Kâşif robotu Abdülhamid Han Akdeniz'e açılıyor

Türkiye savunma sanayiinde yeni bir atılımın içerisine girerken Abdülhamid Han gemisi ile Akdeniz’de sondaj resmen başlıyor. Bu kez yerli su altı robotları ve Kaşif ile Türk mühendisleri yoğun bir çalışmanın içerisine giriyor.

Denizlerde başlayan yerlileşme hamlesi sayesinde dışa bağımlılık azalırken Türkiye’nin yeni hamleleri başlıyor. 2018 yılında Akdeniz’de derin deniz sondaj faaliyetlerine başlar başlamaz Türkiye’ye uygulanan gizli ambargo sebebiyle Fatih gemisi limana çekilmişti.

Savunma sanayii ve su altı akustik sistem harbi teknolojileri alanında çalışmalar yapan Armelsan tarafından geliştirilen Kâşif robotu Abdülhamid Han ile birlikte Akdeniz’de çalışmalar yeniden başlıyor.

Kâşif robotu Abdülhamid Han Akdeniz'e açılıyor

Armelsan Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Can Emre Bakım açıklamasında, “Ülkemiz 2017 yılında denizlerde sondaj çalışmalarına başladı. 2018 yılında ise Fatih sondaj gemisi Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi ile birlikte Akdeniz’de ilk aramalar başladı. Doğu Akdeniz’de sondaja başlanırken Fatih ve Yavuz’da yabancı personel ve yabancı sistemler vardı. 2018 yılında ambargo başladığında platforma inen ilk helikopter ABD’li personeli gemiden alıp götürdü. Giderken yanlarında robotları da götürdüler. Robotlar da gidince gemiler limana çekildi. O gün Türkiye Petrolleri devreye girdi; ‘Bu robotları yerli yapacağız’ dedi. TPAO ile 2019 yılında Kâşif’in sözleşmesini imzaladık. Yaklaşık 6 ayda ilk robotu ürettik. Gemide test faaliyetlerine başladık. Ben dahil bütün personel iki ay boyunca denizden inmedik. Kâşif, Fatih sondaj gemisinde iki yıldır aralıksız çalışıyor. 2.200 metrede yaklaşık 10 bin saat görev yaptı. Bu alanda ülkemizde yetişmiş personel de yoktu. Personel açığını da kapatarak çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin Norveç’in ardından derin denizde aktif olarak derin denizlerde operasyon yapan iki ülkeden biri olduğunu vurgulayan Bakım “Kâşif aynı zamanda hibrit bir model. Elektrikle çalışıyor. Bu dünyada çok az ülkenin sahip olduğu bir sistem. Denizaltı robotlarında dünyada beş ülkeden biriyiz. Sahada ise Norveç ile birlikte aktif olarak kullanan iki ülkeden biriyiz. Kâşif’in ihracatı için görüşmelere başladık. İnşallah bu sene ilk ihracatımızı gerçekleştireceğiz. Orta Doğu, Uzak Doğu Asya ve Hazar denizine kıyısı olan Orta Asya ülkeleri olmak üzere 8-10 ülke ile görüşüyoruz. Orta vade hedeflerimizde Latin Amerika ve Kuzey Afrika da var” dedi.

Kâşif robotu Abdülhamid Han Akdeniz'e açılıyor - Resim : 2

Armelsan Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Can Emre Bakım, 10 yıl önce kurulan şirketin su altı akustik sistemler alanındaki dışa bağımlılığı sonlandırmak amacıyla faaliyet gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Kâşif robotu Abdülhamid Han Akdeniz'e açılıyor ile ilgili etiketler Akdeniz abdülhamid han sondaj gemisi
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.