Kemal Kayacan kimdir? Oramiral Kemal Kayacan öldürüldü mü?

TRT 1 ekranlarında yayınlanacak Bir Zamanlar Kıbrıs dizisinde harekat emrini Erbakan’dan alan 7’nci Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Kemal Kayacan da anılacak. Peki, Oramiral Kemal Kayacan kimdir?

TRT 1 ekranlarında 1 Nisan akşamında başlayacak olan Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi şimdiden gündemde geniş yer buldu. Kadrosunda çok güçlü isimlerin yer alacağı Bir Zamanlar Kıbrıs dizisinde Oramiral Kemal Kayacan da anılacak.

Dönemin Başbakan Vekili Necmettin Erbakan’ın “Size teminat veriyorum. Gazânız mübarek olsun!” demesi sonrasında Oramiral Kemal Kayacan’ın “O zaman biz Kıbrıs’a taka ile de çıkarız” diyerek harekat emrini almıştı. Peki, Kemal Kayacan öldürüldü mü?

Kemal Kayacan Kimdir?

1915 yılında Sinop’ta dünyaya gelen Kemal Kayacan, 1935 de Asteğmen rütbesi ile Deniz Harp Okulundan mezun olduktan sonra 1960 yılında Tuğamiral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Mayın Filosu Komutanlığı, Deniz Eğitim Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 1963 yılında Deniz Eğitim Komutanlığı görevinde iken Tümamiral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Güney Deniz Saha Komutanı olarak görev yaptı ve 1967 yılında Koramiral rütbesine terfi etti. Bu rütbede de Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, Donanma Komutanlığı ve Yüksek Askerî Şûra Üyeliği görevlerinde yer aldı.

Oramiral Kemal Kayacan kimdir?
Oramiral Kemal Kayacan

 

1970 tarihinde Oramiral rütbesine terfi etti ve bu görevde de tekrar Donanma Komutanlığı görevini yürüttü. 1972 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı ve 1974 de emekli oldu. Emeklilik döneminde 16. Dönem Ankara Milletvekili olarak TBMM’de görev yaptı.

21 Ekim 1961 Silahlı Kuvvetler Birliği darbe protokolüne imza atan subaylardan olan Kemal Kayacan, 29 Temmuz 1992 tarihinde Göztepe'deki evinde 3 Devrimci-Sol militanı tarafından kurşunlanarak öldürüldü. Olaydan sonra bir gazeteye telefon eden kimliği belirsiz bir kişi, Devrimci-Sol adına konuştuğunu bildirerek "son günlerde artan işkence ve baskılardan dolayı Oramiral Kayacan'ın cezalandırıldığını" söyledi.

Oramiral Kemal Kayacan kimdir?
Oramiral Kemal Kayacan

 

Kızı Fatoş Kayacan Hataylı 29 Temmuz 2002 tarihinde babasının Edirnekapı Şehitliği'ndeki mezarı başında yapılan anma töreninde, "bugüne kadar suikast sonucu hayatını kaybeden en yüksek rütbeli Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olduğuna" dikkat çekmiştir.

Feriha Kayacan ile evli olan Oramiral Kayacan, Zeynep Özer ve Fatoş Kayacan Hataylı adlarında 2 kız çocuk babasıydı.

 

Kemal Kayacan kimdir? Oramiral Kemal Kayacan öldürüldü mü? ile ilgili etiketler Oramiral Kemal Kayacan Bir Zamanlar Kıbrıs
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.