Kimler uçaklarını sattı, kimler yeni uçak aldı?

Son aylarda etkisini hissettiren ekonomik kriz, havacılıkta özel jet ve helikopter pazarını derinden etkiledi. Birçok grup, özel jetlerini satılığa çıkardı. Bazı gruplar ise uygun fiyatlara inen ikinci el uçakları dikkatle takip ediyor.

İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte sektörün beklentisi Atatürk Havalimanı’nın ağırlıklı olarak özel uçaklar tarafından kullanılacak bir ‘şehir meydanı-city airport’ haline getirilmesi. Ancak Atatürk Havalimanı’nın geleceği hakkında soru işaretleri, mevcut ve planlanan hangar ile bakım merkezi yatırımlarını da askıya almış durumda. Sektörün en büyük arzusu, en azından bir pist ve tesislerin korunması.

KİMLER SATIYOR, KİMLER ALIYOR?

Kokpit.aero'dan Tolga Özbek'in haberine göre; televizyoncu Acun Ilıcalı, geçen yıl uçak tipini büyütmüş ve Challenger 300’den sonra Challenger 605 almıştı. Eski uçağını da satışa çıkartmıştı. Challenger 300 tipi jetine 6,5 milyon dolar isteyen Ilıcalı 8 ay bekledikten sonra beklenen müşteriyi buldu. Uçak ABD’li bir iş adamına satıldı. Halen Acun Ilıcalı, TC-AAA tescilini verdiği Challenger 605 tipi uçağı ile uçuyor.

Kimler uçaklarını sattı, kimler yeni uçak aldı?

Sabancı Grubu’ndaki Döysa Havacılık, uzun yıllardır kullandığı Bombardier imalatı Challenger 605 uçağını sattı. TC-SAB tescilli uçağın yeni kullanıcısı ise Tahe Havacılık oldu. Döysa, mevcut uçağın yerine 605’in yeni nesil modeli olan Bombardier 650 satın aldı.

DOĞUŞ’TAKİ KRİZ HAVACILIĞA DA YANSIDI

Ayhan Şahenk döneminde Doğuş Grubu havacılığa ciddi yatırım yapmıştı. Doğuş Air’in filosunda uçak-helikopter sayısı dikkat çekiciydi. Ayhan Şahenk’in ardından yönetime devralan Ferit Şahenk 2000’lerin başında şok bir kararla Doğuş Air’i kapattı.

Grup Körfez Havacılık ile gökyüzüne 2007’de tekrar döndü. Gulfstream G450, ardından daha uzun menzilli G550 derken EC135 ve S-70 helikopterleri ile filo büyüdü. Hatta bir dönem Twin Otter tipi deniz uçağı da alındı.

Körfez Air geçtiğimiz günlerde G450 uçağını Demirören Grubu’na sattı. Şirketin teknik ekibin bir bölümü ile yollarını ayırdığı öğrenildi.

Körfez Havacılık Gulfstream G450 tipi uçağını Demirören Grubu'a sattı.

Kimler uçaklarını sattı, kimler yeni uçak aldı? - Resim : 2

FİBA’YA YENİ UÇAK

Fiba Grubu, havacılık sektörüne Hawker900XP ile girmişti. Daha sonra bu uçak Demirören Grubu’na satılmış ve 2010’da Challenger 605 kullanmaya başlamıştı. Fiba, geçen yıl Challenger 650 satın aldı eski uçağını ise satışa çıkardı.

Soyak Grubu, havacılık şirketi Port Havacılık’ı kapatacağı konuşuluyor. Şirketin tek uçağı olan Cessna Citation VII tipi iş jetinin ise satışa çıkartıldığı öğrenildi.

Rönesans Holding, geçen yıl filosuna ikinci Gulfstream G450 tipi iş jetini almıştı. Şirket uçaklardan birini satışa çıkarttı.

ÜLKER İKİ UÇAĞINI SATTI

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’a konuşan Ülker’in sahibi Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “İki uçağı da sattık. Gerçi uzun menzilli idiler ama yaşlanmışlardı. Artık yüzde 99 THY ile uçuyorum” demişti.

Sanko portföyündeki Süper Havacılık, TC-SNK tescilli 2006 model Falcon 2000 tipi iş jetine uzun süredir yeni müşteri arıyor. Kriz öncesinde satışa çıkan uçağı Süper Air teslim aldığı Falcon 2000S ile yenilemişti.

Cengiz İnşaat, geçtiğimiz mayıs ayında yeni uçağı Dassault Falcon 7X'i teslim aldı. Eski uçağı Falcon 2000XLS'i ise fabrikaya sattı.

Kimler uçaklarını sattı, kimler yeni uçak aldı? - Resim : 3

 

 

Kimler uçaklarını sattı, kimler yeni uçak aldı? ile ilgili etiketler uçak Ülker doğuş
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.