Karantinadan kaçana ağır ceza

Koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte Türkiye'de tedbirler artırıldı. Yurt dışından gelenler 14 gün karantinada tutulurken, bazı kişiler karantinadan kaçmaya çalıştı. Hukukçular, “Teşhis konulan hasta için ceza var ama o da az, bir an önce artırılmalı” dedi.

Koronavirüs önlemlerine uymayanlara uygulanacak yaptırımlarla ilgili Türk Ceza Kanunu’nda boşluklar bulunuyor. Hukukçular da bu konuda bölünmüş durumda. Çoğu “Acil olarak kararname ile caydırıcı hukuksal düzenleme çıkarılmalı” uyarısında bulunuyor.

KARARNAME LAZIM

Akşam'ın haberine göre: Prof. Dr. Ersan Şen, Ceza Hukuku’nda bu konuda net bir düzenlemenin bulunmadığını ve yasanın eksik kaldığı görüşünde. Şen “Karantinadan kaçan kişiler sadece Kabahatler Kanunu’na göre cezalandırılabilir. Onda da para cezası vardır. Olağanüstü hal ilan edilerek kararname ile düzenleme getirilebilir” dedi.

Avukat Ali Rıza Dizdar, Türk Ceza Kanunu’nun bu konuda yetersiz olduğunu vurguladı. Dizdar “Acilen koronavirüs ve karantina ile ilgili bir kararname çıkarılmalı. Yürürlükteki yasalarda önlem için karantinaya alınan kişiye herhangi bir cezai yaptırım yok. O madde de yalnızca teşhisi konulmuş hastalar için geçerli” dedi.

 YORUM FARKLI

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi üyelerinden Avukat Handan Bakbak ise yaptırımlara uymayanların 1 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğini savundu. Bakbak “Kamu sağlığının söz konusu olduğu yerde, kişilerin hürriyeti söz konusu olamaz. 14 gün kuralına uymamak toplum sağlığını hiçe saymaktır. TCK 195. Madde gereği ‘bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranmak’ suçundan 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebilir” dedi.

Karantinadan kaçana ağır ceza ile ilgili etiketler Karantina Koronavirüs Korona Ceza hasta kaçış
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.