Kim bu balon şöhretler?

İzzet Çapa

İzzet Çapa

Brandweek İstanbul’da sahnede konuşurken ağzımdan bir anda irticalen şu cümle çıkıverdi:

Balon şöhretler, organik şöhretlerle olan savaşı kaybetti!

Aslında uzun zamandır üzerinde kafa yorduğum bir meseleydi ama bu şekilde ilk defa ifade edebilmiştim.

Galiba ilk kez aklımdakileri tam anlamıyla tarif eden kelimeleri bir araya getirebilmiştim.

Şimdi aralarındaki farkları anlatmak da farz oldu artık bana. Hangisi "balon", kimler "organik" kalın çizgilerle ayırmanın vakti geldi. Buyrun ikisi arasındaki 7 fark efendim...

Maksadım sahici ile sahteyi ayırmak; gerçekle yalan arasına kalın bir kırmızı çizgi çekmektir.

1 - Organik şöhretler sadece yaptıkları işlerle anılırlar. Özel hayatlarıyla, skandallarla, "az sonra"larla, "son dakika"larla falan ortalıkta görünmez; magazinin bu sakil tarafına hiç yüz vermezler.

2 - Organik şöhretlerin sosyal medyada kiralık takipçileri, ücreti mukabilinde şişirilmiş sahte hayran kitleleri, her durumda kendilerini alkışlayan profesyonel şakşakçı ekipleri yoktur. Eserlerini ortaya koyar ve yine aynı vakur tavırla kendi dünyalarına geri dönerler.

3 - Elbette organik şöhretlerin de medya dünyasından dostları vardır ama akçeli ahbap çavuş ilişkileriyle haklarında methiyeler düzülmesine imkan vermez, böylesi ucuz sahteliklere asla tenezzül etmezler. Eğer adilane yazılmışsa en sert eleştirilere bile saygı gösterip manasız polemiklere girmezler.

4 - Başarının reçetesini onla bunla yarışmakta, sağa sola laf yetiştirmekte, kendileri bir milim bile ileri gidemezken alanında, rakiplerine çelme takıp onların ayaklarını kaydırmakta aramazlar. Yegane rakipleri yine kendileridir ve özünde de bunu aşmak için çalışırlar.

5 - Gençlerden, arkalarından gelenlerden korkmaz, gördükleri her parıltılı muhtemel rakibin önüne set koymazlar. Tam da aksine onlara yol açar, öğretmenlik yapar, el verdiklerinin başarılarıyla da gurur duyarlar.

6 - İşlerine emek verirler; hangi yaşta hangi makamda olurlarsa olsunlar yeni şeyler öğrenmeye gayret ederler. Dünyaya açıktırlar. Gelip geçici saman alevi, sabun köpüğü projelerle değil, kalıcı, ufuk açıcı, uluslararası alanda da kabul ve itibar gören işlere imza atmayı hedeflerler.

7 - Tamam organik şöhretleri anlattık madde madde. Peki ya balonlar? Yukarıda yazdıklarımın aksini yapanlar kimlerse, balon şöhretler de onlar. İnanın bulmakta da hiç zorluk çekmeyeceksiniz çünkü maalesef çoklar, çoğunluktalar...

Diğer Yazıları