Karadenizdeki kuş ölümleri tedirgin etti: Batı Nil virüsü ihtimali üzerinde duruluyor

Karadeniz kıyılarında çok sayıda ölü kuşun kıyılara vurması tedirginliğe neden oldu. Yunusların ölümünden sonra yaşanan kuş ölümlerinde virüs şüphesi bulunuyor. Bilim insanları kuşlara kesinlikle dokunulmaması gerektiğinin altını çizerken, Batı Nil virüsü üzerinde duruyor.

Karadeniz kıyılarında çok sayıda 'kara gerdanlı dalgıç kuşu' ölüsü karaya vurdu. Vatandaşlar, yunusların ölümünden sonra farklı bir türde korkutan manzarayla karşılaştı.

Son günlerde birçok noktada sahillere vuran kara gerdanlı dalgıç kuşlarının ölümleri, endişe saçtı.

Özellikle Sinop ve Samsun’un sığ kesimlerinde ölü olarak sahillere vuran çok sayıda kuş, Sinop 10. Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince bölgeden alındı.

Karadenizdeki kuş ölümleri tedirgin etti: Batı Nil virüsü ihtimali üzerinde duruluyor

Sinop Üniversitesi'nden Doç. Dr. Biyolog Evrim Sönmez, denizlerde görülen kuş türü hakkında bilgiler verdi.

Kuşun kış dönemini Türkiye'de geçiren bir tür olduğun söyleyen Sönmez, "Daha sonra da üreme bölgeleri olan Norveç, İsveç veya Kanada’nın kıyılarına giderler. Sinop bölgesinde 20-25 tane kuş ölümünden bahsediliyor, Samsun’da da bir grup kara gerdanlı dalgıcın ölümünden bahsediliyor. Bu kuşların ölüm nedenlerine şu anda bir şey söylemek imkansız” diye konuştu.

Karadenizdeki kuş ölümleri tedirgin etti: Batı Nil virüsü ihtimali üzerinde duruluyor - Resim : 2

VİRÜS İHTİMALİ

Dr. Sönmez, geçen yıllarda Kanada bölgesinde bu türlerin Batı Nil virüsüne yakalandıklarını, yeniden bir virüs tablosuyla karşılaşma ihtimali olduklarını söyledi. Sönmez, “Açlık olabilir ilk etapta aklımıza gelen veya Batı Nil virüsü dediğimiz bir virüs var bu birkaç yıl önce Kanada’nın kıyılarında kara gerdanlı dalgıçların bir kısmında bulunmuş, onun nedeni olabilir. Balıkçı ağlarına takılmış olabilir ama düşük bir ihtimal. Onun için virütik, bakteriyolojik veya toksikolojik testlerin öncelikle yapılması gerekiyor net bir karar verebilmek için” şeklinde konuştu.

Karadenizdeki kuş ölümleri tedirgin etti: Batı Nil virüsü ihtimali üzerinde duruluyor - Resim : 3

KESİNLİKLE DOKUNMAYIN

Sönmez, bulaşıcı virüs ihtimali olabileceğinden vatandaşlara kesinlikle dokunmamaları gerektiğini dile getirdi. “Milli Parklar ya da yetkili kişilere haber versinler, o kişiler zaten gerekli kıyafetleri giyip toplayacaktır. Kesinlikle çıplak elle dokunulmasın” dedi.

Karadenizdeki kuş ölümleri tedirgin etti: Batı Nil virüsü ihtimali üzerinde duruluyor ile ilgili etiketler Karadeniz kara gerdanlı dalgıç kuşu sahil batı nil virüsü
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.