Keratokonus nedir? Keratokonus tedavi edilmezse kör eder mi?

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Aylin Kılıç keratokonushastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Keratokonus bir kornea hastalığıdır. Gözün ön kısmında bulunan, saydam tabakası korneamiyop ve astigmat nedeniyle incelip sivrileşir. Bombeleşen kornea görme yetersizliğine ve gözlükle düzeltilemeyen görme sorunlarına yol açar.

Keratokonus neden olur? Keratokonusun sebepleri nelerdir?

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de günümüz modern tıbbının güncel bilgileri ışığında keratokonusun gelişiminde genetik miras, ultraviyole ışınlarına maruziyet, sert lens kullanımı, çevresel faktörler ve alerjiye bağlı göz kaşınmaları gibi göz travmalarının etkili olduğu söylenebilir. Dolayısıyla ailesindekeratokonus öyküsü olan çocukların rutin göz muayenelerinin yanı sıra kornea topografisi gibi detaylı testleri yaptırmaları hastalığın erken tanı ve tedavisi için önem arz eder. 

Keratokonus ne zaman gelişir?

Keratokonusküçük yaşlarda da oluşabilir. Ancak araştırmalar keratokonusun en çok ergenlik döneminde başladığını gösteriyor. Hastalar keratokonusun varlığından şikayetlerin belirgin bir şekilde kendini hissettirdiği 20’lerin ortalarında haberdar oluyor. Korneaya 20 ila 40 yaş arasında incilmeye ve bombeleşmeye devam ederken keratokonus, 40’lı yaşların sonlarında yavaşlama sürecine giriyor.

Keratakonusun belirtileri nelerdir?

• Gözde sürekli kaşıntı ve sık yaşanan alerji sorunları
• Işığa karşı hassasiyet, göz kamaşması
• Miyopi ve astigmatın varlığı ve sorunun sürekli ilerlemesi
• Düz çizgilerin dalgalı ve eğik görülmesi
• Sık gözlük değişimine rağmen net görüşün sağlanamaması
• Gözün bombeleşmesine paralel olarak kontak lensin göze uymaması, batması
• İlerleyen süreçte araç kullanırken, yazı yazar veya okurken görme güçlüğü yaşama

Keratokonusun teşhisinde geç kalınırsa ne olur?

Görme konusunda kornea başroldedir. Işık kornea aracılığıyla göze ulaşır. Kornea ışığı kırıp odaklayarak görüntüyü netleyerekbeyne iletir. Yani sağlıklı kornea olmadan görmeden bahsedemeyiz. Keratokonusun teşhis ve tedavisinde geç kalındığında korneadaki aşırı incelme bulanık görme ve ödem sorununu ortaya çıkarır. Hasta gittikçe daha az görmeye başlar. Keratokonusun son evresinde tıpta keratoplasti denilen, halk arasında kornea nakli olarak bilinen tedaviye ihtiyaç duyulur. Aksi takdirde hastalar görme yetilerini kaybederler.

Keratokonusun tanısı nasıl konulur?

Çocuk yaşlarda ya da hastalığın başlangıç sürecinde rutin göz muayenesinde keratokonusun varlığı gözden kaçabilir. Hastalığın tanısı için detaylı göz muayenesi ve göz yüzeyinin incelendiği topografi yaptırmak gerekir.

Keratokonusnasıl tedavi edilir?

Korneadaki dikleşmenin ilerlediği ve korneadaki incelmenin giderek arttığı vakalarda Corneal Cross Linking (CCL) -Çapraz Bağlama tedavisi ve KeraNaturalgibi yöntemler kullanılıyor.

KeraNatural nedir? İşlem kaç dakika sürüyor?

KeraNatural, kornea naklinde kullanılan tamamen biyolojik, yan etkisiz ve etkili bir yöntemdir. ABD’deki göz bankasıyla geliştirilen KeraNatural yönteminde insan korneası şeridi kullanılıyor. Korneaya lazerle oluşturulan tünele KeraNaturalyerleştiriliyor. İşlem yaklaşık 5 dakika sürüyor. Operasyonda hastalara genel anestezi uygulanmıyor. Göz, damlayla uyuşturuluyor. Hasta herhangi bir ağrı, acı hissetmiyor, ertesi gün normal hayatına sağlıklı bir şekilde dönüyor. KeraNatural, keratokonus hastalarındaki zayıf olan kornea tabakasını güçlendirerek aynı zamanda korneanın bombeleşmiş şeklini değiştiriyor. Bu sayede miyop ve astigmat azalıyor, görme artışı sağlanıyor.

Keratokonus nedir? Keratokonus tedavi edilmezse kör eder mi? ile ilgili etiketler Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Aylin Kılıç Keratokonus
GÜNÜN VİDEOSU

Pres makinesinin içini kontrol eden patron feci şekilde can verdi! O anlar kamerada...

Kocaeli'de arızalanan pres makinesinin içine giren patron makinenin çalışması sonucu feci şeklide can verdi. Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.