Kissinger: Dünya savaşı yakın, işaretler var!

ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger Amerika ve Çin arasındaki rekabetin dünyayı yeni bir savaşın eşiğine getirebeleceğini uyarısında bulundu. Amerika'nın dünyadaki değişimleri tanımasının vaktinin geldiğini söyleyen Kissinger aksi taktirde dünyanın kendini birinci dünya savaşına benzer bir durumda bulacağını söyledi.

Bloomberg'in haberine göre Kissinger, yeni "soğuk savaş" olarak adlandırılabileceğini söylediği ABD ve Çin arasındaki rekabet ve çatışmanın azalması gerektiğini, aksi taktirde gerginliği azaltılmasının imkansız olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki savaşın imkansız olduğunun düşünülmemesi gerektiğini belirten Kissinger, "Bunun kesinlikle imkansız olduğunu söyleyebilisiniz. Ama bu tamamen imkansızsa, kendimizi Birinci Dünya Savaşı'na benzer bir durumda buluruz" şeklinde konuştu. Independent Türkçe'nin aktardığına göre eski Dışişleri Bakanı, Washington ile Pekin arasındaki çatışmanın jeopolitik manzarayı değiştiren yeni teknolojilerin ortaya çıkmasından kaynaklandığını savundu.

Amerikan diplomasisinin "tilkisi" lakaplı eski dışişleri bakanı, bu durumun çok karmaşık olduğunu belirterek hiçbir ülkenin hem ekonomide hem de strateji alanında hakimiyetini aynı anda sürdüremeyeceğini ifade etti.

Kissinger, 2019'da ABD-Çin çatışmasının "düya savaşlarının sonuçlarından daha kötü ciddi sonuçlara yol açabileceğini" ve bunu önlemek için iki ülkeye aralarındaki farklılıkları çözmelerini tavsiye ettiğini söylemişti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, temmuz ayında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin bozulması halidne Pekin'in Washington'a karşı sağlam ve kararlı adımlar atacağını duyurrdu.

Kissinger: Dünya savaşı yakın, işaretler var! ile ilgili etiketler ABD Savaş Çin Çatışma Kissinger rekabet
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.