Kiracıların yeni imtihanı! Ev sahipleri kefil istiyor

Kiracılar fahiş kira artışı nedeniyle taşınıyor ve yeni bir ev bulmakta zorlanıyor. Tüm bunların yanı sıra kiracıları üzecek yeni bir haber geldi. Ev sahipleri artık kiracılardan kefil talep ediyor. Peki kefil istemek yasal mı? Sözleşme imzalarken neye dikkat etmek gerek? İşte detaylar...

Son 1 yıldır yaşanan yüksek enflasyon ve dolardaki artış nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasında zam konusunda büyük tartışmalar yaşanıyor. Kimi ev sahipleri daha kontrat süresi dolmadan fahiş ara zamlar yaptı.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında arabuluculara uzanan hukuki tartışmalar yaşandı, kimi ev sahipleri ve kiracılar arasında şiddet olayları yaşandı.

EV SAHİPLERİ KEFİL TALEP EDİYOR

Yüksek kira bedelleriyle birlikte kendisine yeni ev bulmaya çalışan kiracıları maddi külfetin yanı sıra bir de 'kefil bulma' telaşı sardı. Ev sahipleri ile kiracılar arasında güvensizlik baş göstermeye başladı. Ev sahipleri artık kiracılardan kefil talep ediyor.

HUKUKİ SAKINCASI YOK

Konuyla ilgili NTV tarafından hazırlanan habere göre kiracılardan kefil istenmesinin önünde hukuki bir engel bulunmuyor. NTV'ye açıklama yapan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kiracının kabul etmesi durumunda bu şekilde sözleşme imzalamanın hiçbir hukuki sakıncası yok.

Normal kefalette mal sahibinin kiracıdan borcunu alamadığında kefile başvurabileceğini söyleyen Kiraz, şu açıklamaları yaptı:

"Müteselsil kefalet ise zor ve ağır. Siz bir arkadaşınıza ve tanıdığıza mütesessil kefil oluyorsanız doğrudan borçlu konumdasınız. Normal kefaletten farkı, kira ödenmediğinde kiracının yanı sıra kefile de icra takibi yapılabilir."

Süre ile ilgili anlaşmazlıkların önüne geçmek için de tarafların imzaladıkları belgelere dikkat etmesi gerekiyor. Kira sözleşmelerinin 1 yıl için yapıldığını hatırlatan Kiraz, şunları kaydetti:

"Uzama döneminde kefil sorumlu değildir, ancak kefil olacak kişi kira sözleşmesinin altına el yazısı ile 'kira sözleşmesi uzayan dönemleri de kapsar' şeklinde kefil olacağım derse artık bu kefillik kira sözleşmesindeki uzama dönemlerini de kapsar."

 

 

 

 

 

 

 
 
Kiracıların yeni imtihanı! Ev sahipleri kefil istiyor ile ilgili etiketler Kefalet kiracı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.