Kim bu Muhammed Dahlan ve 'Katar' krizinin Türkiye ile ne ilgisi var?

İslam coğrafyasında derin ve sarsıcı bir krizin içine girdi. Suriye İç Savaşı ile başlayan İran merkezli kamplaşma şimdi Katar'ı da içine alarak dalga dalga genişliyor. Bölgenin önemli ülkelerinden Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldı. Katar, bu ülkeler tarafınan teröre destek vermekle suçlanıyor. Peki kriz nasıl adım adım geldi, ilk sinyaller ne zaman ortaya çıktı, Türkiye'nin yaşananlar ile ilgisi ne ve krizin perde arkasında hangi gelişmeler yaşandı? İşte tüm bu soruların yanıtları....

Birleşik Arap Emirlikleri Washington büyükelçisi Yusuf el-Uteybe’ye ait e-posta yazışmaları, geçtiğimiz gün hackerlar tarafından basına sızdırıldı.

E-postalarda İsrail yanlısı bir vakıfla yazışan Uteybe, Türkiye ile Katar’a karşı ortak politikalar geliştirmeye çalışıyor.

Yayınlanan e-postalar, Büyükelçinin İsrail yanlısı Demokrasiyi Savunma Vakfı (FDD) ile yakın ilişki içinde olduğunu ve Türkiye ile Katar’a karşı ortak politikalar geliştirmeye çalıştıklarını gösterdi.

frkjfrger

KRİZDE DAHLAN'IN ROLÜ

Yeni Şafak Grubuna ait "Gerçek Hayat" dergisi de Ocak 2016’da yayınladığı bir makale ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Yaser Arafat’ın ölümünden sorumlu tutulan El-Fetih üyesi Muhammed Dahlan’a Erdoğan’ı devirme işini ihale ettiğini ortaya çıkarmıştı.

Uteybe’nin hacklenen mail hesabı, Türkiye’ye yönelik karanlık konsorsiyumdaki girift ilişki ağını da açığa çıkartıyor. Medyaya sızan belgelerde BAE Büyükelçisi Uteybe ile Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı FDD yetkilileri arasından su sızmadığı ortaya çıktı.

ferglkegerg

- 7 ÜLKE İLİŞKİLERİNİ KESTİ

E-postaların sızdırılmasının hemen ardından Körfez'de yeni bir kriz patlak verdi.

İlk olarak Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen, hemen ardından, Libya ve Maldivler Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kesti.

Katar'la deniz ve hava sınırları kapatıldı, Katarlı diplomatlara ülkeleri terk etmeleri için 48 saat, Katar vatandaşlarına 14 gün süre verildi.

Katar'ın, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de Husilere karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyon'daki rolünün sona erdiği bildirildi.

Katar'la ilişkilerin kestiğini açıklayan ilk ülkeler Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri Katar'ı Yemen'de El Kaide ve DEAŞ olmak üzere terörizmi güçlendirmekle suçladı.

Mısır, Katar'ın Müslüman Kardeşler yöneticilerini ülkede barındırdığı, Mısır yönetimine karşı düşmanca tavırlar sergilediği yönünde açıklama yaptı.

- TÜRKİYE'NİN KRİZDEKİ ROLÜ VE 15 TEMMUZ DARBESİ

Körfez ülkeleri arasındaki krizde her ne kadar Türkiye'nin ismi geçmese de Ankara olayları yakından takip ediyor.

Bir süre önce 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Katar'dan ilginç bir iddia gelmiş. Katar Savunma Bakanı Halid El-Atiyye, Türkiye'deki hain kalkışmanın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından bilindiğini ancak Türkiye'ye bilgi verilmediğini söylemişti.

ferjgeghh

El Atiyye, Suud Prenslerinden birisinin ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden iki askerin darbe girişiminden haberdar olduklarını ancak Türk yetkililere bu istihbaratı iletmedikleri için sorumlu olduklarını söyledi.

- KİLİT İSİM DAHLAN

Krizin perde arkasında ise, Mursi’yi deviren Sisi cuntasının finansörü olan Muhammed Dahlan'ın ismi öne çıkıyor.

Filistin’den sürgün edildikten sonra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’de yaşamaya başlayan ve son dönemde BAE tarafından desteklenen Muhammed Dahlan’ın 15 Temmuz darbe girişimine finansal destek verdiği iddia edilmişti.

EKJNGEGEG

BAE’nin desteği ile hareket eden Dahlan’ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile temaslarda bulunduğu ve finansal destek sağladığı belirtiliyordu.

Yeni Şafak Grubuna bağlı "Gerçek Hayat" dergisi de Ocak 2016’da yayınladığı bir makale ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Yaser Arafat’ın ölümünden sorumlu tutulan El-Fetih üyesi Muhammed Dahlan’a Erdoğan’ı devirme işini ihale ettiğini ortaya çıkarmıştı.

Uteybe’nin hacklenen mail hesabı, Türkiye’ye yönelik karanlık konsorsiyumdaki girift ilişki ağını da açığa çıkardı.

Medyaya sızan belgelerde BAE Büyükelçisi Uteybe ile Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtı FDD yetkilileri arasında yakın ilişki olduğu ortaya çıktı.

fregreg

YENİ ŞAFAK GEÇTİĞİMİZ YIL BUGÜN YAŞANANLARIN SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Yeni Şafak'ın iddiasına göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Muhammed Mursi'ye yapılan darbenin benzeri yapılması hedefleniyor.

Ürdün istihbaratının da yer alacağı darbenin ilk aşaması Erdoğan için planlanan karalama kampanyası…

Arap basınında başlatılacak kampanya dünya basınına taşınacak ve daha önceki Arap Baharı, Mısır ve diğer Ortadoğu ülkelerindeki politikaları bilenler için Dahlan projesi tanıdık gelecekti.

Medya 'satın alması'

Dahlan'ın Mısır Darbesi sürecinde Mısır medyasını parayla susturduğu ve Mursi aleyhinde konuşturduğu sıkça yazılmıştı. Yine aynı yöntemle Dahlan 14 Aralık tarihinde Abu Dhabi'deki ofisinde medya dünyası ve siyasetçilerden oluşan 15 kişilik bir grupla toplantı yaptı.

Toplantıda Erdoğan aleyhine yürütülecek kampanya ise şöyle belirlendi;

1. Arap medyası ve muhalif Türk medya tarafından Er­doğan'la ilgili kötü algı oluşturma ve yayma.

2. Türkiye'deki Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi muhaliflerine destek verme, finansal destek sağlama.

3. Türkiye'de kaosun yayılması, güven­liğin zedelenmesi ve Erdoğan'a karşı ayaklanmalar ol­ması adına PKK'ya destek verilmesi.

4. Ordu içinde Erdoğan ve Ak Parti'ye muhalif askeri liderlere destek verme.

Demokrasi nefreti

Dahlan'ın Gazze'de yaptığı karanlık işleri yıllar önce The Guardian Weekly'de yazan gazeteci David Hirst özellikle medyaya ödenen paralardan söz ediyordu. Ekonomik olarak çok kalkınmamış ve siyasi olarak kırılgan ülkelerde, demokratik veya İslami duyarlılıkların arttığı dönemlerde, Dahlan'ın bu mekanizmayı devreye soktuğu iddia ediliyor.

Kim bu Muhammed Dahlan ve 'Katar' krizinin Türkiye ile ne ilgisi var? ile ilgili etiketler Katar Arap Körfez
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.