Aydın'ı işaret edip 'stres transfer edilmiştir" dedi

Bilim Akademisi Üyesi, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür bundan aylar önce İzmir için depremde asıl tehlikeye dikkat çekmiş ve Seferihisar'ı da içine alan fayı işaret etmişti. Prof. Görür, yaşanan depremin ardından ise iki faydaki tehlikeyi vurguladı. Yaşan depremin karadaki faylara stres transfer etmiş olabileceğini ifade eden Görür, deprem hazırlık çalışmalarında bu hususa dikkat edilmesini istedi.

Bilim Akademisi Üyesi, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, 2 Temmuz 2020'de sosyal medya hesabından İzmir'de yaşanacak büyük bir depreme ilişkin uyarılarda bulunmuştu. 

Çeşme, Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla ve Yenifoça faylarını sayan ve bunların her birinin İzmir için deprem üretecek risk taşıdığını ifade eden Görür, "Asıl İzmir'in deprem kaynağı bunlar" demişti. İşte Görür'ün o uyarısı...

Aydın'ı işaret edip 'stres transfer edilmiştir" dedi

6.6 Büyüklüğündeki depremin ardından Görür bu kez iki faya dikkat çekti. Bunlardan ilki Büyük Menderes Grabeni diğeri ise bunu kesen Seferihisar, Tuzla fayları. Yaşanan depremin karadaki bu faylara stres transfer etmiş olabileceği belirten Görür, İzmir'in yanı sıra Aydın için şu uyarılarda bulundu:

"Arkadaşlar Aydın yöresi ile ilgili sorular geliyor. Şunları söylemek mümkün. Eğer bugünkü deprem D-B uzanımlı normal fay üzerinde olduysa ve bu fay Menderes Grabeninin sınır faylarından birinin deniz altındaki devamıysa bu deprem Grabenin Aydın taraflarına da stres transfer etmiş olabilir. Dolayısıyla Bu yörede de dikkatli olmak son derece doğaldır ve olunmalıdır.

Son İzmir depremi Kuşadası Körfezi içerisindeki E-B uzanımlı bir fay üzerinde oldu. Bu fay muhtemelen Büyük Menderes Graben sistemine bağlı. Bu fayı İzmir Yarımadasında KD-GB yönünde uzanan Seferihisar ve Tuzla fayları kesiyor. Dolayısıyla deprem sırasında karadaki bu faylara da stres transfer edilmiş olabilir. Bu da bu fayları daha da hassas hale getirmiş olabilir. Aynı hassasiyet B. Menderes Grabeni yöresi için de geçerlidir. O bakımdan deprem hazırlık çalışmalarında bu hususa da yöneticilerimiz tarafından dikkat edilmelidir. Tekrar milletçe başımız sağ olsun. Ölenlere Allahtan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum."

Aydın'ı işaret edip 'stres transfer edilmiştir" dedi - Resim : 2

Aydın'ı işaret edip 'stres transfer edilmiştir" dedi ile ilgili etiketler deprem İzmir Aydın Seferihisar prof. dr. naci görür Büyük Menderes Grabeni
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.