Karadenizli balıkçının hamsi sevinci

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaklaşık 1 ay önce Karadeniz'de başlatılan hamsi avı yasağı sona erdi. 9 santimetrenin altındaki hamsilerin artması üzerine alınan yasağın sona ermesi ile birlikte Karadeniz'de gece yarısından itibaren yeniden başladı. Vira bismillah diyerek denize açılan Karadenizli balıkçılar ek tedbirler çerçevesinde hamsi avlayabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce, Karadeniz'in büyük bir bölümünde avlanan hamsi balıklarında yasal avlanabilir boy uzunluğunun (9 CM) altında ve et verimlerinin de düşük olduğubelirlemişti.

Bakanlık, gelecek yılların hamsi stoklarına ve anaçlarının olumsuz etkilememesi için İstanbul Boğazının tamamı ile Karadeniz'de İstanbul İli Sarıyer ilçesi Kumköy Aslan Burnu'ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularda 8 Ocak tarihinden itibaren her türlü av aracıyla ticari amaçlı hamsi avcılığına 10 gün süreyle yasaklamıştı. Bakanlık bu süreyi daha sonra 10 günlük sürelerle iki kez daha uzatmıştı. 

Karadenizli balıkçının hamsi sevinci

EK TEDBİRLERLE AV YENİDEN BAŞLADI

Bakanlık, 1 aylık yasağın ardından ek tedbirlerle hamsi avına yeniden izin verdiğini açıkladı. Bu gece yarısından itibaren yasağın kalkmasıyla birlikte Karadeniz'de balıkçılar vira bismillah diyerek hamsi avına çıktı. Devreye alınan ek tedbirler kapsamında denize açılmadan önce balıkçılar, il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yazılı beyanda bulunurken, balıkçı teknelerine ise nezaret etmesi için en az bir görevli verildi. Görevlilerin nezaretinde avlanan hamsiler, kentlerde belirlenen 2 noktadan karaya çıkartılacak. Hamsiler boy denetiminden geçtikten sonra balık haline sevklerine izin verilecek. Hamside 9 santimetrenin altında avlanma ise yapılamıyor.

Karadenizli balıkçının hamsi sevinci - Resim : 2

PALA MUSTAFA TEKNESİ İLE AÇILDILAR

Rize'de 1 aydır bekleyişlerini sürdüren Pala Mustafa adlı tekne kaptan ve personeli yasağın kalkmasının ardından gece yarısı limandan denize açılan balıkçılar arasındaydı. Kaptan Mustafa Kuru ve 25 mürettebatı, 30 metrelik tekne ile açıldıkları denizde radarla hamsi sürülerinin peşine düştü.

Karadenizli balıkçının hamsi sevinci - Resim : 3

KASA KASA HAMSİLERLE DÖNECEĞİZ

Kaptan Kuru yasağın kalkmasıyla yeniden denize açılmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, "Gece saatler 00.00ı gösterdiğinde vira bismillah dedik, hamsi avı için denize açıldık. Bugünü bekliyorduk, inşallah bereketle başlarız. Cihazlardan numuneleri görüyoruz. Rize çevresinde bu gece avımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Ağımızı saracağız ve inşallah kutu kutu hamsilerle limana döneceğiz diye konuştu.

Hamsi sürülerinin radarda belirmesi ile harekete geçen balıkçılar, ağları sessizce denize bıraktı. Sürüyü ağın içerisine alan balıkçılar, 1 saatte ağları toplayarak tekneye çekti. Güç gerektiren sürecin ardından, gece boyu birkaç deneme daha yapan balıkçılar, teknelerini hamsi ile doldurdu.

Karadenizli balıkçının hamsi sevinci ile ilgili etiketler Karadeniz Rize Tarım ve Orman Bakanlığı hamsi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.