Karın germe ameliyatı nedir? Kimler karın germe ameliyatı yaptırabilir?

Çeşitli nedenlerle karın bölgesinde yağ fazlalığı, deri fazlalığı, sarkıklık ve benzeri sorunları olan bireyler için son yıllarda tıpta meydana gelen gelişmeler sonucunda uygulanmaya başlanan tedavi yöntemlerinden bir tanesi karın germe ameliyatlarıdır. Karın germe ameliyatı ile ilgili tüm detaylar haberimizde...

KARIN GERME (ABDOMİNOPLASTİ) NEDİR?

Karın bölgesinde oluşan ve estetik açıdan kişinin psikolojisi üzerinde olumsuz etki yaratan sarkıklıkları gidermek için uygulanan estetik cerrahi operasyondur. Halk arasında “karın germe” ve tıp terminolojisinde “Abdominoplasti” olarak bilinir. Cerrahi olarak operasyon sonrası ciddi anlamda vücudun fiziksel silüetini düzeltmeyi başaran ameliyat türü, diğer tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi belli başlı riskler taşır. Cerrahınız tarafından size detaylı bir biçimde ifade edilecek olan bu riskler, sizin standart yaşam şeklinizdeki alışkanlıklarınızla da yakından ilgilidir. Sigara ve alkol kullanımı, yetersiz egzersiz ya da egzersizin hayatınızda hiç yerinin olmaması, operasyonun başarısı üzerinde etkilidir. Pantolon, etek ve elbise gibi her türlü kıyafetinizin üstünüzdeki duruşunu olumsuz yönde etkileyen dışarı doğru sarkmış göbek çıkıntısı, bu ameliyat sonrasında büyük ölçüde yok olur. Bel çizgisini netleştiren ve ameliyat öncesine göre daha düz bir karın vadeden operasyon, pubik bölgenin hemen üzerinden ve göbek deliğinin altından atılan bir kesi sayesinde gerçekleşir. Sezeryan çizgisinden daha uzun olan bu kesi, mini abdominoplasti operasyonunu gerçekleştirmek için yeterlidir. Üst karın bölgesinin de gerilme işlemi söz konusu olduğunda, göbek deliğinin yeri değiştirilir.

Karın germe ameliyatı nedir? Kimler karın germe ameliyatı yaptırabilir?

KARIN GERME AMELİYATI KİMLERE YAPILABİLİR?

Karın bölgesinde tüm diyet ve egzersiz çabalarına rağmen giderilemeyen fazlalık bulunan kişilerde, kadın ve erkekler tarafından başvurulan bir vücut biçimlendirme yöntemidir. Sezeryanla yapılan doğumlar sonrasında ya da çoklu hamilelik gibi aşırı kilo almaya sebebiyet verilen durumlarda, doğum sonrasında da tercih edilen bir estetik cerrahi ameliyat çeşidi olan karın germe, vücudu deformasyona uğramış kişilere uygulanır. Bu tip durumlar sonrasında, kendiliğinden normal ve gergin durumuna dönmeyen karın cilt ve kas yapısına sahip kişiler, kolaylıkla eski formuna kavuşabilir. Abdominoplasti ameliyatı, kronik rahatsızlığı bulunmayan ve anestezi uygulamaya uygun hasta adaylarına önerilir. Zira şeker hastalığı gibi kan pıhtılaşmasına engel teşkil edebilecek kronik rahatsızlıklar, bu tip ameliyatların gerçekleştirilmesinin önünde önemli bir engel oluşturur. Yaraların iyileşmesi, çeşitli komplikasyonların oluşmaması ve ameliyat sürecinin başarıyla sonuçlanması bakımından, hastanın bu tip rahatsızlıklarının olmaması önemlidir.

KARIN GERME AMELİYATI KİMLER İÇİN SAKINCALIDIR?

Karın kaslarında sorun olmayan kişilere ameliyat uygulamak yanlış olabilir. Kronik hastalığı olanlara da bu ameliyat uygulanmamalı. Bu ameliyat doğum yapmamış kadınlara da önerilmez. Çünkü hem kaslara hem de cilde müdahale yapılacaksa karın cildinin yarısı çıkarılır, kaslar daralır, karın genişleyemeyeceği için hamilelik döneminde çatlaklar çoğalabilir ve bu da hamilelikte sorun yaşanmasına neden olabilir.

Karın germe ameliyatı nedir? Kimler karın germe ameliyatı yaptırabilir? - Resim : 2

KARIN GERME AMELİYATI HAZIRLIK SÜRECİNDE NELER YAPILMALI?

Abdominoplasti ameliyatına karar verildikten sonra, vitamin ve çeşitli ilaçların kullanımı, sigara ve alkol tüketimi gibi konularda doktorun talimatlarına uyulması, sonucun başarısı açısından çok büyük önem taşır. Sigara ve alkol kullanma alışkanlığınız varsa, ameliyattan en az 2 hafta öncesinde bu alışkanlıkları tamamen bırakmanız önerilir. Ameliyatı bekleme sürecinde, nezle, grip ya da herhangi bir hastalık durumu gelişirse, ameliyatı ertelemek daha yararlı olur. Aşırı egzersiz, güneşlenme, düşük kalorili diyetler gibi aktivitelerden de bu süreçte uzak durulması faydalıdır. İyileşme sürecini olumlu yönde etkileyen dengeli beslenme, meditasyon, açık havada yürüyüş gibi faaliyetler hem psikolojik hem de fiziksel yönden fayda sağlar.

KARIN GERME AMELİYATI TEKNİKLERİ

Geniş kapsamlı karın germe ameliyatlarının normal şartlarda 2-4 saat arasında tamamlanması beklenir. Mini abdominoplasti ameliyatlarında ise bu süre yaklaşık 1-2 saat aralığında gerçekleştirilir. Genel karın germe ameliyatında pubik bölgenin üzerinde konumlandırılan kesi, her iki kalça kemiği arasında açılır. Göbeğin diğer dokularla ilişkisini kesmek için ikinci bir kesi daha açılır. Mini abdominoplasti ameliyatlarında göbeğin yeri değişmezken genel karın germe ameliyatlarında göbek deliğinin yeri değişebilir. Cilt dokusu her yönden kaburgalara doğru gerginleştirilir ve alttaki kasların belirginleştirilmesi için geniş bir yüzey sabit bulunduğu yerden kaldırılır. Ortaya çıkan karın kasları ortada bir araya getirilerek yeni biçimlenmiş haliyle dikilerek sabitlenir. Bu işlemlerin ardından üst yüzeydeki deri aşağıya doğru çekilerek iyice gerilir. Göbek deliği yeni yerine yerleştirilerek dikilir ve sabitlenir. İçeride birikmesi istenmeyen kan ve ödemin dışarı atılması için, müdahale sırasında ameliyat bölgesine diren takılır. Bu tüpler yara içindeki kan ve sıvının dışarı atılmasını sağlar. Karın germe ameliyatları, sıklıkla genel anestezi altında yapılır. Bununla birlikte mini abdominoplasti ameliyatlarında lokal anestezi de uygulanır. Yine de lokal anestezide germe ve çekme işlemlerinin farkında olunması, herhangi bir acı hissedilmese de hastada hassasiyet yaratabileceğinden pek tercih edilmez.

Karın germe ameliyatı nedir? Kimler karın germe ameliyatı yaptırabilir? - Resim : 3

KARIN GERME AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

-Kişi genellikle ameliyattan 3-4 saat sonra yemek yiyebilir, yürüyebilir ve ertesi gün taburcu olur.

-Karın germe operasyonundan sonra kişilerin üç hafta boyunca gece-gündüz korse takmaları istenir. Üç haftadan sonra ise gündüzleri takmak yeterlidir.

-Operasyondan sonra kişilere, karın bölgelerindeki gerginlikten dolayı, yatakta dümdüz yatmak yerine bacaklarını hafifçe karınlarına çekerek ya da yan dönerek yatmaları önerilir. Yatağın ortopedik olması şartı yoktur.

-Ani kasılmalar, ağır kaldırmak, ani refleksli hareketler yapmak karın içi basıncını artar. Bu basıncın artması karnın iç duvarını sağlamlaştırmak amacıyla atılan dikişleri zorlayabilir. Ameliyattan sonraki 2,5-3 ay eğilirken dikkat etmek, ağır yük kaldırmamak ve spor yaparken karın kaslarını zorlamamak önemli.

-Bandajlar çıkar çıkmaz kişiler banyo yapabilir. Bandaj yerine korse kullanıldıysa ertesi gün banyo yapmakta sakınca görülmez. Sert su darbelerinden ameliyat bölgesini koruyarak banyo yapmak önemli.

-Özellikle karın kaslarına müdahale edildiyse operasyondan sonra ilk 6 hafta kişiye karın egzersizi önerilmez. Çünkü bu karın içi basıncını artırabilir. Karın germe ameliyatlarından sonra özellikle yürüyüş önerilir.

-Karın germe operasyonunda, içeride normal dikiş, dışarıda ise kendiliğinden eriyen dikiş kullanılır. İzleri azaltmak amacıyla, ameliyat sonrası ikinci haftadan itibaren kullanılması için kremler önerilir. Bunlar kişinin yapısına göre kortizonlu, silikonlu kremler olabilir. Karın germe ameliyatından sonra 2 ay boyunca günde bir-iki kez kullanmaları gerekir.

-Yapıya göre değişmekle birlikte karın germe ameliyatlarından sonra tam iyileşme 3 ay ile 9 ay arasında değişir. İşlemden sonra genellikle cilt iyileşmesi 10-15 gün, karnın şekillenmesi ise 3-4 ay sürer. 6 aydan sonra da vücut son şeklini alır.

Karın germe ameliyatı nedir? Kimler karın germe ameliyatı yaptırabilir? ile ilgili etiketler Karın germe Karın germe ameliyatı Abdominoplasti Estetik cerrahi
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.