Karabağ Zaferi'nin ilk yıl dönümü: 44 günde işgalden kurtardık!

Azerbaycan'ın 2. Karabağ Savaşı’nda kazandığı zaferin 8 Kasım’daki yıldönümü öncesi açıklamalarda bulunan Gazi Ceyhun Ağayev, “Düşmanın bizden 4 yılda aldığı toprakları, Azerbaycan ordusu ve başkomutanımızın akıllı siyaseti neticesinde 44 gün içinde işgalden kurtardık” dedi.

Azerbaycan’ın 2. Karabağ Savaşı’nda 44 günün ardından Ermenistan’a galip gelmesinin üzerinden bir yıl geçti.

Azerbaycanlılar zaferin yıl dönümünde saatler kala 8 Kasım Şuşa’nın işgalden kurtuluşu ve Zafer Günü’nü kutlamaya hazırlanıyor. Zafer Günü’nün heyecanını yaşayan 2. Karabağ Savaşı gazileri açıklamalarda bulundu.

'ŞEHİT ANNELERİNİN HER ZAMAN YANINDAYIZ'

Azerbaycan’ın şehitlerine Allah’tan rahmet dileyen Gazi Namig İbrahimli, “Şehit kardeşlerimizin kanını yerde bırakmadık. Buradaki bütün kardeşlerimiz savaşa gönüllü olarak katıldı. Füzuli, Cebrayıl, Hocavend, Şuşa istikametindeki operasyonlara katıldık. Halkımızdan ve dost ülkelerimizden aldığımız destekle 44 gün süren savaşta galip olduk. Bütün gazilerimizin ve şehit annelerinin yanında olmalıyız. Gazilerimizin ve şehit annelerinin her zaman yanındayız. Biz de onların evlatlarıyız” dedi.

8 Kasım Şuşa’nın işgalden kurtarılması ve Zafer Günü’ne az kaldığını vurgulayan İbrahimli, “Son 30 yıldaki en büyük bayramlarımızdan biri Zafer Günü’dür. 30 yıllık hasrete son verdik ve inşallah bu bayramı coşkuyla kutlayacağız” diye konuştu.

'TOPRAKLARIMIZI GERİ ALDIK; BU BİZE YETER!'

Savaşta iki ayağını da kaybeden Gazi Abdulla Abdullayev, “Savaş döneminde benim dışında bütün arkadaşlarımı askere çağrıldılar. Ben de savaşa gönüllü olarak katıldım. 5 Ekim’de Ağdam’da havan topu mermisinin yanıma düşmesiyle yaralandım. Zafer Günü’nün sevincini bizden fazla yaşayan olamaz. Bu kadar emek verdik ve boşuna şehitler vermedik. Topraklarımızı geri aldık bu da bize yeter. Ayak, göz kaybedilse bile fark etmez esas olan topraklarımızı geri aldık” ifadelerini kullandı.

4 YILDA İŞGAL EDİLEN TOPRAKLAR 44 GÜNDE KURTARILDI

Ağdere istikametindeki çatışmalarda yaralandıktan sonra tedavisini yarıda bırakarak savaşa geri dönen Gazi Ceyhun Ağayev, “Yaralandıktan sonra tedavimi yarıda bırakarak, 9 gün sonra savaşa yeniden katıldım. Bütün şehitlerimizin aileleri önünde eğilerek, başsağlığı diliyoruz. Savaşı kayıp vermeden, şehit vermeden kazanmak olmuyor. Ancak o şehitler sayesinde bizler bugün Azerbaycan’ın topraklarının tamamının işgalden kurtarılmasını bütün dünyaya ilan edebiliyoruz. Düşmanın bizden 4 yılda aldığı toprakları, Azerbaycan ordusu ve başkomutanımızın akıllı siyaseti neticesinde 44 gün içinde işgalden kurtardık. Şehitlerin anne ve babalarına büyüttükleri evlatları bu toprakları işgalden kurtarmak için kurban verdikleri için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Zafer Günü ve Askeri Ganimetler Parkı’nın şehit ailelerine bir nevi teselli olduğunu vurgulayan Ağayev, “Evlatlarının boşuna şehit olmadığının ve intikamlarının alındığının tesellisidir. Bütün Azerbaycan halkını tebrik ediyorum. İnşallah Azerbaycan halkı böyle bir derdi bir daha görmez, annelerimizin gözü yaşlı kalmaz ve annelerimiz, evlatlarını bundan sonra şehit vermez” dedi.

'SEVİNÇ VE KADERİ AYNI ANDA YAŞIYORUZ'

Bir taraftan sevinç bir taraftan da keder hissi yaşadığını belirten Ağayev, “Ne kadar sevinç yaşasak da, şehit kardeşlerimizi ziyaret ettiğimiz zaman bir o kadar da kederleniyoruz. Keşke onlar da bu günleri görseydi. Bir taraftan da gurur hissi yaşıyoruz. Tarih kitaplarına yazılacak Azerbaycan’ın bu zaferine, bir nevi bizim de katkımız oldu” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan halkının her bayramda işgal altındaki toprakların kurtarılması dileğiyle yaşadığını belirten Gazi Ülvi Gadir, “44 günlük savaşta 27 yıllık hasretimize son verdik. Bunu şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz. Şimdi Zafer Günü’nü kutluyoruz. Başkomutanımızın uzun yıllar boyunca yürüttüğü siyaset neticesinde oldu. Bunun neticesinde biz 44 gün sonra topraklarımızı işgalden kurtardık. Çok mutlu ve gururluyuz. Dünya tarihinde bir yeniliğe imza attık. Bu hisleri, bu duyguları bir gazi olarak sözlerle, cümlelerle ifade edemiyorum. Ancak içimde bunu yaşıyorum” dedi.

Zafer Günü’ne az kaldığı için sevinç duyduğunu ifade eden Gazi Zakir İmanov, “Şehitlerimiz oldu. Şehit annelerinin karşısında başımı eğiyorum. Gazilerimize Allah’tan şifa diliyorum. Başkomutanımız İlham Aliyev başta olmak üzere bütün dünyaya Azerbaycan’ın nasıl güçlü bir devlet olduğunu gösterdik. Düşman işgali altında olan bütün topraklarımızı kurtardık” diye konuştu.

'BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR GURUR'

Azerbaycan halkını zafer kazandığı için tebrik eden Pervin Abdullayev, “Bu zaferi bize kazandıran bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet, şehit annelerine sabır diliyorum. Biz Azerbaycan askeri olarak halkımızın yüzünde bu hoş gülümsemeyi sağlamamız bizim için çok büyük bir gurur hissi. İnşallah Azerbaycan bundan sonra daha iyi başarılara imza atacak” şeklinde konuştu.

8 KASIM ZAFER GÜNÜ, ATATÜRK'E DUYULAN SAYGININ BİR İŞARETİ

Daha önce 10 Kasım olarak belirlenen "Zafer Günü", Atatürk'ün vefat gününe denk geldiği için, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Şuşa'nın işgalden kurtarıldığı gün olan 8 Kasım tarihiyle değiştirilmişti.

Karabağ'ın incisi Şuşa'nın kurtuluşu savaşın kaderinde belirleyici bir rol oynamıştı. Şuşa’nın işgalden kurtarılması Ermenistan'ın yenilgiye uğramasının ve askeri operasyonların durmasına yol açan en önemli etkenlerdendi. Bu nedenle Aliyev’in kararıyla Zafer Günü, Şuşa'nın kurtuluş günü olan 8 Kasım'a çekilmişti.

 

Karabağ Zaferi'nin ilk yıl dönümü: 44 günde işgalden kurtardık! ile ilgili etiketler Azerbaycan Ermenistan Türkiye Savaş Şuşa karabağ zafer yıl dönümü 44 gün
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.