Kırmızı listedeki 'Arap tavşanı' Şırnak'ta görüntülendi! Geceleri ortaya çıkıyor

Türü tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için kırmızı listeye alınan 'Arap tavşanı' Şırnak'ta görüntülendi. Çok ilginç bir kuyruğa sahip canlı, gizli bir tür olarak biliniyor ve geceleri ortaya çıkıyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan arap tavşanı, Şırnak'ın Uludere ilçesinde ortaya çıktı. Uludere ilçesine bağlı Hilal beldesinde çobanlık yapan Abdullah Babat arap tavşanının fotoğrafını çekti.

Kırmızı listedeki 'Arap tavşanı' Şırnak'ta görüntülendi! Geceleri ortaya çıkıyor

GÖRMEDİM BÖYLE BİR ŞEY!

Daha önce böyle bir hayvanı görmeyen Babat, "Evime doğru giderken daha önce buralarda görmediğim farklı bir hayvanın yaklaştığını gördüm. El feneriyle o tarafa bakınca durdu. Hayvanın tavşan gibi kulakları, kanguru gibi ayakları, sincap gibi tüylü kuyruğu ve fareye benzer bir gövdesi vardı. Ben de hemen cep telefonumu çıkarıp fotoğrafını çektim. Fotoğraf çektikten sonra tavşan oradan kaçarak uzaklaştı" diye konuştu. 

Kırmızı listedeki 'Arap tavşanı' Şırnak'ta görüntülendi! Geceleri ortaya çıkıyor - Resim : 2

GECELERİ ORTAYA ÇIKIYOR

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Coşkun, arap tavşanı ile ilgili bu türün üreme potansiyelinin çok yüksek olmaması nedeniyle IUCN'nin kırmızı listesine girmiş olabileceğini söyledi. Coşkun şu bilgileri verdi:

"Bu hayvanlar Türkiye'de 3 türle temsil ediliyor. Batı Anadolu'da 'williamsi', Orta Anadolu'da bizim de olduğumuz bölgede 'euphratica', Iğdır yöresinde de 'elater' türlerini kapsıyor. Şırnak'ta bulunan türün 'euphratica' olma ihtimali çok yüksek. Bu tür biraz gizli bir tür. Geceleri çıkıyor, gündüzleri pek çıkmaz. Dolayısıyla gündüz rastlama şansımız olmadığı için gececi bir hayvan. Çoğunlukla trafik kazalarında bu hayvanların ölülerine rastlarız. Arabaların ışıklarına maruz kalırlar ve kaçamazlar. Bu durum da arabaların çarpmasıyla sonuçlanır. Üreme potansiyelleri çok yüksek değil. Güney ülkelere doğru indikçe onun yerini başka türler alıyor. Bunların Türkiye'deki popülasyon yoğunlukları konusunda şu an için net bir değerlendirme yapmak mümkün değil."

DHA

Kırmızı listedeki 'Arap tavşanı' Şırnak'ta görüntülendi! Geceleri ortaya çıkıyor ile ilgili etiketler fotoğraf arap tavşanı kırmızı liste Prof. Dr. Yüksel Coşkun
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.