Kayısı faydaları nelerdir? Kayısı neye iyi gelir?

Gülgiller ailesinden olan kayısı meyvesi, 2–10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz Prunus cinsinden bir ağaç olarak bilinmektedir. Kayısı meyvesi, coğrafi olarak dünyanın çoğu yerinde olsa da daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış olmaktadır ve burada yetiştirilen bir meyve türüdür. Ülkemiz kayısı üretiminde birinci sıralardadır. Kayısı faydaları nelerdir? Bu konuya ayrıntılı değineceğiz. Kayısı neye iyi gelir? İşte tüm detaylar…

Hem lezzetli oluşu hem de faydası ile bilinen kayısının tanınmış altı adet çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan birisi Madador özellikle erken tufanda meyve veren, ağacı bodur olan bir meyve türüdür. Bu meyve çeşidi olan Madadorun yetiştirilmesi için Akdeniz Bölgesi’nde özellikle Mersin ilinde yetişimi daha idealdir. Bu meyve renginin hoş olması ve aroma oranının yüksek olmasından dolayı hem iç pazarda hem de ihraçta yoğun talep gören bir meyve cinsidir. Tirintina kayısı çeşidi, ilk ürünlerini 3-4 yaşlarında vermeye başlamaktadır. Ağacın meyvesinde şeker oranı az olduğu için tatsız bir meyvedir.  Buna rağmen dayanıklı ve iri olduğu için oldukça tercih edilmektedir.  Kayısı yaz meyvesi mi? Zararları merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Kayısı nerede yetişir? Besin değeri işte detaylar.

KAYISI YAZ MEYVESİ Mİ?

Tatlı oluşu ve çekirdekli yapısı ile sarı meyveler grubunda yer alan kayısı, lif içeriği oldukça yüksek olan sağlıklı bir yaz meyvesi olarak bilinmektedir.

KAYISI NEREDE YETİŞİR?

Türkiye’de en çok üretimi yapılan kayısı, 2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz bir ağaç olarak bilinir.  Bu meyve coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarında yetiştirilmesi yapılmaktadır. Kayısı meyvesi Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıralarda yerini almaktadır.

KAYISI FAYDALARI

•Sağlık dostu olan bu meyve türü içeriğindeki kan basıncını düşüren potasyum ve likopen gibi antioksidanlar sebebiyle kalp sağlığını korur ve kalbin işleyişini sağlar.

•Kayısı içeriğindeki Retinol ve Beta Carotene sebebiyle göz sağlığınızı korumaya ve gözlerinizin iyi görmesine yardımcı olmaktadır.

•Kötü kolesterolü azaltırken, iyi kolesterolü de artırmaya yardımcı olur.

•Antioksidan kaynağı olan kayısı meyvesi, toksinlerin atılmasına yardımcı olmaya ve kanı temizler.

•İçeriğindeki demir ile anemi tedavisine yardımcı olan zengin bir besindir.

•İçeriğinde bulunan C ve A vitamini ile cilt sağlığınızı korumayı sağlar ve ayrıca egzama tedavisine destek olan mucizevi bir besindir.

•Hassas ve kuru ciltleri besler

•Cildi yatıştırır

•Cildin yağ oranını dengeler

•Cilt tonunu ayarlamaya yardımcı olur

•İltihaplanmayı önlemeye yardımcı olur.

•Göz altı torbaları ve cilt lekelerini giderir.

•Saç köklerini besliyor ve saçlara yumuşaklık verir.

•Saçların kolay taranmasını sağlayan kayısı yağı saça parlak bir görünüm ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar.

•Vücuda enerji verir.

•Boşaltım sistemini çalıştırarak kilo vermeyi sağlar.

KAYISI ZARARLARI

Lezzetli oluşu, hoş bir aromatik yapısı ile bilinen bu çekirdekli meyve türünü sağlığa olan faydasının yanı sıra bazı zararları da mevcuttur. Bunlar genellikle gereğinden fazla yani aşırı tüketimi sonucunda ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.

KAYISI BESİN DEĞERİ

Lezzetli oluşu ve çekirdekli yapısı ile bilinen Kayısı Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 48 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Adet yani 30 gramlık miktarında ise 15 kalori bulunmaktadır. Besin değeri: %81 karbonhidrat, %11 protein, %7 yağ içermektedir. Kayısı, A ve C vitamini, potasyum, demir, magnezyum açısından zengin bir meyve çeşidi olarak bilinir.

Kayısı faydaları nelerdir? Kayısı neye iyi gelir? ile ilgili etiketler kayısı kayısı yaz meyvesi mi kayısı nerede yetişir kayısı faydaları kayısı zararları kayısı besin değeri
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.