Kılıçdaroğlu konuştu CHP tutuştu

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun İngiliz İstihbaratı'nın kontrolünde olan PKK'ya yakınlığı ile bilinen Demokratik Gelişim Enstitüsü'nde ana dilde eğitime ilişkin yaptığı konuşmada getirdiği öneri medyaya sızdı. CHP liderinin Aydınlık tarafından yayınlanan sözleri sonrasında parti yönetimi karıştı. Kimi PM üyeleri 'öyle demek istemedi' savunması içine girerken, kimi de açıklamanın sızmasını eleştirdi. Bazı yöneticilerin ise sözleri savunmakta zorluk yaşadığı görüldü.

Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İngiliz dış istihbarat örgütünün denetimindeki bir kuruluş olan ve PKK’ya yakınlığıyla bilinen Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI) toplantısında “anadilde eğitim” konusunda söylediği sözler basına sızınca CHP yönetimi tam anlamı ile tutuştu. 

KILIÇDAROĞLU'NU AKLAMAYA ÇALIŞIYORLAR

Kılıçdaroğlu, 16 Eylül tarihinde Demokratik Gelişim Enstitüsü toplantısına katılmıştı.

Kılıçdaroğlu'nun burada yaptığı konuşma sırasında, “anadilde eğitim” konusuna ilişkin “Dünyadaki uygulamaları inceledik. Çocuğun ilk iki veya üç okul yılında eğitimini asıl olarak anadilde yapması, paralel olarak resmi dili de öğrenmesi, üçüncü veya dördüncü sınıfta resmi dile geçmesi, bir çözüm yolu” ifadelerini kullandığı ortaya çıktı.

Konuşmanın basına sızması ile birlikte parti yönetimi haberi yalanlamaya yönelik çaba içine girdi. Genel merkezdeki bazı isimler "Aslında genel başkanımızın söylemek istediği öyle değil" diyerek Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin yanlış anlaşıldığı savını öne sürdü.

"SIZMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Kılıçdaroğlu'nun partiyi tam anlamıyla tutuşturan açıklamalarını sarfettiği toplantıya katıldığını doğrulayan bir MYK üyesi ise, "Toplantıda Chatham House kuralları geçerliydi. Burada konuşulanların kesinlikle dışarıya sızmaması gerekirdi. Tamamen özgür bir düşünce ortamı. Kişiler ortaya çıkan fikirlerden yararlanabilir, ama şu kişi şunu dedi gibi bir durum olmaz. Genel başkanımız da bu çerçevede düşüncelerini söyledi. Sızması kabul edilebilir bir durum değil." diyerek tartışmalı sözlerin doğruluğunu teyit etmiş oldu.

MYK ÜYESİ: HABER DOĞRU' DEMEKTE ZORLANIYORUZ

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Demokratik Gelişim Enstitüsü'ndeki sarf ettiği sözlere il ve ilçe örgütlerinden, parti tabanından yoğun tepki geldiğini belirten bir MYK üyesi, "Genel Başkanın toplantısını ve söylediklerinin doğru olduğunu öğrendik. Ancak bu öneri daha önce Parti Meclisi’nde ve MYK’da konuşulmadı. Ciddi sıkıntı yarattı." ifadesini kullandı.

İl, ilçe örgütlerinden ve seçim bölgesindeki partililerden sürekli telefon aldığını belirten MYK üyesi, "Herkes şaşkın, ‘haberi niye yalanlamıyorsunuz’ diye kızıyorlar. ‘Haber doğru’ demekte zorlanıyoruz." dedi.

"PARTİ MECLİSİ'NDEN GEÇMEZ"

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına ilişkin konuşan bir başka Parti Meclisi üyesi ise, böyle hassas konuların parti organlarında konuşulup karara bağlanmadan açıklanmasının hata olduğunu belirterek, "İlkokulların 1, 2, 3'üncü sınıflarında anadilde eğitimin Parti Meclisi’nden geçeceğini sanmıyorum. Meclis grubu da buna evet demez." diye konuştu. CHP liderinin sözünü ettiği uygulamanın partiye büyük oy kaybettireceğini ifade eden PM üyesi, "En çok istediğim haberi yalanlaması. Aksi halde çok zor durumda kalırız." dedi.

"ÜLKEMİZİN MENFAATİNE GÖRE CEVAP VERİRİZ"

Kılıçdaroğlu'nun sözlerine yönelik açıklamalarda bulunan CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise, parti olarak yasal kuruluşların düzenlediği her toplantıya katıldıklarını vurgulayarak, sorulan sorulara da Türkiye'nin menfaatleri doğrultusunda cevap verdiklerini söyledi. 

"TÜRKİYE'DE OLUŞACAK TEPKİYİ ÖNGÖRMEMESİ DÜŞÜNÜLEMEZ"

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını yazan ilk kişi toplantıda bulunan Posta yazarı Oral Çalışlar'dı.

ABD’nin ve CHP’nin Kürt politikasını yakından takip eden bir akademisyen Çalışlar'ın yazısı sonrası yaptığı değerlendirmede, "Bu sözlerin Türkiye’de yaratacağı tepkiyi Çalışlar’ın öngörmemesi düşünülemez. Bu nedenle Çalışlar’ın bir yerlerin bilgisi dahilinde bunları yazdığını düşünüyorum. PKK/HDP’den gelen CHP’ye 'açık ittifak' çağrısı ile uyumlu bir hareket olduğunu sanıyorum." dedi. 

(AKİT)

Kılıçdaroğlu konuştu CHP tutuştu ile ilgili etiketler Kemal Kılıçdaroğlu CHP MYK Faik Öztrak ana dilde eğitim parti meclisi Demokratik Gelişim Enstitüsü
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.