Kar yağarken gök gürlemesi neden olur? Kar yağarken neden şimşek çakar?

Kar yağışının oldukça fazla olduğu son birkaç gündür vatandaşların kulağına bir gök gürlemesi geliyor. Yağmur yağdığında alışık olduğumuz şimşek çakması kar yağarken olur mu?

Kar yağarken gök gürlemesi neden olur, kar yağışında şimşek neden çakar sorularının yanıtı haberimizde. İstanbul'da süren kar yağışında gök gürlemesi ve şimşek çakması olayına şahit olanlar, olayın hemen akabinde bu sorulara yanıt aradı. 

KAR YAĞARKEN GÖK GÜRLEMESİ NEDEN OLUR?

Genellikle denize kıyısı olan bölgelerde yaşanan kar yağarken şimşek çakmasının nedeni, deniz üzerinde aşırı soğuk havanın olması dolayısıyla meydana gelir. Sıcak deniz üzerinden buharlaşan hava üzerindeki soğuk hava içerisinde hızla yükselmesiyle bulut içerisinde küçük dolu taneleri oluşur. Bu doluların bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçmesi ile gök gürültüsü gerçekleşir.

thundersnow4-5a8c4cfaa18d9e0037586cb1.jpg

KAR YAĞARKEN GÖK GÜRLER Mİ?

Ama bunun oluşum koşullarını kısaca özetleyecek olursak, sıcak havanın arkasından hemen gelen aşırı soğuk hava, sıcak havayı yukarı doğru hızlı şekilde yükseltip, alta giriyor. Böylece alt ve üst atmosfer arasında sıcaklık dengesizliğin oluşmasına yol açıyor. Fakat alt atmosfer çok soğuyor. Üst atmosfer de oldukça ılık oluyor. Dolayısıyla alt ve üst atmosferdeki ani sıcaklık farkından dolayı zıt yönlü elektrik akımları meydana geliyor. Böylece kar yağarken şimşek çakıyor.

CEPHESEL ORAJ NE DEMEK?

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden iklim bilimci Dr. Öğretim Üyesi Okan Bozyurt, kentte son dönemde görülen kar yağışı esnasında gök gürültüsü ve şimşek çakması olayının 'cephesel oraj' olarak adlandırıldığını ve nadir görülen bir doğa olayı olduğunu söyledi.

Kar yağarken gök gürlemesi neden olur? Kar yağarken neden şimşek çakar? ile ilgili etiketler hava durumu kar yağarken gök gürlemesi neden olur
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.