"Kısıtlayıcı tedbirlerin hızlandırılmasının tam zamanı"

Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde artan koronavirüs vakaları nedeniyle "Durumdan kesinlikle endişeliyiz" açıklaması yaptı. Nisan-Mayıs'a göre vaka sayılarının 2-3 kat arttığına dikkat çeken DSÖ Direktörü Hans Kluge, "hala 5 kat daha az ölüm gözlemliyoruz ve hastaneye yatış süreleri de 2-3 kat uzadı. Kısıtlayıcı tedbirlerin hızlandırılmasının tam zamanı. " dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa'dan sorumlu direktörü Hans Kluge, salgının kıtadaki yayılışından endişe duyduklarını söyledi. 

Kovid-19'un ölüm nedenleri arasında beşinci sıraya yükseldiğini belirten Kluge, Avrupa kıtasında günlük ölüm sayısında bin sınırının aşıldığını söyledi.

Kluge, Avrupa'da salgının başlangıcından bu yana haftalık en yüksek vaka sayısının 700 bin ile kaydedildiğini anımsatarak, toplam vaka sayısının sadece 10 gün içerisinde 6 milyondan 7 milyona fırladığına dikkat çekti.

"VAKA SAYILARI 2-3 KAT ARTTI"

"Salgın, gidişatını kendi başına tersine çevirmeyecek. Bunu biz başaracağız." diyerek sözlerine devam eden Kluge, salgının Avrupa'da patlak verdiği ilk aylarda olduğu gibi olağanüstü hal ilanları ile ülkelerin tamamen kapatılmasına karşı olduğunu, bunun yerine salgına karşı "orantılı" ve hedeflenmiş bir mücadele yürütülmesi" gerektiğini savundu.

Avrupa'nın, artan vaka sayılarını engellemek için ekonomilerin kapatılmaya zorlandığı mart ortası senaryosuyla karşı karşıya olmadığının da altını çizerek, "Nisanda zirve noktasına kıyasla günde 2-3 kat daha fazla vaka kaydetmemize rağmen, hala 5 kat daha az ölüm gözlemliyoruz ve hastaneye yatış süreleri de 2-3 kat uzadı." ifadelerini kullandı.

"TAM KARANTİNA EN SON ÇARE"

Avrupalı ülkelere salgın nedeniyle "kapatma" yerine, önlemleri sıkılaştırmaları çağrısında bulunan Kluge, sözlerine şöyle devam etti:

"Hiçbir zaman (önlemleri sıkılaştırmak için) çok geç değildir, ancak elbette, kesinlikle endişeliyiz. Kısıtlayıcı tedbirlerin hızlandırılmasının tam zamanı. Ama, tam karantina (sokağa çıkma yasağı) ise en son çare. Neyin yapılabileceğini ve yapılması gerektiğini mart ayından çok daha iyi biliyoruz. "

Tam karantina uygulanmasına da karşı çıkan Klue, salgına karşı önlemlerin gevşetilmesi durumunda ise ölüm oranlarının ocak ayında geçen nisan ayına göre 4-5 kat artabileceği uyarısı yaptı.

"MASKEYLA 281 BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜ ENGELLENEBİLİR"

El yıkama ve diğer hijyenik önlemlere uyulması gerektiğini tekrarlayan Kluge, maske takma oranının yüzde 60 olduğunu söyledi.

Kluge, Avrupa'da maske takma oranının yüzde 95'e çıkması ve kamusal ve özel alanlardaki kalabalık toplanmaların önlenmesi durumunda, şubat ayına kadar Avrupa'daki 53 ülkede 281 bin kişinin virüsten ölmesinin önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

"Virüsün değişmediğini, daha fazla veya daha az tehlikeli hale gelmediğini" söyleyen Kluge, artan vaka sayılarının en önemli nedenlerinden birinin de gençler arasında daha fazla test yapılması gösterdi. Kluge, ölüm oranlarındaki düşüşte ise test sayılarındaki artışın etkili olduğunu savundu.

"Kısıtlayıcı tedbirlerin hızlandırılmasının tam zamanı" ile ilgili etiketler DSÖ Test maske hans kluge
GÜNÜN VİDEOSU

Sur Belediyesi'nde DEM Partililerden büyük skandal! Atatürk ve Erdoğan'a hakaret ettiler...

DEM Partili yöneticiler Sur Belediyesi makamında bulunan Mustafa Kemal Atatürk ve Erdoğan'ın fotoğraflarını işaret ederek hakaret etti. "Kaldırın bu kebrağların (p...venklerin) fotoğraflarını" sözlerini sarf eden DEM Partililer büyük tepki çekti.