Karatay diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Yaz ve kış aylarının sonlarında, alınan fazla kiloların nasıl verileceği, bunun için nasıl bir program uygulanabileceği büyük merak konusu. Merak edilen diyet programlarından biri de Canan Karatay'ın Karatay diyeti adlı programıdır. Peki, Karatay diyeti nedir? Karatay diyeti nasıl yapılır? Karatay diyetinde hangi besinleri yemek yasak? Tüm detaylarıyla haberimizde

Yaz aylarının sonuna yaklaşmamızla birlikte, alınan fazla kiloların nasıl verileceği, bunun için nasıl bir program uygulanabileceği büyük merak konusu. Merak edilen diyet programlarından biride adını sıkça duyduğumuz Canan Karatay'ın Karatay diyeti. Peki, Karatay diyeti nedir? Karatay diyeti nasıl yapılır? Karatay diyetinde hangi besinleri yemek yasak? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Karatay diyeti nedir?  Nasıl yapılır?

Karatay diyeti bilindik diyetlerden farklı olarak, şekeri ve karbonhidratı sıfıra indirir. Prof. Dr. Canan Karatay’ın “tatlı zehirler” olarak adlandırdığı bu ürünler asıl kiloyu ve yağı vücuda depolayanlardır. Ayrıca Karatay beslenmesinde sık sık az az yemek diye bir mantık yoktur. Karatay, ana öğünler arasında salgılanan leptin hormonunun vücudun kendi deposundan yağ yakarak ara öğün ihtiyacını karşılayacağını belirtiyor. Bu da demek oluyor ki klasik diyetlerde her an az da olsa yemek yeme durumu leptin hormonunun kısaca yağ yakmanın önüne geçiyor. Ayrıca şunu da belirtmek gerekiyor Karatay diyetinin bazı kırmızı noktaları var bunların aşılması durumunda bütün sistem yerle bir oluyor. Anlaşıldığı üzere Karatay beslenmesi bir diyet programı değil sürekli uygulanması öngörülen sağlıklı yaşam biçimi… Peki, Karatay beslenmesinde neler yenecek, neler asla yenmeyecek?

SIK SIK YEMEK YEMEK YOK! GÜNDE YANLIZCA 2 YA DA 3 ÖĞÜN

Karatay beslenmesinde sık sık yemek ve ara öğünlerle her an yeme haline olmak yok. Sık sık yemek insülin direncini artıran ve leptin hormonunun salgılanmasına engel olan bir durum. Bu yüzden erken kalkanlar 3, erken kalkmayanlar ise 2 öğün yemek tüketecek. Aralarda meyve, çerez vs. yemek kesinlikle yok.

Kilo vermek için insülin direncini kırmak şarttır. İnsülin yağları depo eden hormondur. Az ve sık yediğimiz zaman sürekli yağlar bu depoya gönderilir. Yemek yediğimiz zaman insülin yükselir ve 2 saat sonra düşmeye başlar ve acıkma hissi ortaya çıkar. Ayrıca sık sık yenen yem​eği sindirmeye çalışan karaciğer ve pankreas aşırı derecede yorulur.

Karatay diyeti nedir?  Nasıl yapılır? - Resim : 2

NEDİR BU ''LEPTİN''?

Yemek yeme eylemimizi sonlandıran leptin hormonu; ağırlıklı olarak vücudumuzda bulunan yağ hücrelerimiz tarafından, az miktarda da mide ve kalp gibi organlardan salgılanmaktadır. Beynimizin hipotalamus bölgesini etkileyen bu hormon, beynimize vücudumuzun yağ depolarıyla ilgili bilgi vermektedir. Eğer toksanız ve vücudunuzda yeterli miktarda yağ bulunuyorsa, leptin hemen beyne bilgi verir ve beyniniz iştahınızı azaltır.

Leptin ne zaman salgılanır? Diye sorulursa leptin hormonu yemekten 4 saat sonra salgılanmaya başlar. Leptin hormonunun salgılanması gerekir ki insülin salgılanmasın ve direnci kırılsın. Sık sık yemek yendiği vakit miktar ne olursa olsun çiğneme eylemi bile insüline artış komutu verir. Böylece yedikçe acıkan bir bünyeye sahip oluruz. Hâlbuki yemekten 4 saat sonra salgılanan leptin beyne tokluk sinyalleri verirken, yemek ihtiyacını depodan yani vücuttaki yağlardan karşılar. Bu da demektir ki leptin salgılansın ve vücuttaki yağlar erisin.

Sakız çiğnemek, diş fırçalamak, sigara içmek, yemeğin tadına bakmak, lokma halinde ağıza alınan besinler, çiğnemek vesaire gibi şeyler leptini bozar. Beyin bunları yemek olarak algılar ve insülin salgılamaya başlar.

SIVILAR LEPTİNİ BOZAR MI?

Öncelikle leptin şekeriz sıvılarla bozulmaz. Günde 2,5-3 litre su tüketimi genel şartlardan. Ayrıca Türk kahvesi, filtre kahve, çay ve bitki çayları şekersiz olduğu takdirde istendiği gibi tüketilebilir. Süt sadece sabah içilebilir geç saatlerde içilen süt azda olsa insülin salgılatır ve kilo vermeye engel olur veya durdurur.

EKMEKSİZ NASIL DOYARIM?

Toplumca doğru bilinen bir yanlışın peşinden sürüklenip gidiyoruz. Bu da ekmek, makarna, pilav ve türevleri olmadan asla tok kalamayacağımız. Bunun yerine tüketebileceğimiz “iyi yağ” dediğimiz ürünler de mevcut.

Mesela kahvaltıda ekmeksiz yapamam diyenler onun yerine cevizi koyabilirler. Cevizin yerine kavrulmamış fındık, badem vs. de geçebilir. Aşırı kilolu insanlarda en çok görülen şey karaciğer yağlanmasıdır. Ekmek tüketerek karaciğer yağlanmasının önüne geçmek çok zordur.

Karatay diyeti nedir?  Nasıl yapılır? - Resim : 3

KARATAY DİYETİNDE BUNLARI YEMEK TAMAMEN YASAK!

-Her türlü tahıl unu ve bunlardan yapılmış gıdalar (ekmeğin her çeşidi)

-Kavrulmuş kuruyemişler,

-Her türlü şeker, şekerli her türlü gıda, her türlü tatlandırıcı ve -diyabetik ürünler,

-Pirinç, patates, pişmiş havuç,

-Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz

-Markette satılan tavuk, yumurta ve markette satılan fabrikasyon her türlü ürün ile sucuk, salam, sosis,

-Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dahil), meyveli yoğurt, granür kahve

-Market yoğurdu yasak. (Bunun yerine kendi mayaladığınız yoğurdu tüketmelisiniz.)

-Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin

-Öğütülmüş tahıllar

Bunları yapmak şart…

-Yatmadan en az 4-5 saat önce yemek işlemi sona erecek ve tek bir lokma yenmeyecek. Yalnızca şekersiz çay tüketilebilir.

-Yemesi serbest olan yiyeceklerin porsiyonlarını abartabilirsiniz. Sofradan yarı tok kalkmak hemen acıkmayı getireceği için yanlıştır. Yemek vaktinde ve yeterli miktarda yenmelidir.

-Durmadan hareket şart! Düzenli spor elbette gerekli ancak bu imkânı bulamayanlar için en iyi alternatif yürüyüştür.

-İmkân buldukça hep doğalını tüketin. Market tavuk ve yumurtaları, yoğurtları size yarardan çok zarar verecektir.

Karatay diyeti nedir?  Nasıl yapılır? - Resim : 4

KARATAY DİYETİ 7 GÜNLÜK ÖRNEK LİSTE

KARATAY DİYETİ 1. GÜN

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay

Öğle Yemeği: Zeytinyağlı fasulye yemeği, haşlanmış tavuk göğsü, yeşili bol bir salata, şekersiz çay. (Çay yerine bir bardak ayran da tüketilebilir.)

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da badem, fındık, leblebi yenilebilir.

Akşam Yemeği: Balık, yeşili bol ve limonlu salata, ayran, 1 tatlı taşıyı keten tohumu

KARATAY DİYETİ 2. GÜN

Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç badem tüketilebilir.

Öğle Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli salata ve ayran

Ara Öğün: 1 armut

Akşam Yemeği: Barbunya pilaki, ızgara balık, 1 muz

KARATAY DİYETİ 3. GÜN

Kahvaltı: Tereyağında 2 yumurtalı menemen yada omlet, domates, beyaz peynir, tatlı kırmızı biber, antep fıstığı, bitki çayı.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da tuzsuz yer fıstığı veya bitki çayı tüketilebilir.

Öğle Yemeği: 3-4 ızgara köfte, zeytinyağlı taze fasulye, 1 kase yoğurt, bol yeşilli yada turp ve havuçlu salata, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkmanız durumunda, bir elma yada armut, veya 1 kase yoğurt

Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola yada normal boy dana bonfile ızgara, zeytinyağlı enginar yada taze bakla, bol yeşilli bir mevsim salatası, 1 tatlı kaşığı keten tohumu

KARATAY DİYETİ 4. GÜN

Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem tüketilebilir.

Öğle Yemeği: Bir normal boy dana bonfile yada 3-4 parça kuzu pirzola, bir tabak zeytinyağlı pırasa (suyunu yememeye özen gösterin), 1 tam domates, 1 kase yoğurt, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız ufak bir portakal veya mevsimine özel bir meyve tüketilebilir. Bunlarla beraber bir avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem içi de seçenekler arasındadır.

Akşam Yemeği: Balık ızgara, kırmızı soğan, turp, roka, havuç ve bruksel lahanasından oluşan salata, yanına zeytinyağlı barbunya.

KARATAY DİYETİ 5. GÜN

Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir.

Öğle Yemeği: Yanında pide ve pilav olmadan bir porsiyon şiş kebap, bol yeşillikli salata, bir kase yoğurt.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir elma, bir avuç yerfıstığı yenebilir.

Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli mevsim salata, zeytinyağlı enginar yada dilerseniz yoğurtlu semizotu salatası tüketilebilir.

KARATAY DİYETİ 6. GÜN

Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç antep fıstığı.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir..

Öğle Yemeği: Normal boy dana bonfile ızgara, bol yeşilli salata, bir tatlı kaşığı keten tohumu yağı, ayran.

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir küçük portakal yada elma tüketebileceğiniz gibi, bu öğünü şekersiz yeşil çay ile de geçirilebilir.

Akşam Yemeği: Balık ızgara, roka, domates ve yeşil soğanlı salata, 2 kibrit kutusu büyüklüğünde sade tahin helva.

KARATAY DİYETİ 7. GÜN

Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta veya peynirli omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç ceviz içi

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketebilirsiniz.

Öğle Yemeği: 1 tabak susuz kuru fasulye yemeği, 1 normal boy dana bonfile ızgara yada biftek, çoban salatası

Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir avuç yerfıstığı yenebilir.

Akşam Yemeği: Balık ızgara, bol roka, domates ve taze yeşil soğandan oluşan salata, közlenmiş taze kırmızı biber.

 

 

Karatay diyeti nedir? Nasıl yapılır? ile ilgili etiketler Canan Karatay Karatay diyeti nedir nasıl yapılır?
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.