Kara Çarşamba etkinliği nedir? Alevi inancına göre Kara Çarşamba'da neler yapılır?

Alevi inancına göre Mart ayının ilk Çarşambası kutlanan, erkeklerin alınlarına kara bir leke ya da is sürülen Kara Çarşamba etkinliği Muş'un Varto ilçesindeki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından gerçekleştirildi. Peki Kara Çarşamba'da neler yapılır? Hangi yemekler yenir?

Kara Çarşamba bu yıl Muş'un Varto ilçesindeki Pir Sultan Abdal Derneği tarafından düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Dernek Başkanı Kerem Akdağ Kara Çarşamba'nın Mart ayının ilk Çarşamba gününde kutlanan bir etkinlik olduğunu belirterek bu özel günde evlerde en çok ğaşıl yemeğinin tüketildiğini söyledi.

KARA ÇARŞAMBA NEDİR?

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kerem Akdağ Kara Çarşamba'yı ve o gün neler yapıldığını şöyle tarif etti:

“Tunceli, Bingöl ve Varto çevresinde ‘Kara Çarşamba’ olarak kabul edilen ve Mart ayının ilk çarşamba günü kutlanan Kara Çarşamba'da; erkeklerin alınlarına kara bir leke ya da is sürülür, ondan sonra ırmak ya da derelere girerek bu karaları temizlerler. Ayrıca yabani gül ağacı, kuşburnu ağacı veya esnek ağaçların uçları kesilir ve bu uçlara daire şekli verilmek üzere bir birlerine bağlanarak bir daire veya çember oluşturulur. Tüm insanlar bu çemberden özellikle hasta olanlar geçirilirdi" dedi.

Akdağ, Kara Çarşamba'nın bir diğer anlamının de Hz. Muhammed'in yapılan eziyetlerden kurtuluş günü olduğunu ekleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halk bir araya gelerek dua ve niyazlarla bugünü anar. Kara Çarşamba gününde evlerde çokça sevilen yemekler yapılıp bir kısmı fakirlere ya da o köydeki tüm canlar davet edilerek ikram edilir. Özellikle ğaşıl yemeği yapılır ve tercih edilir" dedi.

 

 

Kara Çarşamba etkinliği nedir? Alevi inancına göre Kara Çarşamba'da neler yapılır? ile ilgili etiketler Muş kara çarşamba nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.