Katliamı eski uydu görüntüsü ortaya çıkardı

Balkanlar 20. yüzyılın sonlarından büyük insan katliamlarına sahne oldu. Tito'nun ölümü sonrasında Yugoslavya dağılırken yaşanan iç savaşta çok sayıda toplu katliam yaşandı. Özellikle Müslüman nüfusa yönelik katliamlar ve toplu mezarlar günümüzde bir bir ortaya çıkıyor. Son olarak Sırbistan'ın Raşka şehrine bağlı Kizevak bölgesindeki bir taş ocağında Kosova'daki savaştan kalma toplu mezar tespit edildi. Mezarlardaki cesetlerin kimlikleri DNA incelemesi ile belirlenecek.

Avrupa Birliği Kosova Misyonu (EULEX) uzmanları, eski uydu görüntüleri ile Sırbistan'ın Raşka şehrine bağlı Kizevak bölgesindeki bir taş ocağında 1998-99 savaşından kalma toplu mezara ulaştı. Kaç kişinin kalıntılarına ulaşıldığı bilgisi verilmezken çalışmaların mahkeme kararının ardından süreceği ifade edildi.

Kosovalı Arnavutlara ait oldukları ve savaş sırasında bu bölgeye nakledildikleri düşünülen iskelet kalıntılarının konumunun EULEX, Kosova Adli Tıp Enstitüsü ve Sırbistan Hükümeti Kayıp Kişiler Komisyonu uzmanlarınca 16 Kasım tarihinde tespit edildiği belirtildi.

Katliamı eski uydu görüntüsü ortaya çıkardı

EULEX'ten yapılan yazılı açıklamada, Kivezak bölgesinde 2015'ten bu yana kazı çalışmaları yapıldığı anımsatılırken, birkaç senedir kullanılmayan taş ocağının 13 metre yüksekliğinde olduğu ve birkaç katmandan oluştuğu, bu nedenle de kalıntıların tam konumunun belirlenmesi sürecinin karmaşık olacağı kaydedildi.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ 1999'DA ALINDI

EULEX'in geçen sene, bu bölgenin 1999'a ait uydu görüntülerini aldığı ve konumun geçtiğimiz şubat ayında tam olarak tespit edildiği belirtilen açıklamada, arama çalışmalarının da bu tarihte başladığı ifade edildi.

Katliamı eski uydu görüntüsü ortaya çıkardı - Resim : 2

OTOPSİDE DNA İÇİN KEMİK ÖRNEĞİ ALINACAK

EULEX Mezar Açma Koordinatörü Krassimir Nikolov, bölgedeki çalışmaların henüz bitmediğini belirterek, "Çalışmaların sürmesi için mahkeme kararına ihtiyaç var. Bundan sonraki adım, mezar açma çalışmalarıyla devam edilmesi ve iskeletlerin bulunması olacak. Kalıntıların bulunmasının ardından otopsi yapılacak ve DNA testleri için kemik örnekleri alınacak." diye konuştu.

Kosova'daki kayıp yakınlarının kan örneği verdiğini ve DNA eşleşmesi olduğu durumlarda teşhis sürecinin tamamlanacağını vurgulayan Nikolov, "Ardından aileler teşhisler hakkında bilgilendirilecek ve kayıp kişinin kalıntıları onlara teslim edilecek." dedi.

Katliamı eski uydu görüntüsü ortaya çıkardı - Resim : 3

KOSOVA'DA 1600'DEN FAZLA KAYIP İNSAN VAR

Kivezak bölgesinde savaştan kalma iskelet kalıntılarının bulunmasının önemine dikkat çeken Nikolov, bunun, Kosova'da hala kayıp olan 1600'den fazla insanın akıbetlerinin aydınlanmasına yönelik çabalar için de bir ödül olduğu ifade etti.

EULEX, Kosova'daki savaştan bu yana kayıp kişilerin bulunması için 169'u mezar açma çalışması olmak üzere, toplam 662 operasyon gerçekleştirdi. Bu kapsamda, aralarında 317'si kayıplar listesinden olmak üzere 457 kişinin iskelet kalıntıları bulundu.

Katliamı eski uydu görüntüsü ortaya çıkardı ile ilgili etiketler Kosova Avrupa Birliği Uydu Sırbistan EULEX katliam
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.