Kılıçdaroğlu'na cevabı üretici verdi!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, tütünün artık kooperatifler aracılığıyla satılmasını öngören düzenlemeyi "Diyorlar ki '6 ay içinde kooperatif kurun. Pandemi var, nasıl kuracak vatandaş? Tam bir rezalet" sözleriyle eleştirmişti. Kılıçdaroğlu'na cevabı yine üretici verdi. Edinilen bilgiye göre, her biri 250-500 üreticiden oluşan 15 kooperatif için bakanlığa başvuruda bulunuldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün partisinin grup toplantısında "Diyorlar ki '6 ay içinde kooperatif kurun.' Pandemi var, nasıl kuracak vatandaş? Tam bir rezalet" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin üzerinden çok geçmeden üreticinin şimdiden kooperatif kurulumu için bakanlığa akın ettiği öğrenildi.

DÜZENLEMEYLE YENİ SİSTEMİ NASIL OLACAK?

5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu'nda sarmalık kıyılmış tütün üretiminin ticaretine 2017 yılında yetki belgesi alınması şartı getirilirken, bu şart daha önce bu yılın 1 temmuzuna kadar ertelenmişti. Kayıt dışı olarak kıyılmış sarmalık tütün satanlara yönelik artık 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

KAÇAĞIN BOYUTU 15 MİLYAR LİRAYA KADAR ULAŞIYOR

Sabah'ın haberine göre, tütün üretimi ve ticareti Türkiye'de serbest olarak yapılabilirken, şu an kanunla yapılmak istenen kayıt dışı ekonominin son bulması. Türkiye'de yalnızca Adıyaman ve çevresinde üretilen tek başına içilebilir özelliğe sahip sarmalık kıyılmış tütün miktarı yıllık 10-12 milyon kilograma ulaşıyor ve burada yılda 10-15 milyar lira arasında kayıt dışı bir tütün ekonomisi oluşuyor. Edinilen bilgiye göre düzenlemeyle kayıt dışılık hızla yüzde 85 oranında bıçak gibi kesilecek.

Normalde tütün ticareti Türkiye'de sözleşmeli olarak kayıtlı bir şekilde yapılabilirken, Adıyaman civarındaki tütün tek başına içilebilir özelliğe sahip olduğundan üretici bunu doğrudan kendisi kayıt dışı bir şekilde piyasaya veriyordu. Yani sigara ile aşağı yukarı aynı özellikteki bir ürün, 20 liralık sigaranın karşısında 4 liraya satılınca hem ciddi bir gelir hem de kayıtdışılığa sebep oluyordu.

Şu an yürürlüğe giren kanun artık tütün üreticilerine yalnızca 50 kilograma kadar kendi kullanımları için tütün bulundurmaya izin veriyor. Ama bunun bir kilogramı bile izinsiz bir şekilde ticarete konu edilemeyecek. Örneğin bir araçta 50 kilogram sarmalık kıyılmış tütün yakalandı. Bunun hiçbir yaptırımı olmayacak. Ama kişi bunu satar vaziyetteyse artık 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle yargılanacak.

KOOPERATİF SİSTEMİNE GEÇİLDİ

Maliye Bakanlığı 2020 yılı mart ayında sektörde kayıp kaçağı önlemek için ayrıca bir kooperatif düzenlemesine gitti. En az 250 üreticiden oluşacak şekilde kooperatifler kurulması ve bu kooperatiflerin diğer bireysel üreticilere göre yüzde 50 vergiyi daha az ödemeleri, teknoloji, yer temin desteği gibi birçok desteği öngördü.

Edinilen bilgiye göre her biri 250-500 üreticiden oluşan 15 kooperatif için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili birimlerine başvuruda bulunuldu ve bunlar onay sürecine girdi. Kooperatif çatıları altında kayıtlı bir oluşuma girmeye başlayan üreticiler artık kendi sarmalık ürün tesislerini kurabilecekler.

Kılıçdaroğlu'na cevabı üretici verdi! ile ilgili etiketler Kemal Kılıçdaroğlu CHP chp grup toplantısı tütün üreticileri
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.