygamber bir hadislerinde, "Kıyametten önce on alâmet görmediğiniz sürece dünyanın sonu gelmez" buyurmuş ve bu alâmetleri şu şekilde sıralamıştır:

(Müslim, Fiten, 39; Ebû Dâvûd, Melâhim, 11; İbn Mâce, Fiten, 28)

.YERYÜZÜ DUMANLA KAPLANACAK

Müminleri nezleye tutulmuş gibi bir duruma getiren ve kâfirleri sarhoş eden bir dumanın çıkışı ve bütün yeryüzünü kaplaması.

.DECCAL ÇIKACAK

Bu isimde bir şahıs çıkacak ve Tanrılık iddiasında bulunacak, istidrâc denilen bazı olağanüstülükler gösterecek ve Hz. Îsâ tarafından öldürülecektir.

.

Kıyamet mi yaklaşıyor 2020? 2020 felaketleri kıyamet alameti mi? ile ilgili etiketler Koronavirüs Korona 2020 kıyamet felaket
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.