Kılıçdaroğlu'ndan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. "Tarihin bize yüklediği bir sorumluluk var" diyen Kılıçdaroğlu, "Halkın iktidarında, Millet İttifakı çalışacak. Bu ülkede demokrasiyi, sevgiyi, hoşgörüyü göreceksiniz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bize sağlıklı eleştiriler yapanlara saygı duyuyoruz. Biz her türlü açığa açık bir partiyiz. Biz ülkemizde demokrasiyi getirmek istiyoruz, kucaklaşmak istiyoruz. Bu mücadeleyi gerçekleştirmek için kucaklaşacağız. Bunu bozmak isteyenlere izin vermemek lazım" diye başladı.

"Devlet nasıl çalışmalı" diyen Kılıçdaroğlu, "Görünen bir yüzü vardır. Cumhurbaşkanı, Meclisi vardır, kuruluşları vardır. Bunlar dengeli çalışıyorsa gelecek umudur vardır. Belçika'da aylarca hükümet kurulamadı ama bir Allah'ın kulu 'Devlet bitti, mahvolduk' demedi. Devletin kurumları saatin çarkları gibi çalışıyordu zaten. Almanya'da koalisyon için 4-5 ay beklediler. Bir yatırımcı, gazeteci 'Şunlar kesildi, paranın değeri düştü' diye bir şey söylemedi. Her şey kendi kurallarına göre çalışıyordu. Devleti yapmak istediğimiz yapı da böyle olmak zorundadır. A, B, C partisi gelir ama devletin çarklarıyla oynamaz. İşleyen mekanizmaya çomak sokmaz" dedi.

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM

"Tarihin bize yüklediği bir sorumluluk var" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Ülkenin siyasetçileri ülkenin gidişinden rahatsızlık duyuyorsa oturup konuşmalılar. Huzuru getirmeliyiz. 6 parti bir araya geldik. Hukuk sisteminin nasıl olması gerektiğini ifade ettiler. Önce Ahlatlıbel'de dün de yine bir araya gelerek taahhütte bulunduk. Hukuk olmadığı takdirde ülkeyi büyütemezsiniz, adaleti getiremezsiniz, kanayan vicdanları durduramazsınız, hiç kimse geleceği göremez. İlk adımın hukuk ve demokrasi olması önemlidir. Halkın iktidarında, Millet İttifakı çalışacak. Bu ülkede demokrasiyi, sevgiyi, hoşgörüyü göreceksiniz" dedi.

"Yarının Türkiye'sinde ne istiyoruz?" diyen CHP lideri şunları söyledi:

1. Tarafsız cumhurbaşkanı olsun. Devleti partileştiriyorsun. Cumhurbaşkanı milleti temsil etsin dedik, partiyi değil. 84 milyonu temsil eder. Cumhurbaşkanı devletin sigortası olmalı. Cumhurbaşkanı dediğimiz kişi, kısır tartışmalar içinde olamaz. Dikkatli konuşur, insanlara bilgi, güven verir.

2. Yüzde 10 seçim barajı kalksın, yüzde 3 olsun diyoruz. Yüzde 10'u kim getirdi, darbeciler getirdi. Darbeye de darbecilere de karşıyız. Milli iradenin Meclis'e yansıması lazım.

3. Yurtdışı seçmeni var ama seçilen yok. Yurtdışı seçim çevresi oluşturacağız ve Meclis'e gelecek. Oyunu da kullanacak, aday da olacak.

4. Torba kanuna son vereceğiz. Dünyada örneği olmayan bir garabet. Teklif geliyorsa, ilgili meslek kuruluşları gelecek, dertlerini anlatacak.

5. Bütçe hakkı devredilemez. 84 milyonun ödediği vergileri gösteren bütçe hakkı asla devredilemez. Vatandaşın vergisine sahip çıkıyorsak, bu parayı iyi, doğru harcayacaksın diyor.

6. Adalet istiyoruz. Adaletin olmadığı yerde iş, aş yoktu, hakkınızı arayamazsınız. AİHM, AYM kararlarını uygulamayan hakimi kapının önüne koyacağız. Hakim, hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaatine göre karar verir. Talimatla karar veren hakim mi olur?

7. Çoklu baro sistemi. Baro bir tanedir. TOBB'u da mı parçalayacağız, belediyeler birliğini de mi parçalayacağız?

8. Kadın-erkek eşitliğini sağlayacağız. O konuda ilk okuldan başlayarak bunu evlatlarımıza anlatacağız.

9. Devlet yönetiminde liyakati getireceğiz. O işi en iyi kim yapıyorsa onu getireceğiz.

10. Mülakatı kaldıracağız. Devletin soyulmasına izin vermeyeceğiz. KİK'i değiştireceğiz.

11. Yerel yönetimleri güçlendireceğiz. Ayrıca kayyum uygulamasına son vereceğiz. Seçimle gelen seçimle gidecek.

12. Siyasi etik kanunu çıkaracağız. Parlamentoda ahlaksız insan istemiyoruz. Ayda 10 bin dolar alanı, rüşvet alıp büyükelçi olanları istemiyoruz.

13. TBMM'de kesin hesap komisyonunu kuruyoruz. Bu komisyon, vergileri verirsiniz, bütçe Meclis'ten geçer. O paralar harcanır. O paraların nerelere harcandığını gösteren Kesin Hesap Kanunudur. Bu komisyonu kuracağız, başkanı ana muhalefet partisi olacak. Ülkeyi yönetenler hesap vermenin onurunu yaşayacaklar.

Bunlar olunca ne olacak? Türkiye'ye gerçek anlamda demokrasi gelecek. Vergilerin doğru yerde kullanıldığını görülecek. Sanayici, esnaf önünü görecek. Demokrasi iştir, saygınlıktır, itibardır. Eğer demokrasi, adalet, hak, hukuk yoksa açlık, sefalet vardır. Biz ceplerimize atmayacağız, milletin parasını millet için kullanacağız.

Hakimler de liyakatli olacak. Gençlere bir kez daha söylüyorum; bu ülkenin size ihtiyacı var. Sıkıntılarınız var, işsizlik ciddi boyutta, özgürlük alanınız daraltıldı biliyorum. Her şey düzeltilecek."

Kılıçdaroğlu'ndan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mesajı ile ilgili etiketler Ankara TBMM Kemal Kılıçdaroğlu chp grup toplantısı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.