Kış lastiği uygulaması başladı mı? Kış lastiği hangi araçlarda zorunlu?

Kışın etkisini göstermesi sonrasında kış lastiği uygulamasının ne zaman başlayacağı sorgulanır oldu. Vatandaşlar kış lastiği konusunda son araştırmalarını yaparken yağışların etkisi ile birlikte kış lastiği ne zaman takılır sorusu da gündemde. Peki, kış lastiği hangi araçlarda zorunlu olacak?

Kişinin ve yanındakilerin yol ve sürüş güvenliğinin ön plana çıkarılmasını sağlamak için belli dönemler içerisinde araç lastiklerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun için kış lastiği zorunluluğu özellikle de şehirlerarası uzun yolculuklarda yağış ve don olaylarının daha yaygın olduğu bölgelerde yurt genelinde sıkı denetimler yapıl maktadır.

Zorunlu kış lastiği uygulaması, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu ile gerçekleştirilirken illerin hava olaylarına göre yılın belli dönemlerinde kapsama alınmaktadır.

Kış lastiği ne zaman takılır?

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlamaktadır. Türkiye’de bunun için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık 2021 tarihinde başlamakta ve 1 Nisan 2021 tarihinde sona ermektedir.

Kış lastiği uygulaması başladı mı? Kış lastiği hangi araçlarda zorunlu?

Uzmanlar ayrıca bu tarihten ziyade hava koşullarının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyerek yağışların ve don olaylarının yaygın olduğu illerde vatandaşların kişisel önlemlerini alarak kış lastiğine daha erken geçiş yapmalarını önermektedir.

Hangi araçlarda kış lastiği zorunluluğu vardır?

Resmi Gazete’de yer alan habere göre kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilen bilgilerde; kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.

Kış lastiği uygulaması başladı mı? Kış lastiği hangi araçlarda zorunlu? - Resim : 2

Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılmaktadır. Bunun yanı sıra ekipler kurala uymayan sürücülere 776 lira para cezası kesmektedir.

Kış lastiği uygulaması başladı mı? Kış lastiği hangi araçlarda zorunlu? ile ilgili etiketler kış lastiği kar lastiği
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.