Kariye de müzeden camiye dönüştürüldü

Danıştay tarafından dün açıklanan kararla müze statüsünde olan Ayasofya 86 yıl sonra 'tamamen' ibadete açıldı. Öte yandan 74 senedir müze statüsünde olan Edirnekapı'daki Kariye Camii için de geçtiğimiz yıl benzer bir karar alınmıştı. Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasında bu kararın emsal olduğu düşünülüyor.

Danıştay 10. Dairesi'nin kararı sonrası Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'yla Ayasofya 86 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.

AYASOFYA İÇİN EMSAL OLDU

İstanbul'un Edirnekapı semtinde yer alan Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya gibi fetih sonrası camiye dönüştürülen Kariye, geçtiğimiz yılın kasım ayında yine Danıştay tarafından alınan kararla, yeniden ibadete açılmıştı.

Ayasofya için alınan kararda, Kariye Camii'nin emsal karar olduğu ifade ediliyor.

 

''KARİYE DE CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ''

Gazeteci Recep Yeter, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Edirnekapı semtinde yer alan Kariye Camii'nin de benzer bir kararla müzeden dönüştürüldüğünü belirterek, ''Ayasofya Camii ile beraber Edirnekapı Kariye Camii'nin statüsü de müzeden camiye dönüştürüldü hamdolsun.'' ifadelerini kullandı.

Kariye de müzeden camiye dönüştürüldü

KARİYE CAMİİ NE ZAMAN MÜZE YAPILDI?

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten bir süre sonra camiye çevirdiği Kariye, Cumhuriyet döneminde müzeye dönüştürüldü. Müze, söz konusu kararın ardından UNESCO'nun ‘Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmişti.

Kariye, geç Bizans döneminden bugüne kalan en önemli eserlerden biri. Bizans mozaik ve fresklerinin dünyadaki en zengin ve en iyi korunduğu kültür varlıklarından biri kabul ediliyor. İstanbul'da Topkapı Sarayı ve Ayasofya'dan sonra en çok ziyaretçi çeken müzelerden biri.

Osmanlı döneminde camiye çevrilen bu kilise, tek parti zamanında 1945 yılında çıkartılan bir Bakanlar Kurulu kararıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilerek müzeye dönüştürülmüştü. Yani tam 75 yıldır müze kimliği taşıyor.

Türkiye'nin 1983 yılında UNESCO'nun ‘Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmesi'ne taraf olmasından sonra ‘İstanbul'un Tarihi Alanları' 1985 yılında ‘Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmişti. Bu adımın bir sonucu olarak tarihi surlar bölgesinde Edirnekapı ile Balat arasındaki Kariye Müzesi de ‘Dünya Mirası' statüsü kazanmıştı.

Fatih Sultan Mehmet Vakfı eseri olan Kariye Camii'nin müzeye dönüştürülmesine yol açan Bakanlar Kurulu kararını 2019 yılının kasım ayında Danıştay iptal etmişti.

 

Kariye de müzeden camiye dönüştürüldü ile ilgili etiketler Ayasofya gazeteci Kariye müzesi Kariye Camii kariye ne zaman müze oldu recep yeter
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.