Kılıçdaroğlu ve Akşener cumhurbaşkanı adayı konusunda anlaştı!

Abdulkadir Selvi: İki liderin Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda anlaşmaya vardıkları söyleniyor. Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı, Meral Akşener fiili başbakanlık görevini yerine getirmek üzere birinci cumhurbaşkanı yardımcısı.

Gözler bu hafta sonu, Millet İttifakı ve ittifaka destek veren 6 partinin genel başkanlarının cumartesi günü yapacakları zirveye çevrildi.

Bu kritik toplantı öncesinde muhalefet cephesinde sıcak gelişmeler yaşanmaya da devam ediyor.

Toplantı öncesinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bu mini zirvede konuşulanları ise Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi kulislere yansıyan bilgiler üzerinden okurları ile paylaştı.

Buna göre, Kılıçdaroğlu ve Akşener, ittifak ile birlikte hareket eden ve Millet İttifakı'nın isminin değiştirilmesi gibi radikal öneriler getiren Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nu "bypass" edecek bazı adımlar attı.

Selvi, "Akşener ile Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adaylığı konusunda anlaştı mı?" başlıklı yazısında iki liderin cumhurbaşkanı adayı konusunda anlaşma sağladıklarını da belirtti.

Hürriyet yazarı toplantıdan çıkan sonuçlarla ilgili şunları kaydetti;

"Ahmet Davutoğlu’nun son günlerdeki atakları ile Millet İttifakı’nın adı, cumhurbaşkanı adayı konusunda küçük çaplı bir kriz yaşanmıştı. Henüz aşılmış değil ama Davutoğlu’nu frenleyecek bir adım geldi.

Kılıçdaroğlu, diğer liderlerle buluşma öncesinde salı günü akşam saatlerinde Meral Akşener’i ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu ve Akşener, Millet İttifakı’nın iki büyük partisinin liderleri. Bir anlamda Millet İttifakı ikisinin omuzlarının üzerinde yükseliyor. Diğer partiler ise destek unsurları görevini görüyor. Cumartesi günü 6 lider masaya oturmadan önce Kılıçdaroğlu ve Akşener’in yaklaşımları belirleyici olacak.

KULİSLERDEN ÇIKAN BİLGİ

Davutoğlu’nun taleplerine geçmeden önce Kılıçdaroğlu ile Akşener görüşmesine ilişkin olarak kulislere yansıyan iki noktaya değinmek istiyorum. İki liderin ittifak içinde güç birliği yapma kararı aldığı söyleniyor.

1- Millet İttifakı’nın hedeflerini CHP ve İYİ Parti belirleyecek. Küçük partilerin Millet İttifakı’na yön vermesine izin verilmeyecek.

2- İki liderin Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı konusunda anlaşmaya vardıkları söyleniyor. Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı, Meral Akşener fiili başbakanlık görevini yerine getirmek üzere birinci cumhurbaşkanı yardımcısı.

İKİ NOKTA

Ben bu konuda biraz daha ihtiyatlı olunması kanaatindeyim. Henüz yürüyen bir süreç var. O nedenle acele edilmemesi gerektiği kanaatini taşıyorum. Akşener’in, Ekrem İmamoğlu konusunda bir angajmanı bulunuyor. İkinci Fatih’e benzetti, yüzünde Rabbi Yessir’i gördü, çalışmalarının cumhurbaşkanlığı seçiminde önemli olduğunu söyledi. Bu bir.

İkincisi ise Akşener’in ortaya koyduğu bir ölçü var. “Seçilecek aday” olsun diyor.

KILIÇDAROĞLU’NUN ÇIKIŞI

Ama bir de açık kapı var. Eğer Kılıçdaroğlu CHP’nin tek adayı olursa, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş CHP engeline takılırlarsa Akşener’in elinde çok fazla seçenek kalmaz.

Bir süredir Millet İttifakı’nın ortak adaylığı için çaba gösteren Kılıçdaroğlu, çok önemli bir hamle yaptı. Erdoğan’ın üçüncü cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki tartışmalar üzerinden kendi adaylığını garantiye almaya dönük bir çıkış yaptı.

“Erken seçim olsun ve Erdoğan karşıma çıksın. Onu sandıkta göndereyim” dedi.

Kılıçdaroğlu, şimdiye kadar cumhurbaşkanı adayının kriterlerini açıklıyordu. “Popstar seçmeyeceğiz” diyerek İmamoğlu’nun önünü kapatırken, devleti bilmeli, siyasetten gelmeli diyerek kendini tarif ediyordu. Bir tek adı Kemal, soyadı Kılıçdaroğlu olsun demediği kalmıştı. “Erdoğan karşıma çıksın” diyerek onu da ilan etti.

Ama bakalım bunu Millet İttifakı liderlerine kabul ettirebilecek mi?

KİM KİMİ İSTEMİYOR?

Oturdukları masada tablo şu.

Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu’nu destekliyor. Ama İmamoğlu olmazsa Kılıçdaroğlu’nu destekleyebilir mi? Son görüşmede anlaştıkları yönündeki kulisleri biraz önce paylaştım.

Temel Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu ve Akşener’in aday olmasını istemiyor. Parti liderleri aday olur ama kazanamazlar. Onun için muhafazakâr kesimin de oyunu alacak bir isim olması lazım görüşünde. Karamollaoğlu henüz bir isim önermedi.

Ali Babacan ise mümkün olursa kendisinin cumhurbaşkanı adaylığını planlıyor. Ama bu imkânı bulamazsa önerilecek isimleri tartışmaya hazır. Babacan’ın, Abdullah Gül fikrinden vazgeçtiği söyleniyor.

Gültekin Uysal, henüz cumhurbaşkanı adaylığı konusunda rengini belli etmedi. Ortak bir aday çıkarılamazsa parti liderlerinin cumhurbaşkanı adayı olabileceğini savunuyor.

ALEVİ VE KÜRT ADAY

Ahmet Davutoğlu’na ise ayrı bir parantez açmak gerekiyor.

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ve Akşener’le yedikleri yemekte cumhurbaşkanı adaylığı konusunda bir araştırma yaptırdıklarını belirtip Kılıçdaroğlu’na nazik bir şekilde aday olmayın demişti. Davutoğlu, yaptırdıkları araştırmaya göre Türk halkının Sünni ve Türk bir cumhurbaşkanı adayı istediğini, Alevi ve Kürt adaya destek vermediğini ifade etmişti. Davutoğlu, CHP seçmenin önemli bir bölümünün de Alevi ve Kürt adaya oy vermediğini öne sürmüştü.

Davutoğlu’nun Millet İttifakı’nın isminin yeniden belirlenmesi ve partisinin Meclis’e en az 20 milletvekili ile grup kuracak sayıda girmesi için formül oluşturulması önerisi ise ittifakı zorlayacak gibi gözüküyor.

KİM BELİRLEYİCİ OLACAK

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda şimdiye kadar peşrev yapılıyordu, asıl süreç bundan sonra başlayacak. Ama sürecin seyrinde Kılıçdaroğlu ve Akşener’in tavrı belirleyici olacak."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

 

Kılıçdaroğlu ve Akşener cumhurbaşkanı adayı konusunda anlaştı! ile ilgili etiketler Kemal Kılıçdaroğlu Meral Akşener Millet İttifakı Abdulkadir Selvi
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.