"Kayseri insanı filmlerde gösterildiği gibi değil!"

SuperHaber yazarı Neşe Berber’e konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, "Kayserililer işini bilir, eli sıkı değildir, Tarihi altı bin yıllık geçmişi ve yemeği ile özel bir şehir. Kayseri insanın eli açıktır, hayırseverdir, gönlü zengindir. Filmlerde gösterildiği gibi değil" dedi.

Kayseri denince akla gelen şeyler sucuk, pastırma, iş adamları, siyasetçileri ve bulutları delen zirvesi, tepesinden eksik olmayan karı ve insana ilahi duygular sunan görkemiyle Kayseri’nin kalbi Erciyes. Kayseri’nin MÖ 4000’lere uzanan tarihi içerisinde hüküm süren Hitit, Frig, Pers, Kapadokya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının tamamında Erciyes şehrin ve bölgenin sembolü olmuş.

Uzun yıllar kayak tutkunlarının vazgeçilmezi olan Erciyes Dağı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Erciyes Master Projesi’ kapsamında dünyanın sayılı, Türkiye’nin en gelişmiş ve büyük kış sporları ve turizm merkezi haline dönüşmüştür. Diğer yandan Erciyes, Kayseri Hava Limanı’na 25 dakika, Kayseri şehir merkezine 20 dakika ve Kapadokya’ya 45 dakika uzaklıkta bulunuyor. Şehir merkezinden duble yolları ile Erciyes’e otoban konforunda ulaşım sağlandığını görünce çok güzel bir şehire geldiğimi gördüm. Şehrin enerjisi ferah caddeleri, planlı kurulmuş şehir yapısı ile Kayseri beni çok şaşırttı.

Bu arada volkanik Erciyes Dağı’nın kendi lavlarından oluşan Kapadokya’ya ve Kayseri şehir merkezine yakınlığı kış tatilinin yanı sıra kültür turu yapmak isteyenlere de başka bir alternatif olmuş. Erciyes’te kayak yapan bir turist sporun yanı sıra Erciyes’in pistlerine sadece 1 saatlik mesafede bulunan doğa harikası Kapadokya’da kültür turizmini de yaşama imkanı bulabiliyor.

SuperHaber yazarı Neşe Berber, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile YeniBirlik gazetesi için Kayseri’yi ve Kayseri’ye ait duyguları konuştuğumuz özel bir röportaj gerçekleştirdi:

"Kayseri insanı filmlerde gösterildiği gibi değil!"

Göreve başlayışınız nasıl oldu?

Üç buçuk yıldır görevdeyim. Haseki başkanın (Mehmet Özhaseki) milletvekili olmasından sonra göreve seçildim. Üç buçuk yıldır Kayseri’nin her noktasına hizmet götürdük. Kayseri 6 bin yıllık kadim bir şehir geçmişi kökleri olan planlı gelişme kültürü olan bir şehir. 1940’lı yıllarda Belediye Başkanı rahmetli Emin Molu alman şehir plancılarını getirerek planlı şehirciliği başlattı. 50’ler 60’larda Osman Kavuncu arkasından Çalık, arkasından Mehmet Özhaseki başkan bu planlı şehirciliği yürütmüşlerdir. Bundan sonra kim gelirse gelsin bu şehri geri götüremez. Bizde aynı yolda gidiyoruz.

Neler yaptınız bu üç buçuk yılda?

İleride dua alacağımız projelere imza attık. Hem de öyle bir dönemde bunları yaptık ki, Türk siyasi tarihinin en olumsuz 3,5 senesinde düşünsenize mit tırları krizi, Hakan Fidan krizi, 17-25 aralık yargı darbesi, gezi olayları, hain 15 temmuz darbe girişimi, güneydoğu çukur operasyonları, zeytindalı harekatı, idlib ve sonrasında ekonomimize yapılmaya çalışılan kriz bütün bunlar olurken biz projelerimize devam ettik ve üç tane devasa bulvar yaptık. 17 km’lik şehirlerarası yol büyüklüğünde yollar yaptık. 620 trilyon TL’lik 41 tane proje yaptık. 900 tane büyük ihale yaptık. Çok büyük projelere imza attık.

"Kayseri insanı filmlerde gösterildiği gibi değil!" - Resim : 2

Belediye başkanı olarak şanslı hissediyormusunuz?

Evet çok şanslıyım bu görevi yapıyor olmak çok gurur verici. Sabah şehir dışından gelen sıcak çorba içme şansı olmayan öğrencilerimize ücretsiz çorba dağıtıyoruz onların duasını alıyoruz bundan daha mutlu ne eder insanı ben kendimi çok mutlu hissediyorum.

Siyasi hayatınız nasıl başladı?

AK Parti’nin kuruluşundan beri varım. AK Parti geleneğinden gelen partilerde görev yaptım. Tanıtım ve medya işlerini ben yönetirdim. İlk yerel televizyonu biz kurmuştuk. Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Kayseri’ye ilk geldiğinde ilk röportajı ben yapmıştım. 2001-2004 yılları arasında Kocasinan’da Kurucu İlçe Başkanlığı görevini yürüttüm. 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Kocasinan Belediye Başkanlığına seçildim. 15 Şubat 2015 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan seçimler sonucu Büyükşehir Belediye Başkanı seçildim.

"Kayseri insanı filmlerde gösterildiği gibi değil!" - Resim : 3

Belediye başkanı nasıl olmalı?

Cumhurbaşkanımız Erdoğan diyor ya ‘gönül belediyeciliği’ işte olması gereken bu ve biz zaten yol, su imar bunları zaten yapmak zorundayız. Ama asıl olan insana dokunmak, insanı duymak, hissetmek. Belediye başkanı bunu yapabilmeli. Gönül belediyeciliğini slogan olmaktan çıkarttık, eylem haline dönüştürdük.

Gönül belediyeciliğinde neler yapıyorsunuz?

Yaklaşık 470 yaşlı vatandaşımıza evinde hizmet ediyoruz, Engelsiz yaşam evlerimizde, engelli kardeşlerimize haftanın bir günü ailelerinden alıp biz bakıyoruz.

"Kayseri insanı filmlerde gösterildiği gibi değil!" - Resim : 4

Kayseri insanı nasıldır?

Kayserililer işini bilir, eli sıkı değildir, Tarihi altı bin yıllık geçmişi yemeği ile özel bir şehir. Kayseri insanın eli açıktır, hayırseverdir, gönlü zengindir. Filmlerde gösterildiği gibi değil.

Kayseri göç veriyor mu?

İstanbul sanayi odasının ilk beşyüz işadamı listesine bir bakın yüzde yirmisi Kayseri’li işadamı. Sabancılar, Çıngıllıoğulları, Dedaman’lar, Hattat’lar, Tuncay Özilhan, Rıfat Hisarcıklıoğlu, Karamancılar, Bayraktar’lar ilk aklıma gelen isimler hepsi Kayseri’de başlayıp İstanbul’a açılmış işadamları dolayısıyla Kayseri müteşşebbis göçü veriyor, göç vermiyor.

"Kayseri insanı filmlerde gösterildiği gibi değil!" - Resim : 5

TARIM AKADEMİSİ

 Doğal ürünler bahçesi yaptık, altmış dönümlük proje, 400-600 -800 metre karelik bahçeler yaptık. Bu proje yürürken o bölgedeki çiftçilere eğitim vererek ekolojik, organik iyi tarımı öğrettik. Başarılı olan elli kişiye bahçe verdik. Şimdi üretim başladı insanlar şimdi aralarında alışveriş yapıyor.

"KAYSERİ’DE SU UCUZ, EKMEK UCUZ, HAYAT UCUZ KAYSERİ’DE YAŞAMAK GÜZEL"

Tarım’a yönelik neler yapıyorsunuz?

Türkiye’de bir ilk Besi Bölgesi yaptık, sucuk ve pastırmadan dolayı etin en fazla tüketildiği bölge burası hayvan besleyenler var elbette ama bu kadar büyüklükte bir yer yoktu. Hayvanları dışarıdan alıyorduk, şimdi 5,5 milyon metre karelik bir besi bölgesi projesi yaptık. Şimdi hayvanları burada büyütüp besleyeceğiz. İsteyene 50 isteyene 500 hayvan için yer vereceğiz. Fakıbaba ile temelini attık. Şehrin ekonomisini büyütmek için yapıyoruz bunları. İnsanları doğdukları yerde doyuralım, mutlu oldukları yerde yaşatalım’ bu sloganı seçildiğim ilk günlerde söylemiştim. Şimdi bunu eyleme dönüştürdük. Bunları tespit ettik, her ilçede bunları yapıyoruz. Köylümüze çiftçilerimize, destek veriyoruz. On altı ilçemiz var, her ilçemizle ayrı ayrı ilgileniyoruz. İlçelerine bu kadar katkı sunan başka bir belediye bulamazsınız. Her ilçede kadınlarımıza sosyal yaşam alanları yaptık.

ERCİYES KAYAK MERKEZİ

Mülkiyeti tamamen Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Erciyes Turizm Merkezi 26 milyon m2 alan üzerinde yer almakta ve Büyükşehir Belediyesi tarafından, Türkiye’de bir ilk olarak “dağ yönetim” fonksiyonuyla kurulan Kayseri Erciyes AŞ tarafından profesyonel bir mantıkla tek elden yönetilmektedir. Türkiye’de örnek bir ‘dağ yönetim modelini gerçekleştiriyoruz.

"Kayseri insanı filmlerde gösterildiği gibi değil!" - Resim : 6

‘EN ÇOK OKUYAN ŞEHİR KAYSERİ’

Kayseri kitap fuarı rekor kırmış sanırım?

Kitap okuma oranımız çok yüksek, üç tane büyük kütüphane yaptık şimdi yine yapacağız. ‘En çok okuyan şehir Kayseri’ kitap fuarını 580bin kişi gezdi. Bir şehrin, tarihi, geleneği, efsanesi, sanatı, hikayesi yoksa zaten kültürü de yok demektir. Eğer tarih ve gelenek; şehir kültürü anlamında bir tavır, şuur ve yaşama biçimi halini alıyorsa bir anlama sahiptir. Önemli olan geçmişi tarih yaparak bir geleneği, efsaneyi, sanatı, hikayeyi bugüne taşımak ve bugünde anlamlı kılmaktır.

Belediye başkanı olarak sizi en çok ne mutlu ediyor?

Yaptığımız projeler elbette, düşünsenize onlar bitince olumlu dönüşler alınca bu beni çok mutlu ediyor. Türkiye’nin en sağlıklı ekmeğini üretiyoruz. Hiç katkı maddesi olmayan, doğal ortamda ekşiterek, uzun süreli fırında pişiriyoruz. Bu da ekmeğimizin tercih edilmesine neden oluyor çok ucuz satıyoruz. Altmış kuruşa satıyoruz.

"Kayseri insanı filmlerde gösterildiği gibi değil!" ile ilgili etiketler Kayseri
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.