Kistik fibrozis ne demek? Kistik fibrozis hastalığı nedir?

Kistik fibrozis ne demek? Son zamanlarda en çok konuşulan hastalıklardan biri olan kistik fibrozis hastalığının ne olduğunu, nasıl tedavi edildiği merakla arama motorlarından araştırılmaya devam ediliyor. Kistik fibrozis hastalığının ne demek olduğunu sizler için araştırdık. Peki, Kistik fibrozis ne demek? Kistik fibrozis hastalığı nedir? Kistik fibrozis nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde...

Kistik fibrozis ne demek? Solunum sistemi, akciğer, pankreas, sindirim ve üreme sisteminde yer alan hastalıklardan biri olarak bilinen kistik fibrozis hastalığı birçok kişi tarafından merak edilmeye devam ediliyor. Hastalığa nelerin sebep olduğu, nasıl tedavi edileceği ve ne demek olduğunu sizler için araştırdık. Peki, Kistik fibrozis ne demek? Kistik fibrozis hastalığı nedir? Kistik fibrozis nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde...

Kistik fibrozis rahatsızlığı nedir? Bu hastalık bebekleri nasıl ...

KİSTİK FİBROZİS NEDİR?

Kistik fibrozis, akciğer, pankreas, bağırsak, ter bezleri dış salgı bezlerinde görülen, otozomal resesif kalıtımlı bir gen hastalığıdır.

Kistik dejenerasyon gösteren, yani bağ dokusu artımından oluşan tümöral odaklar arasında yer alan sıvı toplanmasıyla belirginleşen tümör olan kistik fibrozis hastalığı, perisinüzoidal hücreler de denilen hepatik stellat hücrelerin, sessiz durumdan aktif duruma geçmesi şekinde tanımlanabilir.

Kistik fibrozis hastalığı, aynı anda solunum sistemi, sindirim sistemi gibi vücudun birden çok sistem ve organını etkileyebilir. Doğumla birlikte görülen fibrozis, bu etkileme sonucu işlev bozukluklarına neden olur.

Akciğerlerin temiz kalmasını sağlayan salgı bezlerinin ince ve akışkan olan sıvısı, kistik fibrozis hastalarında daha fazla yoğunlaşarak akıcılıkları azalır. Balgam çıkarmayı güçleştiren bu durum, küçük hava yollarının tıkanmasına yol açar. Bu kanalların tıkanması da öksürük, hırıltı, zatürre, bronşit gibi hastalıklara neden olur. Çocukların gelişememesine, büyümelerinin geri kalmasına neden olan kistik fibrozis, ter bezlerinde de sorun yaratarak vücudun susuz kalmasına yol açar.

KİSTİK FİBROZİS BELİRTİLERİLERİ NELERDİR?

Sık ve uzun süreli öksürük
Çok miktarda balgam
Sık tekrarlanan hırıltı soluma
Zatürre ve bronşit gibi sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
Nefes alma ve vermede zorlanma
(Oyun) oynarken çabuk yorulma, nefes daralması
Düzelmeyen sinüzit ve nazal polip
Yeni doğan bebeğin ilk kakasının katı ve bağırsaklara yapışıklığı nedeniyle kaka çıkaramaması.
Kaka ile yağların fazla miktarda atılmasıyla sık, kötü kokulu kaka olması.
Bağırsakların genişlemesine bağlı olarak karın ağrısı ve karında huzursuzluk.
Yağların yeterince emilemeyişi nedeniyle olarak fazla gaz ve karın şişliği oluşması.
Hastaların iştahları iyi olmasına rağmen iyi kilo alamaması, kilo kaybetmesi. Besinlerin yeteri kadar emilememesi.
Besinlerin iyi sindirilememesi ve salgıların katı olması nedeniyle ileri yaşlarda da bağırsak tıkanmaları

Kistik fibrozis ne demek? Kistik fibrozis hastalığı nedir? ile ilgili etiketler Twitter Hastane hastalık 2020 kistik fibrozis nedir kistik fibrozis tanı yöntemi kistik fibrozis tedavisi kistik fibrozis nasıl anlaşılır
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.