KIBRIS'TA BÜYÜK OYUN!

SuperHaber programcısı Metehan Demir ile SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan, gündemin sıcak başlıklarını değerlendirdi..

ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim programına dahil ettiği açıklamasının ardından Rum Kesimi Yeşilırmak Sınır Kapısı'na 2 adet portatif ağır silah mevzisi yerleştirmeye başladı. Bu gelişmenin ardından KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, mevzilerin derhal kaldırılması için BM'ye mektup gönderdi.

Ada'daki bu gelişmelerin arka planına dikkat çeken SuperHaber programcısı Metehan Demir, "Ne Türkiye’nin ne de KKTC'nin sınır kapısını geçip işgal etme planı var. Uluslararası hukuka uygun bir yapı isteniyor. Orada uluslararası hukuka uygun bir yapı yok. AB bir medeniyet projesi ancak maalesef AB’nin belirleyici ülkeleri medeniyetten nasibini almış ülkeler değil. Çünkü uluslararası hukuka uymaları gerekiyordu. Uymaları gerekiyordu ki garantörlük anlaşmaları, 1960 anlaşmaları ve sonrasında BM’nin regülasyonları ve yönetmelikleri çerçevesinde Rumları AB’ye almamaları gerekiyordu. Aldılar, referanduma gidildi ve Türkiye KKTC duruşunu sergiledi. Rumlar bu konuda uzlaşmacı duruşunu sergilemedi, gerekeni yapmadılar ve verilen tarifleri yerine getirmediler. Şimdi bunun hukukla ne ilgisi var? Başka bir şey daha var; Kıbrıs’ta çok büyük bir oyun dönmeye başladı. Rusya sıcak denizlere Akdeniz’e inme derken Akdeniz’in Rus birliği haline gelmesi için muazzam hamleler yapıyor. Suriye’de de iki tane üssü var. Şimdi 'Deniz ve hava üssünü alabilir miyiz?' diyor. Haritaya bakın Libya’da iki üs, Suriye’de iki üs var, Akdeniz’i sağlı sollu kuşatıyorsun. Ruslar bir de nerede etkin? Çok önemli bir yapılanmaları var, Rum kesiminde. Rum kesiminde bir etkin ülke daha var o da Çin. Etkin diğer bir ülke ise İngilizler. Oyuna yavaş yavaş Fransızlar da girmeye başladı. Fransa, bir süreden beri Doğu Akdeniz’de enerji arayalım derken 'Acaba buradan bir üs elde edebilir miyim?' dedi. Ruslar, burada mümkünse bir üssün peşinde. Çinliler, mümkün olur mu diye araştırıyorlar. Bu şartlar altında Türkiye’ye uygulanan psikolojik baskılara dikkat edin." ifadelerini kullandı.

'Metehan Demir ile Gündem' yeni bölümüyle SuperHaber YouTube kanalında yayında...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

KIBRIS'TA BÜYÜK OYUN! ile ilgili etiketler Metehan Demir KKTC Rusya

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.