Katar krizinde Kuveyt devrede! İşte Katar'ın önündeki 5 maddelik çözüm şartı...

Katar krizi körfezi ısıttı... BAE, diyalog çağrısı yapan Katar'dan yol haritası istedi... Kuveyt krizi çözmek için devreye girdi... Katar'ın önüne çözüm için 5 şart sunuldu... Financial Times ise krizin altında El-Nusra'ya verilen 1 milyar dolarlık fidye olduğunu iddia etti... CNN international ise krize Rus hackerlerin başlattığı saldırı olduğunu iddia etti...

Katar krizi körfezi ısıttı... BAE, diyalog çağrısı yapan Katar'dan yol haritası istedi... Kuveyt krizi çözmek için devreye girdi... Katar'ın önüne çözüm için 5 şart sunuldu... Financial Times ise krizin altında El-Nusra'ya verilen 1 milyar dolarlık fidye olduğunu iddia etti... CNN international ise krize Rus hackerlerin başlattığı saldırı olduğunu iddia etti...

KUVEYT DE DEVREDE

Dışişleri Bakanı, Katar’ın “kardeş ülkelerle arasındaki ayrılığın diyalogla çözülmesi gerektiğine inandığını” söyledi ve ülkesinin bölge ülkelerinin Katar’a karşı attıkları adımlara karşılık vermeyeceğini belirtti. İngiliz Reuters haber ajansı, Kuveyt Emiri El Sabah’ın krizi aşmak için bugün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da temaslarda bulunacağını bildirdi.

BAE'DEN YOL HARİTASI TALEBİ

Katar’a karşı tutum alan Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, Twitter mesajında, “Kardeş devlet ile önceki deneyimlerimizden sonra, bölgenin istikrarı ve güvenliğini güçlendirecek gelecek için bir çerçeveye ihtiyacımız var. Tutulmamış vaatlerden sonra güveni yeniden tesis etmeliyiz, teminat altına alınmış bir yol haritasına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

katar_emiri

KATAR’A 5 ŞART

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Yemen, Maldivler ve Libya-Tobruk yönetiminin hedef tahtasına koyduğu Katar’ın önüne beş ödevin konulduğu konuşuluyor. Bunlar şöyle sıralanıyor:

- Terör örgütü olarak kabul edilen grup ve hareketlere maddi desteğe derhal son vermesi. Bunlar Müslüman Kardeşler, DEAŞ ve El Kaide olarak sıralanıyor.

- Yemen’de hükümete karşı savaşan Şii Husilere mali desteğin kesilmesi.

- İran’ın bölgede etkisini güçlendirme çabalarına karşı çıkması ve bu ülkeyi destekleyen tutumu terk etmesi.

- Katar merkezli ve uluslararası yayın yapan El Cezire televizyonunun yayın politikasının değiştirilmesi.

- Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) tarafından varılan anlaşmaların yerine getirilmesi.

KRİZ 1 MİLYAR DOLAR FİDYE YÜZÜNDEN Mİ?

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Körfez ülkelerinin Katar’la tüm ilişkileri kesmesine neden olan olayın nisan ayında Doha yönetimi tarafından El Kaide bağlantılı eski adı Nusra Cephesi olan “Tahrir el Şam” örgütü ile İran destekli Şii milislere yapılan toplam 1 milyar dolarlık fidye ödemesi olduğunu yazdı.

Financial Times, nisanda Irak’ın güneyinde avlanmaya giden 26 Katar kraliyet ailesi üyesinin El Kaide bağlantılı gruplar tarafından kaçırıldığını ve fidye istendiğini aktardı. Gazeteye konuşan Suriyeli muhalifler Tahrir el Şam’a yapılan ödemenin 300 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Bir diplomat da, “Katar’ın İran’a da ödeme yapması Suudi Arabistan için bardağı taşıran son damla oldu” dedi. İddiaya göre Tahrir el Şam’a yapılan fidye ödemesine bağlantılı olarak Irak’ta faal İran destekli Hizbullah Tugayları (Kata’ib Hizbullah) ile Tahran yönetimine de toplam 700 milyon dolar ödendi.

RUS HACKER ŞÜPHESİ

ABD merkezli CNN International, ABD'li yetkililerin Katar ve diğer Körfez ülkeleri arasında başlayan krize Rus hacker'ların siber faaliyetlerinin neden olduğu görüşünde. ABD'li istihbarat örgütlerine göre, Rus hackerler iki hafta önce Katar'a siber saldırı düzenleyerek 'sahte haber' üretmek için verileri toplamaya çalıştı. CNN, ABD'li yetkililerin Rusya'nın siber saldırı faaliyetiyle ABD ve Körfez ülkeleri arasında kriz oluşturmayı hedeflediği görüşüne yer verdi.

Katar krizinde Kuveyt devrede! İşte Katar'ın önündeki 5 maddelik çözüm şartı... ile ilgili etiketler Katar BAE Financial Times CNN kuveyt kriz
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.